CDU-elnök: Ameddig Orbán az Európai Néppárt tagja, van esély vitatkozni vele

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.08. 07:42

Annegret Kramp-Karrenbauer szerint van pár dolog, amiben jó partner a Fidesz Európában, a maradékban meg úgyis eljár az Unió.

CDU-elnök: Ameddig Orbán az Európai Néppárt tagja, van esély vitatkozni vele

Interjút adott a Politicónak a legnagyobb német kormánypárt, a CDU Angela Merkelt követő főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer (legismertebb hivatkozott nevén AKK). Az interjúban az idén májusi európai parlamenti választások és az Európai Néppárt jövője mellett kiemelt szerepet kapott Orbán Viktor, illetve az, hogy

tud-e majd együttműködni „a migránsellenes retorikájú, EU-intézményeket támadó és a tudományos szabadságot leverő” magyar miniszterelnökkel és pártjával,

illetve el tudja-e képzelni, hogy a Fidesz egy Európa-párti, konstruktív Európai Néppárt része lehet-e. A német politikus szerint Orbánék jövőbeli néppárti tagságának ügye rendkívül bonyolult kérdés.

„Orbán Viktor politikájának vannak olyan elemei, amik összehoznak minket, például a gazdaságpolitika. De a Fidesz vagy Orbán Viktor körül problémás a jogállamiság kérdése vagy a tudományos intézmények függetlensége, de úgy gondolom, ezekben a kérdésekben az Európai Unió elindította a megfelelő eljárást” – mondta AKK.

A politikus azt is egyértelművé tette, nem szeretné kizáratni a Fideszt a Néppártból:

„Ameddig a Fidesz az EPP tagja, akármilyen nehéz, de van rá esély, hogy vitatkozzunk velük ezekről a kérdésekről.”

AKK ezen túl hitet tett a sokszor kritizált spitzenkandidati rendszer mellett. Ahhoz, hogy a Néppárt bajor CSU-s csúcsjelöltjét, Manfred Webert megválasszák az Európai Bizottság élére, azzal szerinte minden konstruktív európai erőnek dolga lesz, ezek alatt ő a Néppártot, a balközép S&D-frakciót, a progresszív-liberális ALDE-t és esetleg a Zöldeket érti.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek