Az északír unionisták vezetője már Nagy-Britannia létét félti

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.05. 18:44

Arlene Foster szeretné, ha a nacionalisták panaszai mellett az unionisták akaratára is figyelnének végre.

Az északír unionisták vezetője már Nagy-Britannia létét félti

A legnagyobb északír protestáns párt, a Demokratikus Unionista Párt vezetője, Arlene Foster is egyre hevesebben aggódik azon, mit hoz magával az elvileg márciusban végbe menő, de még mindig megállapodás nélküli brexit. Foster szerint az, ha visszaállítják a határzárat Írország és Észak-Írország között, az beláthatatlan következményekkel járhat:

„A határ visszaállítása mérgesző lesz az északírek számára, de az egész Egyesült Királyság unionistái számára is az lesz. Ez közép- és hosszútávon is Nagy-Britannia felbomlásához fog vezetni”

– mondta a BBC-nek adott interjújában

Foster szerint Írországnak is kevésbé közönyösen kéne hozzáállnia a brexit kérdéséhez, mivel arról sem lehet szó, hogy a határellenőrzést áttolnák úgy, hogy az Ír-sziget és Nagy-Britanna közé kerülne: Foster ezzel arra kérte Theresa May brit miniszterelnököt, hogy ne csak a nacionalisták, hanem az unionisták álláspontjára is figyeljen.

Bár a határellenőrzés a kereskedelemről és a gazdaságról is szól, a fő kérdés az, meg tudják-e védeni az 1998-as nagypénteki megállapodást, ami akkor elindította az északír békefolyamatot, és visszaszorította a szeparatista terroristacsoportokat.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek