Tényleg napokon belül vége lesz az Iszlám Államnak?

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.07. 13:59

Donald Trump bejelentette, hogy a jövő héten a terrorszervezet kezén lévő utolsó területek is felszabadulnak Szíriában. Ennyi volt? Azért az nem biztos. A felkelés kiváltó okai továbbra is megoldatlanok, és a sivatagban még bujkálnak kósza terroristák. Elmagyarázzuk, elhamarkodott-e örülni az Iszlám állam legyőzésének.

Tényleg napokon belül vége lesz az Iszlám Államnak?

A hatalma csúcspontján közel 300 ezer négyzetkilométernyi területet ellenőrző Iszlám Állam mára csupán pár települést tart uralma alatt az Eufrátesz bal partján. Az itt még aktívan ellenálló harcosok napjai azonban meg vannak számlálva. Donald Trump amerikai elnök be is jelentette, hogy várhatóan a jövő hét folyamán felszámolják a terrorszervezet utolsó állásait is, ezzel pedig az Iszlám Állam által elfoglalt korábban elfoglalt területek 100 százalékosan felszabadulnak. Jól hangzik? Szerintem is, de azért ez nem teljesen igaz.

A sűrűn lakott régiókban ugyan teljesen megszűnik az uralmuk, de a sivatagban továbbra is nagy területeken tapasztalható a jelenlétük,

a szíriai és iraki eseményeket is monitorozó Liveuamap szerint.

FEKETÉVEL AZOK A TERÜLETEK, AHOL AZ ISZLÁM ÁLLAM JELENLEG IS JELEN VAN. KÉK KÖRBEN A VÁRHATÓAN A JÖVŐ HÉTEN FELSZABADULÓ UTOLSÓ TELEPÜLÉSEK. FORRÁS: LIVEUAMAP.COM

A kietlen térségben bujkáló harcosok nem jelentenek közvetlen fenyegetést, ezért nem is iparkodnak annyira felszámolni a menedékeiket, de ha újra erőre kapna a mozgalom, akkor ez a vidék jó ugródeszkának számítana esetleges jövőbeli műveleteikhez. Arra, hogy nem most hallottunk utoljára a terrorszervezetről, pedig elég jó esélyünk van.

Az Iszlám Állam a jelentősebb területveszteségek kezdetével párhuzamosan már elkezdett berendezkedni a klasszikus terrorszervezetként való működésre,

mondta el az Azonnalinak Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Az igencsak hatásos online kommunikációjuk is erre állt át, melyben az utóbbi időszakban elég népszerűnek számítanak a csupán pár éven át létező, önjelölt kalifátussal nosztalgikus tartalmak – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Irakban már látható, hogy mi várható a következő években az Iszlám Államtól, Szalai Máté szerint. A terrorszervezet ottani állásait szinte teljesen felszámolta kormányzat, de ennek ellenére a hálózat továbbra is aktív. Havonta átlagosan félszáznál is több merényletet hajtanak végre, és nem ritka, hogy akár az ország belső, szigorúbban védett régióit veszik célba.

Szíriában is hasonló helyzet tapasztalható a nemzetközi koalíció által felszabadított területeken. Hetekkel ezelőtt négy amerikai katona halt meg egy manbidzsi robbantásban. Az észak-szíriai várost két és fél éve foglalták vissza az iszlamistáktól az Egyesült Államok által támogatott szíriai kurd erők (SDF).

A becslések alapján

az Iszlám Állam 20-30 ezer katonája továbbra is Irakban és Szíriában tartózkodhat.

Súlyos biztonsági kihívást jelent már az is, ha csak töredékük folytatja a harcot, immár rejtőzködő módszerekkel. Ez már csak azért sem elképzelhetetlen, mert a felkelés kiváltó okai továbbra is megoldatlanok, és az elmúlt évek sérelmeit sem sikerült feldolgozni.

A javarészt a helyi szunnita lakosságot sújtó társadalmi és gazdasági problémák csak súlyosbodtak az elmúlt években, és nem úgy néz ki, hogy ezen a téren változás lenne a közeljövőben. Az arab tavasz által érintett államok vezetői még inkább autoriter irányba mozdultak el, mivel így látják biztosítottnak uralmuk fenntartását – mutatott rá Szalai Máté. A kutató szerint ugyanakkor ez korántsem jelenti azt, hogy az állam is megerősödött volna. A központi hatalom a belbiztonsági szerveken keresztül igyekszik a hatalmát bebetonozni, de

a szociális kérdések megválaszolatlansága hosszú távon csak még inkább alááshatja a politikai berendezkedést.

Vélhetően Donald Trump is rájött arra, hogy nem lesz azért olyan egyszerű dolog az a decemberben belengetett kivonulás Szíriából. A mostani bejelentés kapcsán már arról beszélt, hogy még jó pár éven keresztül együtt fognak dolgozni az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciós partnereikkel. Jelenleg még nincs hivatalos nyilvános stratégia azzal kapcsolatban, hogy az amerikaiak által támogatott szíriai kurd erők ellenőrizte területeken milyen formában igyekeznek megakadályozni majd a terrorszervezet megerősödését, amit az Egyesült Államok és partnerei mindenképp el akarnak kerülni.

Az biztos, hogy az SDF egyedül képtelen lenne ezt megakadályozni, ha az amerikai tényleg a teljes kivonulást mellett döntenének. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a csapatok egy részét hazaviszik, de a felkelőellenes műveletekre specializálódott egységeikkel, és hírszerzési információkkal továbbra is fogják segíteni a szíriai kurdokat az Iszlám Állam elleni harcban, mivel

a kalifátus ugyan megszűnőben van, de az eszme és a hálózat továbbra is él.

Ez elég komoly kockázatot jelent a térségben. És az Európába visszatérő harcosokról még nem is beszéltünk.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek