Románia 2024-től bevezetné az eurót

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.31. 12:24

A fontosabb dolgokat már most is eleve euróban számolják Romániában.

Románia 2024-től bevezetné az eurót
A román kormány tartja magát ahhoz a célkitűzéshez, hogy Romániában 2024-ben bevezessék az eurót hivatalos fizetőeszközként,

mondta az ebben a félévben az EU soros elnökségét ellátó román kormány szerdai ülésén Viorica Dăncilă miniszterelnök a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres tudósítása szerint. 

Az üggyel foglalkozó bizottság a cél érdekében tavaly kéthavonta ülésezett, munkájuk eredményeként két dokumentum született: az euróra mint hivatalos fizetőeszközre való átállás országos terve, valamint ennek a tervnek az alapját képező jelentés. Ezeket a dokumentumokat a román kormánynak el kell fogadnia, ezt követően az Európai Bizottság elé kerülnek. Vagyis tartják magukat ahhoz a célkitűzéshez, hogy Románia 2024-ben bevezeti az eurót hivatalos fizetőeszközként.

Sok újdonságot nem jelentene ez a románoknak, hiszen már így is rengeteg dolgot euróban számolnak inkább a nemzeti fizetőeszköz, a lej helyett. Legyen szó ingatlanról, mobilszámláról, lakbérről, utazási iroda csomagajánlatáról, autóról vagy éppen hitelről. A Transindex egy 2015-ös cikke szerint ennek az az egyik oka, hogy a románok többsége nem bízik a lejben, ellenben az euróban igen, már csak azért is, mert „az a biztos”. A másik pedig az, hogy azzal, ha a cégek euróban adják meg egy termék vagy szolgáltatás árát, magasabb árfolyamon kaszálhatnak, mintha az ingadozó lejjel kellene kalkulálniuk.

AZ EURÓ-LEJ ÁRFOLYAM ALAKULÁSA AZ ELMÚLT ÖT ÉVBEN

Dăncilă hozzátette: ahhoz, hogy az euróövezethez való csatlakozás a román állampolgárok javára váljon, egy sor intézkedést kell meghozni: a versenyképesség növelését, fenntartható gazdasági fejlődést, és csatlakozni kell az európai árfolyam-mechanizmushoz (ennek az a célja, hogy az euró és a többi uniós pénznem közötti árfolyamok ingadozása ne veszélyeztesse a gazdasági stabilitást az egységes piacon). Az euró bevezetéséhez szükséges négy maastrichti kritérium közül Románia a legfrissebb jelentések szerint egyet teljesít csak.

KÉP: Decebal szobra a Dunánál / Azonnali-montázs

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek