Börtönre ítéltek egy kínai cserediákot, mert egy amerikai katonai bázison videózott

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.07. 17:19

A floridai létesítmény a világ egyik legfejlettebb hírszerzési központja. Kémet fogtak vagy csak egy balfácánt?

Börtönre ítéltek egy kínai cserediákot, mert egy amerikai katonai bázison videózott

Bűnösnek vallotta magát, és a maximális – egyéves, szövetségi fegyintézetben letöltendő – börtönbüntetést kapott egy 20 éves kínai diák, amiért videó- és képfelvételeket készített egy egy floridai haditengerészeti bázison – számolt be a nem mindennapi esetről a CNN. Az amerikai tanulmányi csereprogramban résztvevő fiatal a figyelmeztető táblákat és biztonsági akadályokat figyelmen kívül hagyva jutott be a hírszerzési feladatokat ellátó Joint Interagency Task Force South által használt katonai területre, a közeli tengerparti sávon keresztül.

A bizonyítékok alapján a kínai diák elsősorban az egység által működtetett elektronikai berendezéseke volt kíváncsi.

A bázison található speciális antennákról és műholdvevőkről számos videót és képet rögzített. A gyanús körülmények ellenére

a vádiratban nem szerepel, hogy a cserediák motivációja kémkedés lett volna.

Washington és Peking között az utóbbi hónapokban eldurvult a szembenállás, mely a kereskedelmi háború mellett már a kínai vállalatokkal szembeni közvetlen fellépésben is megtestesül. A kínai telekommunikációs szektor óriására, a Huaweire különösen rájár a rúd, mint ahogy arról már az Azonnalin is többször beszámoltunk.

Az amerikai haditengerészet szerint

az ügyben érintett floridai bázisuk a világ egyik legfejlettebb hírszerzési központja.

Az itt zajló munkában az amerikai haderő mellett 13 külföldi nemzet képviselői is részt vesznek. A létesítmény illetőségi körébe egy 108 millió négyzetkilométernyi terület, azaz a Föld ötöde tartozik. Naponta mintegy ezer, az Egyesült Államok biztonsága szempontjából gyanús célpontot figyelnek meg. Többek között az Amerikába érkező drogkereskedelmet is innen ellenőrzik.

Szerinted kémkedett a kínai diák? Vagy csak rossz helyre keveredett?

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek