Már nem akarnak kilépni az EU-ból a Svéddemokraták

Szerző: Pintér Bence
2019.02.03. 09:52

Bár a szeptemberi választás előtt kilépési népszavazással kampányolt, most már inkább belülről reformálná az EU-t a svéd szélsőjobb.

Már nem akarnak kilépni az EU-ból a Svéddemokraták

A svéd Aftonbladetben megjelent írása alapján

már nem akar kilépni az EU-ból Jimmie Åkesson, a svéd szélsőjobboldali párt, a Svéddemokraták vezetője.

A pártelnök és pártjának tagjai a tavaly szeptemberi választás előtt több alkalommal is arról bezséltek, hogy népszavazást szeretnének a kérdésről, és hogy ők üdvösnek tartanák Svédország kilépését, a swexitet.

Cikkében a The Local svéd kiadása szerint Åkesson most arról írt, hogy nem kilépni kell, hanem belülről kell megreformálni az EU-t.

Hosszú távon egyébként nem zárja ki egy ilyen népszavazás lehetőségét, ha nem sikerülne az EU reformja, de nem igaz szerinte, hogy pártja vakon euroszkeptikus lenne.

A szeptemberi választáson nem történt meg a szélsőjobb áttörése, csak harmadikak lettek a Svéddemokraták a baloldali szocdemek és a jobboldali Moderáltak mögött. A kormányalakítás nehezen jött össze Svédországban, és végül egyébként meghatározó kérdése lett a tárgyalásoknak az, hogy ki mennyire volt hajlandó együttműködni a Svéddemokratákal a jobboldali koalícióból, ami ennek nyomán szét is esett.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek