Budapesti előválasztás: az online szavazás részletei tehetnek keresztbe a második körnek

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.04. 14:25

Puzsér szerint az online szavazás azt jelenti, hogy regisztrálni sem kell személyesen, az MSZP-s Molnár Zsolt viszont ragaszkodik ehhez, mert fél a beavatkozástól. Puzsér azt mondja: ha nem lesz online regisztráció, kiszáll az előválasztásból, és elindul a saját szakállára.

Budapesti előválasztás: az online szavazás részletei tehetnek keresztbe a második körnek

Másképp értelmezik a szocialisták és Puzsér Róbert, hogy miben állapodtak meg az online szavazás feltételeivel kapcsolatban, ami miatt akár meg is hiúsulhat a budapesti főpolgármester-jelöltségért folytatott előválasztás második fordulója – tudta meg az Azonnali. Ebben a második körben az első fordulót fölényesen megnyerő Karácsony Gergely és Puzsér Róbert csapna össze, és még néhány jelölt, aki szeretné magát megméretni Tarlós esélyes kihívójaként. Bár a szocialisták rendre azt kommunikálják, hogy azért nem lesz majd második forduló, mert Puzsér addigra úgyis meggondolja magát, most egy egészen konkrét,

technikai jellegű probléma tehet keresztbe az előválasztás második körének: hogy mégis hogyan nézzen ki pontosan az online szavazás.

Puzsér decemberben több feltételhez kötötte, hogy részt vegyen az előválasztáson, például azt akarta elérni, hogy lehessen csak és kizárólag online is intézni a szavazást, vagyis hogy ehhez személyes regisztrációra se legyen szükség. Ugyanakkor a szocialisták szerint szükséges, hogy az, aki online szavaz, előtte személyesen regisztráljon.

Milyen megállapodást írtak alá?

A két fél decemberben jelentette be: szándéknyilatkozatot írtak alá az előválasztás júniusra tervezett második fordulójával kapcsolatban.

Ebben csak annyi áll, „online és személyes szavazásra egyaránt van lehetőség”, vagyis nem részletezi, hogy az arra történő regisztráció intézhető-e online vagy csak személyesen.

Azt, hogy ezt Puzsérék hogyan értelmezik, jól mutatja, hogy a publicista a szándéknyilatkozatot úgy posztolta ki, hogy megjegyezte: „a régi baloldal” valamennyi technikai feltételét elfogadta, köztük az online regisztrációt és online szavazást is. 

Precedensértéke lenne a tisztán online szavazásnak

„Ha nem lehet online regisztrálni az előválasztás második fordulójában az online szavazáshoz, úgy Puzsér Róbert nem fog rajta részt venni”

– nyilatkozta az Azonnalinak Zaránd Péter, Puzsér kampányfőnöke. Ez azt jelentené, hogy az előválasztáson való részvétel nélkül is megmérettetné magát a publicista az őszi főpolgármester-választáson, ám így előállhatna az a helyzet, hogy ő és Karácsony Gergely is elindulnak Tarlós István ellen, ami csökkentené az ellenzéki győzelem esélyét. 

Zaránd Péter elmondta: számukra

a szocialistákkal folytatott tárgyalások során világos volt, hogy megegyeznek az online regisztrációban, így a kérdéssel kapcsolatban nem hajlandók kompromisszumra.

„Véleményünk szerint ugyanazzal a biztonsággal és ugyanazzal az eljárásmóddal lehet online regisztrálni a szavasához, mint offline. Ennek az eljárásnak éppen az a precedensértéke van, hogy induljunk el az online választások irányába a 21. században, ne kelljen a pecsétes papír meg a személyes regisztráció”.  Szerinte az online regisztráció biztonságát pártoktól független lebonyolító szervezet tudná garantálni.

A kérdésre, hogy a szándéknyilatkozat megtétele óta tárgyaltak-e, úgy válaszolt: nem, abban maradtak, hogy a baloldali előválasztást követően fogják keresni egymást, így várhatóan napokon belül felveszik a kapcsolatot. Zaránd Péter a vasárnap a Karácsony Gergely győzelmével záruló baloldali előválasztás részvételi eredményét – vagyis hogy 34 ezren szavaztak – kérdésünkre úgy kommentálta: nagyon szép szám, és bíznak benne, hogy így a második fordulóban teljesül az a feltételük is, hogy legalább 50 ezren mennek el rá, ugyanis csak így fogják érvényesnek tekinteni az eredményt. Elmondta: a győztes személyével kapcsolatban nem volt preferenciájuk, a párbeszédes Karácsony Gergely népszerűbb politikus, mint a másik jelölt, az MSZP-s Horváth Csaba, tehát az eredmény előre borítékolhatónak tűnt.

Szimpatikus, de ha nem, hát nem

„Na, azt nem!”

– így válaszolt Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták elnöke arra az Azonnalinak, hogy az előválasztás második fordulójában lehet-e majd online is regisztrálni.

Leszögezte: mindenhez tartják magukat, amiről decemberben megállapodtak Karácsony Gergellyel és Puzsér Róberttel. „Ettől eltérni csak akkor fogunk, ha maga Puzsér Róbert meggondolná magát, és rájönne, hogy a Sétáló Budapest programját Karácsony Gergely fel tudja vállalni, és maga nem indulna inkább” – mondta.

„Nyitottak vagyunk Puzsér Róbert azon feltételeire, hogy nyissunk meg újabb, pártokhoz nem kötődő szavazóhelyiségeket, és arra is, hogy olyan intézetek bonyolítsák le az előválasztást, amelyeket konszenzussal választunk.

Egy olyan pont van, amelytől a bizonyossággal határos módon nem fogunk eltérni: hogy egyszeri személyes találkozóra szükség van a választókkal vagy a regisztrációs időszakban, vagy a szavazáskor”.

Szerinte ugyanis a személyes találkozó nélkül nagy lenne a kockázata annak, hogy kívülről beavatkozzanak a választásba.

Felvetésünkre, hogy ha már Puzsér a decemberi megállapodásukkor kiposztolta azt is, hogy a baloldal elfogadta az online regisztrációval kapcsolatos feltételét, akkor miért nem jelezték neki, hogy nem ebben állapodtak meg, Molnár úgy reagált: Puzsér nem a főpolgármester vagy a pártelnök, ő egy lelkes közéleti figura, „aki még bírja is a szimpátiámat”, de annyit nem foglalkoznak vele, hogy minden posztjára reagáljanak. Ugyanakkor szerinte hamarosan újra leülnek egymással tárgyalni a stábok.

És mi lesz, ha Puzsér nem hajlandó online regisztráció nélkül belemenni, hogy részt vegyen az előválasztáson?

„Akkor nem tudunk mit csinálni, akkor sok sikert kívánunk neki a magyar közéletben” – mondta Molnár Zsolt.

FOTÓ:  Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek