Még Egyiptom vagy Szíria is jobban áll női parlamenti képviselőkkel, mint Magyarország

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.07. 20:20

Az Unióban csak Málta áll rosszabbul e tekintetben. Dél-Amerika meg jobban teljesít, mint Európa.

Még Egyiptom vagy Szíria is jobban áll női parlamenti képviselőkkel, mint Magyarország

Pont csütörtök délután jelent meg egy cikk az Azonnalin, ami azt ecsetelte, hogy hol ferdít az az elmúlt napokban szárnya kapott hír, hogy csak férfiak kapták az Egyesült Arab Emírségek első esélyegyenlőségi díjait. A Lénárd Anna által közölt cikkből például kiderül, hogy az arab állam az elmúlt időszakban erős lépéseket tett a nemi jogegyenlőségek útján, és hát pontosan kilencszer annyi nő van a kormányában, mint Magyarországnak.

Ennek fényében érdekes adatokat lehet kinyerni abból, amit egy parlamenteket vizsgáló szervezet állított össze, hogy még csak abban sem valamelyik európai állam a vezető, hogy arányaiban a világon itt legyen a legtöbb nő, hanem egy afrikai ország, mégpedig Ruanda, Ruandában ugyanis a 80 képviselőből 49 nő van, ami a képviselet 61,3 százaléka. Igaz, hogy Ruandában abszolút nem szabadok a választások, a régóta hatalmon levő Paul Kagane ugyanis kvázi diktátorként uralkdik, a legutóbbi választásokon 99,7 szátalékkal nyert.

A világon jelenleg csupán három parlamentben vannak többségben a nők, a dobogón két dél-amerikai állam foglal helyet, éspedig Kuba és Bolívia 53,2 és 53,1 százalékokkal. Tekintve, hogy mindkét ország baloldali vezetéssel bír, hagyományosan támogatják a nők részvételét a politikai életben, Bolíviában 53,1 százalékos női képviseleti kvóta van, (idéntől ugyanolyan besorolást kapott, mint Magyarország a Freedom House éves jelentésében, azaz részlegesen szabad állam), Kuba meg kommunista diktatúra.

A listán eleve jól szerepelnek a dél-amerikaiak, ami viszont érdekes, hogy

az első tízben mindössze egy európai ország van,

éspedig Finnország: kétszáz parlamenti képviselőjéből nyolcvannégy nő.

Na de hogy állnak a magyarok? Hát Európán belül nagyon rosszul, úgy általában pedig csak rosszul: a szervezet ugyanis százkilencvenegy országból gyűjtött adatot, Magyarország pedig száznegyvenhatodik helyen áll, a százkilencvenkilenc képviselő között huszonöt nő van, ez pedig 12,6 százalék, közvetlenül előttünk olyan országok vannak, mint Szíria, vagy Egyiptom, ezekben persze nem demokratikusak voltak a választások, úgyhogy inkább érdekesség, mintsem a női politikusok elfogadottságának jele az itteni eredmény.

Európában csak két országban van kevesebb nő a parlamentben, ebből csak egy uniós van, éspedig Málta (11,9 százalék), a másik pedig Ukrajna, itt 12,3.

A közvetlen szomszédaink pedig a következőképpen állnak: Szlovákia, 20 százalék, Ausztria, 34,4 százalék, Szlovénia, 24,4 százalék, Szerbia, 34,4 százalék, Románia 20,7 százalék, Horvátország, 18,5 százalék.

A világon több országban is bevezettek már női kvótát, ezzel szeretnék garantálni, hogy ne essen egy bizonyos arány alá a női képviselet, így például a szomszádok közül Szerbiában minimum 34 százalék kell legyen az arány (mint fentebb látható, ennél éppen csak nüansznyival nagyobb), Szlovéniában pedig 24,4, Horvátországban 18,5. Európában legmagasabb kvótát a franciák állították fel, ők 39,5 százalékot garantálnak.

FOTÓ: női parlamenti képviselők egy decemberi tüntetésen. Instagram/Szél Bernadett.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek