Mi a Magyar Nemzet igazi öröksége?

2019.02.08. 14:12

A lapalapító Pethő Sándorral a címlapján indult újra a kormánypárti Magyar Nemzet, és ez a fotó jelent meg a Magyar Hang harmadik oldalán is. De mi az igazi örökség? Szavazz!

Mi a Magyar Nemzet igazi öröksége?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Kormánypárti lapként indult újra szerdán a Magyar Nemzet, ezzel pedig elindult a szájkarate a régi-új lap gárdája (és híveik), illetve a tavaly bezárt, G-nap utáni Magyar Nemzet után Magyar Hang néven hetilapot alapító csapat között arról, hogy akkor pontosan mi is a tavaly nyolcvan éves Magyar Nemzet szellemi öröksége.

Hiszen a Magyar Nemzet története során elég sok minden történt: bezárták a nyilasok, a háború után egy időben volt pártlap, 1956 után egy időre bezárták a kommunisták, majd a Kádár-érában ugyan független nem volt, de a hivatalostól némileg elütő hangja miatt szerették, végül a szerveződő ellenzék egyik fóruma lett. A kilencvenes évek útkeresése után jobboldali lap lett, a 2002-től kezdődő baloldali kormányzás alatt a fideszes ellenzékiség egyik szimbóluma, 2010-től kezdve pedig gyakorlatilag a Fidesz lapjaként működött a G-napig, ami után továbbra is alapvetően konzervatív, de ellenzéki lapként működött.

A Magyar Hang Facebook-oldalán az újraindulás hírére reagálva még kedd délután jelent meg rövid közlemény, amelyben azt írták: „Szerdán fejlécet cserél a Magyar Idők napilap, Magyar Nemzet néven folytatva tevékenységét. Ez a változás a Magyar Hang hetilapot semmilyen módon nem érinti – mi maradunk továbbra is pártoktól és oligarcháktól független kiadvány.”

A szerdán megjelent Magyar Nemzet címlapjára ezután a lapot 1938-ban alapító Pethő Sándor fényképe került, és azt fejtették ki mellette, hogy a lap 2015. február hatodikán, a G-napon (amikor Simicska Lajos egykori tulajdonos végleg szakított Orbán Viktor miniszterelnökkel) megtagadta a múltját, megtagadta a „szellemi szabadságharcot”, így ők pedig megtagadják ezt az időszakot.

Erre válaszul a pénteken megjelenő Magyar Hang harmadik oldalán ugyanez a fotó kapott helyet, rajta a szöveg: „A Magyar Nemzet szellemisége nálunk él tovább”, és egy idézet Pethő Sándortól, ami a kormánypárti Magyar Nemzet első vezércikkéből kimaradt: „Szellemünk kifejtésének a lap hasábjain nincs más korlátja, mint tulajdon lelkiismeretünk, tehetségünk és meggyőződésünk.”

DRÁGA ÖRÖKÖSÖK

A visszafogott lapindító után a minap Apáti Bence kormánypárti publicista csapott bele a lecsóba a Magyar Nemzet öröksége kapcsán, aki azt fejtegette a lap hasábjain, hogy élete legnagyobb hőstette volt minden nap Magyar Nemzetet venni a Gyurcsány-érában Angyalföldön.

A hét kérdése tehát az, hogy szerinted mi a Magyar Nemzet napilap igazi szellemi öröksége?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek