A tavalyi év volt a negyedik legmelegebb azóta, amióta méri az emberiség

Szerző: Pintér Bence
2019.02.06. 18:34

1880 óta ez volt a negyedik legmelegebb év – csak az előző három év előzi meg a ranglistán.

A tavalyi év volt a negyedik legmelegebb azóta, amióta méri az emberiség

Az amerikai NASA és a szintén amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal közlése szerint 2018 volt a negyedik legmelegebb év, amióta az emberiség számon tartja a globális átlaghőmérsékleteket: 0,83 Celsius fokkal volt melegebb az átlaghőmérséklet, mint a huszadik századi átlag – írja a Guardian. Az amerikai ügynökségek megállapítását osztja a World Meteorological Organization és az európai Copernicus Climate Change Service is.

A legmelegebb év 2016 volt, 2017 a második legmelegebb, és 2015 pedig a harmadik legmelegebb.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt öt évnél melegebb időszakot nem mért az emberiség 1880 óta, amióta a modern mérések elkezdődtek.

A brit lap megemlíti, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése mellett az emberiség tavaly súlyos hőhullámokat, ectrém hidegeket és egyéb szélsőséges időjárási jelenségeket élt meg: ezek következtében például több súlyos erdőtűz is pusztított világszerte. Gyorsuló ütemben olvadnak mindemellett a sarki jégspakák is, mindennek pedig jelentős hatása van az állatvilágra is.

Az Azonnali is beszámolt róla, hogy tavaly év végén jelent meg az IPCC jelentése, amely szerint minél hamarabb jelentős erőfeszítéseket kell tennie az emberiségnek, ha el akarja érni, hogy 2100-ig csak 1,5 fokkal nőjön a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek