Japán miniszterelnök-helyettese a nőket okolja a csökkenő népességért

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.05. 19:44

A miniszterelnök-helyettes szerint félreértették a szavait, amik alapján nem az összes öreg, csak a nők miatt küszködik az ország demográfiai problémákkal.

Japán miniszterelnök-helyettese a nőket okolja a csökkenő népességért

Annyira nem meglepő módon elég komoly össztűzbe került Taro Aso, aki egy Fukuokában tartott előadásán próbálta elmagyarázni, miért fogy rohamosan Japán népessége. 

„Sok fura ember van, aki az öregeket hibáztatja, de ez tévedés. Azok miatt van ez, akik nem szülnek”
 

– mondta a kemény szavakat a 78 éves politikus.

A kijelentésből országos felháborodás lett, hiszen Taro Aso ezzel tulajdonképpen a nők nyakába varrta az ország demográfiai problémáit, ezért a férfi később visszakozott is, szerinte ugyanis félremagyarázták a szavait. A CNN viszont kiemeli, hogy bár félreértést kiált, azóta sem magyarázta meg, pontosan mire gondolt. 

Japánnak amúgy tényleg nagyon súlyos öregedési bajai vannak: a társadalom 20 százaléka 65 évnél idősebb, 2017-ben 950 ezer baba született, miközben 1,3 millió ember halt meg.

Mindeközben a japán nők minél hamarabb szeretnék folytatni szülés után a karrierjüket, ami nem könnyű: a tokiói gyerekek 30 százaléka például csak várólistán figyeli, mikor kerülhet be a túlterhelt bölcsődékbe vagy óvodákba. 

Arról épp a hétvégén írtunk, hogy a 65 év feletti japánokkal amúgy is van egy kis gond: rohamosan nő az öreg bűnözők száma, ugyanis egy részük annyira nem tudja magát eltartani és annyira nincs, aki vigyázzon rá, hogy szándékosan kerülnek börtönbe. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek