Weber = Orbán, ezt üzeni az európai szocialisták csúcsjelöltje

Szerző: Pintér Bence
2019.02.03. 19:53

W1O, avagy Weber egyenlő Orbán: így lehet röviden összefoglalni a szocialista Frans Timmermans kampányüzenetét.

Weber = Orbán, ezt üzeni az európai szocialisták csúcsjelöltje

Rómában kampányolt Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje – a csúcsjelölt, avagy Spitzenkandidat ugye az a személy, akit egy-egy párt a következő Európai Bizottság élére szán. A holland Timmermans jelenleg a Bizottság alelnöke, és remek kapcsolatban van a Bizottság jelenlegi néppárti elnökével, Jean-Claude Junckerrel, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy az eseményen első sorban a Néppártot ostorozza.

Az olasz Demokrata Párt gyűlésén kiderült: Timmermans kampánya arra fog épülni, hogy a Néppártra és csúcsjelöltjére, Manfred Weberre leadott szavazat egyenlő a szélsőjobbra leadott szavazattal.

Ezzel nem csak arra célzott, hogy Weber túl engedékeny Orbán Viktorral, hanem arra is, hogy a Néppártnak egyedül nem lesz többsége, és szövetségesek után kell majd néznie. Timmermans hangsúlyozta, hogy ő sosem lépne szövetségre a szélsőjobbal, viszont a Néppárt például lehet, hogy szövetkezik a tőlük jobbra álló, konzervatív ECR-rel, amelynek fő ereje a brexit miatt a lengyel kormánypárt, a PiS lesz. (Csúcsjelöltje pedig Jan Zahradil, akivel év elején interjúztunk, és aki tárt karokkal várná Orbán Viktort is.)

Ki miatt probléma a migráció Olaszországban? Orbán miatt!

A holland csúcsjelölt Olaszországról elmondta: szerinte vissza kell hozni Olaszországot Európa szívébe, hiszen Olaszország nélkül nem lehet építeni Európát. De miért is sikeres a szélsőjobb Olaszországban? – tette fel a kérdést Timmermans.

„A szélsőjobb állítólag azért sikeres, mert Európa rosszul kezelte a migrációt.

Az olaszok úgy érzik, hogy cserbenhagytuk őket ebben a krízisben... De kinek a hibája ez? A Bizottságé? Nem. Salvini barátai hagytak magatokra titeket. Ez Orbán és Kaczyński hibája”

– célzott arra Timmermans, hogy a közös európai megoldásokat, például a kvótát éppen Salvini szövetségesei fúrták meg.

Fidesz: Timmermans Soros embere

Orbán tehát immár nem csak a liberális Guy Verhofstadt és Emmanuel Macron francia elnök fő ellenfele Európában, hanem a szocialisták csúcsjelöltjéé is. Ennek megfelelően a Fidesz már meg is találta, hogy mivel érdemes támadniuk a holland politikust:

talán senkit sem lep meg, hogy Orbán Viktor szerint Timmermans Soros György embere, a szocalista párt pedig természetesen a bevándorláspártiak fő ereje.

Timmermans erre reagálva szerdán elmondta: akkor kezdene aggódni, ha Orbán dicsérné.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek