Minél több nő tanul, annál valószínűbb, hogy nem lesz túlnépesedés

Szerző: Pintér Bence
2019.02.06. 20:05

Lehet, hogy nem a túlnépesedés, hanem éppen a népességfogyás lesz a legnagyobb gondunk a jövőben – ezt állítja legalábbis egy kanadai szerzőpáros új könyve.

Minél több nő tanul, annál valószínűbb, hogy nem lesz túlnépesedés

Egyre több az ember, egyre többen leszünk, ami pedig egyre nagyobb problémát fog okozni: ez legalábbis az a történet, amit évtizedek óta ismerünk, és amit John Brunner Zanzibár című regényében is megénekelt.

Az ENSZ előrejelzései szerint 2050-ben 9,7 milliárd, 2100-ban 11,2 milliárd ember fog élni a Földön. Nem kizárt azonban, hogy az ENSZ téved.

Tegnap jelent meg egy kanadai szerzőpáros, az újságíró John Ibbitson és a politológus Darrell Bricker könyve, az Empy Planet (Üres bolygó). A szerzők szerint az ENSZ nem vesz számításba minden releváns adatot, így az előrejelzésük is téves:

szerintük ugyanis a jelenlegi trendek alapján nem túlnépesedés, hanem elnéptelenedés vár a bolygóra.

A szerzők a Wirednek elmondták: egy sor tudós kérdőjelezi meg az ENSZ előrejelzéseit évek óta, de ezek a viták egyelőre nem törtek ki akadémiai körökből. Beszéltek velük is, majd elmentek olyan helyekre, ahol az előrejelzések a legnagyobb népességrobbanás prognosztizálják, és beszélgettek az emberekkel.

Az ENSZ modellje a szerzők szerint három faktorral számol: a termékenységi rátákkal, a migráció arányával és a halálozási arányokkal.

Nem számol azonban azzal, hogy egyre több nő kerül iskolába világszerte, ahogy nem számol a harmadik világ egyre gyorsuló urbanizációjával sem.

A könyv szerzői szerint viszont ezek nagyon fontos faktorok: ha csak a nők javuló oktatását számoljuk bele az előrejelzésbe, máris nem 11 milliárd, hanem csupán 8-9 milliárd lesz a Föld lakossága 2100-ban. A külső hatások, amelyek előnyössé tették a nagycsaládokat, eltűnőben vannak a kutatók szerint; és minél széleskörűbb lesz a nők oktatása a fejlődő világban, annál kevésbé valószínű a túlnépesedés, sőt: annál valószínűbb, hogy szépen lassan csökkenni fog az emberek száma.

Mindez azért fontos a szerzők szerint, mivel rengeteg tudomány, amelyne kszüksége van némi képre a jövőről, azzal számol most, hogy túlnépesedik a bolygó, miközben – szerintük legalábbis – egyáltalán nem biztos, hogy ez így van.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek