Feszült légkörben szimulált atomcsapást a francia légierő

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.06. 12:31

Az amerikaiak és az oroszok után nekik van a legtöbb nukleáris robbanófejük. Az INF-szerződés bedőlése miatt elég feszült légkörben került sor a gyakorlatra.

Feszült légkörben szimulált atomcsapást a francia légierő

Sikeres hadgyakorlatot hajtott végre a francia légierő, melyen egy Rafale vadászbombázó általi nukleáris csapást szimuláltak – adta hírül a francia védelmi minisztérium. A 11 órás művelet egy lehetséges atomtámadás minden fázisára, így az ellenséges légvédelem kijátszására, a légi utántöltésére, és természetesen a nukleáris robbanófej nélküli hordozórakéta célba juttatására is kiterjedt. A tárca által kiadott közlemény szerint

a sikeres gyakorlat megerősíti Franciaország nukleáris elrettentési potenciálját.

Franciaország még a hatvanas évek elején tett szert atomfegyverre. Az ezzel való kísérletezést csak 1996-ban szüntették be, miután egy csendes-óceáni robbantás globális kritikákat váltott ki. A legfrissebb nyilvános adatok szerint 300 atomtöltettel ellátott robbanófejjel rendelkeznek. Ezzel Oroszország (6850 robbanófej) és az Egyesült Államok (6550 robbanófej) után, Kínát (280 robbanófej) megelőzve,

Franciaország a harmadik legnagyobb atomhatalom az arzenál nagyságát tekintve.

A francia légierő mellett az ország haditengerészete is képes nukleáris csapást végrehajtani. A flotta kötelékében jelenleg négy erre alkalmas tengeralattjáró van hadrendben, melyek lehetővé teszik, hogy Franciaország a világ bármely pontján be tudja vetni atomfegyvereit.

A francia légierő szóvivője elmondta, hogy nagyjából szabályos időközönként gyakorolják a nukleáris csapásmérést. Azt nem árulta el, hogy pontosan milyen gyakran, de elismerte, hogy nem sűrűn történik ilyen, hiszen a nukleáris robbanófej nélküli hordozórakétát is kilövik a művelet során. Ehhez pedig megfelelő katonai lőtéri célpontra és komoly szervezésre van szükség, de a felmerülő anyagi terheket sem szabad elfelejteni. 

A mostani – hivatalosan régóta tervezett –gyakorlatra elég feszült légkörben került sor,

ugyanis az Egyesült Államok a napokban mondta fel a közepes hatótávolságú (500-5500 km) ballisztikus és cirkálórakétákat korlátozó INF-szerződést, arra hivatkozva, hogy az oroszok nem teljesítik az abban foglalt ellenőrzések feltételeit. Vlagyimir Putyin orosz elnök még aznap bejelentette, hogy országa is felfüggeszti a hidegháború utolsó éveiben tető alá hozott szerződést, és ezzel párhuzamosan utasította a haderő vezetését közepes hatótávolságú csapásmérő eszközök kifejlesztésére.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek