Beszéljünk a lényegről: nagyon meg fogják szívni a brit drogvásárlók a hard brexitet

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.11. 20:30

Bár valószínűleg könnyebb lesz kábítószert csempészni egy ideig az országba, a terjesztők biztosan tovább drágítják a termékeiket.

Beszéljünk a lényegről: nagyon meg fogják szívni a brit drogvásárlók a hard brexitet

Különösen fontos cikket közölt a Vice, ami már a megállapodás nélküli brexitre készül: azt már tudjuk, hogy az EU és Nagy-Britannia gazdasága is rettentően meg fogja szívni, ha nem sikerül megegyeznie Theresa Maynek az Európai Unió képviselőivel, volt már szó a bevándorlásról és az útlevelekről is, de

annyira nem meglepő módon a drogkereskedelemre is durva hatással lesz, ha nem normalizálódnak az állapotok a márciusra ígért kilépésre.

Az természetesen kizárt, hogy megállna a drogterjesztés a világ egyik legnagyobb kábítószer-piacán, pláne mivel a marihuánán kívül az ott fogyasztott drogok része nem az országban készül: a kokain általában holland, belga vagy spanyol átszállással érkezik Dél-Amerikából, az MDMA, a kannabisz egy része és az amfetamin Hollandiából, a heroin pedig Afganisztánból afrikai vagy balkáni útvonalon, nyilván mindegyik termék egész másnak álcázva. 

Ezeket a más dolgokat mostantól szigorúbban ellenőrizni kell a brit határon.

Mivel az Egyesült Királyság eddig sem volt Schengen-tag, így határellenőrzés eddig is volt, viszont vámszempontból nem kellett ellenőrizni az árukat, ha azok valamely másik EU-s kikötőből érkeztek. Mivel a drogok általában már a rotterdami kikötőben beléptek az EU-ba, így onnantól vámmentesen mozogtak. Ha ez megszűnik, akkor aztán a beérkező áruk ellenőrzése terén is visszavehetik az ellenőrzést a britek, írja a Vice.

Ez a London School of Economics drogpolitikai szakértője, John Collins szerint viszont inkább felpörgetni fogja a csempészetet: mivel bizonyos termékek gyors beáramlását biztosítani kell azért, hogy elkerüljék az élelmiszerhiányt, valószínűleg alacsonyabb lesz a tényleges ellenőrzési küszöb, a kikötői káosz miatt pedig egyszerűen több drog áramolhat be az országba. 

A csempészeten kívül az árakra is hatással lesz a hard brexit: mivel a font gyengül a brexit miatt kiszámíthatatlan piac miatt, már most többet kell fizetnie a brit nagybevásárlóknak Latin-Amerika felé.

Ilyenre volt példa, a 2008-as gazdasági válság után egy kiló kokainért 37 ezer font helyett már 45 ezret (mostani árfolyamon 16,5 millió forintot) kellett átadni, aminek köszönhetően az utcai árak is nőttek, és a drogok minősége is romlott. 

A szakértők szerint bármi is történik, a drogok ára megint emelkedni fog, hiszen a terjesztők mindenképp megpróbálnak majd hasznot húzni a brexitből, ezt az újságíró által megszólaltatott belga csempész is alátámasztotta, bár szerinte azért Nagy-Britannia kilépése az EU-ból meg fogja nehezíteni a csempészetet Belgiumból vagy Hollandiáról. 

Nagy-Britanniában most sem igazán egységes a droghelyzet: az elsőszámú kedvenc kokainért például Liverpoolban még csak 44 fontot (nagyjából 16 ezer forintot) kell fizetni grammonként, a skót főváros Edingburgh-ben már 74 font, vagyis 26 ezer forint ugyanez. A szintén nemzeti drognak számító ecstasyból jelenleg 5 font és 15 font között kell fizetni, és a speed is 5 fonttól indul grammonként. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek