A franciák nagyon berágtak az olaszokra: visszahívták a római nagykövetet

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.07. 14:51

Az olasz miniszterelnök-helyettes a francia kormány ellen tüntető sárgamellényesek vezetőivel találkozott, ebből lett diplomáciai feszültség.

A franciák nagyon berágtak az olaszokra: visszahívták a római nagykövetet

Visszahívja Franciaország a római nagykövetét – jelentette be csütörtökön a francia külügy, miután Luigi di Maio olasz miniszterelnök-helyettes a francia kormány ellen tüntető sárgamellényes vezetőkkel találkozott nemrégiben – számol be róla a The Telegraph


„Franciaországot több hónapon keresztül folyamatos vádakkal, megalapozatlan támadásokkal és alaptalan követelésekkel illeti az olasz kormány” – írja a minisztérium közleménye, amely

„a második világháború óta nem látott” támadásoknak nevezi az olasz kormány közelmúltban tett gesztusait.

A nyilatkozat egy nappal azután jött  ki, hogy a francia külügyminisztérium „elfogadhatatlannak” nyilvánította Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes és a francia sárgamellényes kormányellenes tüntetők közötti találkozót. „Ez az új provokáció elfogadhatatlan a szomszédos országok és az Európai Unió szívében lévő partnerek között” – mondta a francia külügyminisztérium szóvivője a találkozó másnapján.

„Di Maio úrnak, aki kormányzati feladatokat lát el, gondoskodnia kell arról, hogy ne sértse meg ismételt beavatkozásaival a kétoldalú kapcsolatainkat” – mondta még a szóvivő.

Az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Luigi Di Maio, kedden bejelentette, hogy Párizs közelében találkozott Christophe Chalencon sárgamellényes tüntetővezérrel és Ingrid Levavasseur-vel, aki a tüntetők által alapított párt listavezetője lesz az európai parlamenti választáson.

Di Maio akkor azt mondta, hogy  meghívta őket és más sárga mellényeseket egy Rómában tartandó következő találkozóra, és a Twiterre azt írta ki, hogy

„a változás szele átfújt az Alpokon”.

A két ország között  feszült a viszony, mióta az Öt Csillag Mozgalom és a szélsőjobboldali Liga koalícióban vezeti Olaszországot. Di Maio már korábban magára haragította a francia kormányt, mikor nemrég azt nyilatkozta, hogy Franciaország Afrika „további gyarmatosításával” mindmáig fokozza a menekültek beáramlását Európába.

FOTÓ: Luigi di Maio / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek