Nem igazán jött be az alapjövedelem a finneknél

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.08. 20:35

Határozottan boldogabbak lettek a kísérletben résztvevők, de a munkába állási kilátásaik nem változtak érdemben.

Nem igazán jött be az alapjövedelem a finneknél

Nem túl kecsegtető eredménnyel zárult az a két év után tavaly decemberben zárult finnországi kísérlet, melyben arra a keresték a választ, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése segít-e a munkanélkülieknek abban, hogy új állást találjanak, és elegendő támogatást nyújt-e abban az esetben, ha valakinek alkalmi munkákból kell fenntartania magát. A kísérletben résztvevő – véletlenszerűen kiválasztott –

2000 finn munkanélküli havonta 560 eurónyi (180 ezer forint) alapjövedelmet kapott minden hónapban, még akkor is, ha sikerült közben elhelyezkednie.

Ez alapjövedelmet, tulajdonképpen az átlagosan ennél nagyobb összegű munkanélküli segélyből csípték le, mintegy mozgó juttatásként. Tehát ha valaki a kísérlet előtt 1000 eurót kapott a finn államtól, akkor az alapjövedelmen felüli 440 eurót továbbra is utalták neki, ha nem tudott elhelyezkedni. Ha valaki viszont közben talált egy havonta 2000 eurót fizető állást, akkor 2560 eurót vihetett haza.

A kísérletben résztvevők ugyan boldogabbnak és kevésbé stresszesnek érezték magukat, de

a foglalkoztatottsági adatok nem javultak érdemben a kontrollcsoporthoz képest. 

Az eredmények tükrében most sokak szemében eléggé megkérdőjeleződött a módszer hatékonysága. Ugyanakkor számos hasonló kísérlet zajlik világszerte, így talán túl korai lenne levonni a végső konzekvenciákat.

Te mit gondolsz az alapjövedelemről?

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek