+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. február 1. péntek, 15:10
Egyáltalán kiálltak-e Maduro mellett azzal, hogy nem szavazták meg a venezuelai ellenelnököt támogató határozatot? Európa csak a magyar jogállamiságon segítsen, a venezuelain ne? Jávor és Meszerics válaszolnak az Azonnalinak.

Az Azonnali péntek reggel írt arról, hogy a venezuelai jogállamiság helyzetével kapcsolatos európai parlamenti szavazáson a Zöldek frakciójának túlnyomó többsége mellett a szélsőbalos GUE/NGL és a Marine Le Pen-féle szélsőjobbos ENF-frakció képviselői sem támogatták, hogy az EP Venezuela átmeneti elnökeként fogadja el Juan Guaidót.

 

A 35 éves Guiadó – akit nemrég még az ellenzéki többségű, ezáltal a szocialista kormánypárt által a legtöbb törvényhozási jogkörétől megfosztott Képviselőház elnökévé választottak meg – már több nyugati állam támogatását is élvezi:

 

a Guaidót elnökként már most elismerő Egyesült Államok mellett többek között Spanyolország, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság is jelezték, amennyiben a jelenleg regnáló Nicolas Maduro nem ír ki új választásokat, ők is a házelnököt tekintik elnöknek.

 

Hozzájuk csatlakozott csütörtöki szavazásán az Európai Parlament, mely szintén Guaidót ismeri el elnöknek a gazdasági és politikai válság sújtotta országban. (Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csak egy véleménynyilvánítás az EP részéről, és nem jelenti az EU álláspontját.)

 

Bár a magyar képviselők többsége – a fideszesek, az MSZP-sek, a DK-sok, valamint a jobbikos Balczó Zoltán – Guaidó mellett szavaztak, több olyan képviselő is akadt, akik nem támogatták a jogállamiság helyreállítását ígérő önjelölt elnök elismerését, köztük a Zöldek frakciójában helyet foglaló párbeszédes Jávor Benedek és az ex-LMP-s Meszerics Tamás sem.

 

Az Azonnali éppen ezért megkereste Jávort és Meszericset, és megkérdeztük tőlük, mi az oka annak, hogy az ideiglenes elnök elismerése ellen foglaltak állást. 

 

Jávor: Venezuela nem Magyarország, ez perverz összekeverése a dolgoknak

 

Jávor Benedeket telefonon sikerült elérnünk, aki elmondta,

 

szó sincs arról, hogy támogatná „a velejéig korrupt, elnyomó kormányatot üzemeltető” Nicolas Madurót, aki szerinte romlásba dönti Venezuelát.

 

Hozzátette: szerinte a Maduro-rendszer megérett a bukásra, hasznos lenne a kormány távozása, de Guaidó ideglenes elnökké való kikiáltásának módjával nem ért egyet: „nem tudok arra meggyőző nemzetközi jogi érveket felállítani, hogy egy hivatalban lévő, megkérdőjelezhető körülmények között, de megválasztott elnök helyett valaki mást ismerjenek el államelnöknek”, ráadásul úgy, hogy nem tudni „milyen demokratikus felhatalmazása is van ennek a szereplőnek, hogy ezt a pozíciót a külvilág előtt betöltse”.

 

A párbeszédes képviselőtől megkérdeztük, hogy nem lát-e ellentmondást abban, hogy a Magyarország elleni jogállamisági vizsgálatot támogatja az Európai Unióban, Venezuela esetében viszont nem szavazza meg az azt helyreállítani kívánó elnök elfogadását. Jávor szerint ugyanakkor ebben az esetben két különböző dologról van szó, és mivel Magyarország az Európai Unió tagja, már belépésünkkor is vállaltuk, hogy a sSzerződésekben foglalt célokat és szabályokat betartjuk.

 

„Az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem próbál kormányt váltani Magyarországon, nem is szeretném, ha az Európai Bizottság az ellenzéket ismerné el Magyarország kormányának”,

 

mondta a képviselő, aki szerint a kérdés „perverz összekeverése különböző dolgoknak”. Szerinte ez olyan, mintha összehasonlítanánk azt, hogy egy rendőrség kiszáll egy lakásra egy jogellenes tevékenység megállításáért azzal, hogy „egyszerűen egy pajszerral bemegyek valahova és rendet csinálok a nappaliban”.

 

Arra a kérdésre, hogy ha Guaidó elfogadása nem legitimálható, akkor milyen eszközöket kéne bevetni, Jávor úgy válaszolt, szerinte nemzetközi szankciókkal, vagy a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésével lehetne jogszerűen kezelni a helyzetet. És ugyan már élnek szankciók Venezuela ellen, amelyek egyelőre nem bizonyultak hatásosnak,

 

„nem megoldás, hogy egy tisztázatlan felhatalmazású ellenzéki vezetőt államfőként fogadjunk el, és a nemzetközi közösség kívülről kvázi puccsot hajtson végre Venezuelán”.

 

Hozzátette: a most alkalmazott módszert már csak azért is aggályosnak tartja, mert később ugyanezen mintát másokkal szemben is alkalmazhatnak. „Ezzel szétrúgjuk a multilaterális joguralmi kereteket” és

 

„puszta gazdasági és hatalmi érdekei szerint mindenki azt csinálhat, amit akar, vagy amihez éppen érdeke fűződik”.

 

Jávor megerősítette: nem védi Nicolas Madurót vagy a rendszerét. Elmondása szerint boldog lenne, ha „belső folyamatok révén vagy egy jogszerű külső nyomásgyakorlás eredményeképpen sikerülne leváltani”, és egy demokratikus rendszert sikerülne létrehozni. „A nemzetközi közösségnek minden oka megvan arra, hogy aggódjon Venezueláért és a lehető legerőteljesebb lépéseket vesse be a helyzet rendezése érdekében, de ami most történik az aláássa a nemzetközi kapcsolati rendszer joguralmon való felépítését és erodálja a jogállamiságot” – tette hozzá végül Jávor Benedek.

 

Meszerics: az ellenszavazat nem egyenlő Maduro felelősségének elkenésével!

 

Meszerics Tamás volt LMP-s politikus e-mailben reagált megkeresésünkre, majd gyorsan a Facebook-oldalára is odamásolta a teljes válaszüzenetet, ha esetleg részleteket közölnénk csak leveléből, mert

 

„az a fránya terjedelem mindig annyi gondot tud okozni”.

 

Nos, ezen ne múljon.

 

A szintén a Zöldeknél ülő politikus azt írta: frakciója többségével egyetemben úgy véli, a venezuelai válság polgárháborús végkifejlet felé halad, ez pedig katasztrófa lesz a venezuelai polgárok számára, melyet senkinek sem kíván. Meszerics szerint

 

Guaidó elismerése helyett az Európai Unió inkább megpróbálkozhatott volna a közvetítéssel „annak fenntartása mellett, hogy nem ismeri el (helyesen) a 2018-as elnökválasztás eredményét”,

 

ugyanakkor ezt a lehetőséget az EU elszalasztotta.

 

A képviselő hozzátette: szurkol Juan Guaidónak, hogy az országot kivezesse a válságból és „eljuttassa a tiszta, demokratikus választásokig”. Guaidó ideiglenes elnökként való elismerése ugyanakkor ezen célhoz nem járul hozzá, mivel az eset „rossz precedenst teremt, melyet szelektíven – és így hiteltelenül fog csak tudni alkalmazni az EU a későbbiekben”.

 

Meszerics szerint

 

bár ezen álláspont is vitatható, de „aki szerint ez egyenlő Maduro felelősségének elkenésével, vagy rendszerének támogatásával, az vagy rosszhiszemű, vagy politikai analfabéta”.

 

Az Azonnali próbálta elérni Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt is, aki a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban azt hangoztatta, az EP-nek nincs beleszólása a nemzeti szuverenitás jogkörébe tartozó kérdésekbe, majd erre fél nappal gond nélkül megszavazta a venezuelai szuverenitás jogkörébe beleszóló, Guaidót elnökként elismerő parlamenti határozatot. A képviselőt telefonon és e-mailben is próbáltuk elérni, de egyelőre nem reagált megkeresésünkre. Amint elérjük Deutschot, és megtudjuk, miért szavazott igennel a Guaidót támogató határozatra, beszámolunk róla.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

Kiderült, hogy a Most-Híd is beáll a szlovák elnökválasztás első fordulójában fölényes sikert arató liberális politikus mögé.

Ezzel kezdődött el a kasztinghét, amikor minden, magát kicsit komolyan vevő ember lepattintotta a baloldali kormánypártok felkérését arra, hogy ő legyen a miniszterelnök.

Alig alakult meg a Nigel Farage-féle új, brexit-párti formáció, néhány iszlamofób tweet miatt lemondott a Brexit Párt elnöke.

Rosszul adták meg székhelyüket, ráadásul Fekete-Győr András sem képviselhetné a pártot hivatalos ügyekben.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás