Megszűnhet-e a Jobbik az újabb ÁSZ-bírság miatt? Benne van a pakliban

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.31. 21:14

Ha egyben kell kifizetni az ÁSZ-bírságot, inkasszó és megszűnés jöhet, mondja Gyöngyösi Márton az Azonnalinak. Ha túl is élik, kampányolásra biztos nem marad pénz.

Megszűnhet-e a Jobbik az újabb ÁSZ-bírság miatt? Benne van a pakliban

„Jó kérdés, hogy mihez kezdünk, a jogászok most vizsgálják a különböző lehetőségeket” – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője annak kapcsán, hogy az Állami Számvevőszék újabb többszázmilliós bírságot rótt ki a pártra.

A Jobbik tavaly már kapott egy 600 milliós bírságot, ezúttal pedig 136 millió forintra büntetik a pártot, emellett pedig ugyanennyivel csökkentik annak állami támogatását.

Mindez összesen újabb 270 milliós mínuszt jelent a Jobbiknak.

Az ÁSZ a büntetést tiltott pártfinanszírozás miatt rótta ki, ám a párt közleményében visszautasította ezt, és jelezte: reagáltak a számvevőszék kifogásaira, amely mellé 624 oldalas pénzügyi mellékletet csatoltak. 

„Nem tudjuk ezt másként értelmezni, mint a legnagyobb ellenzéki párt megszüntetésére tett elég hatékony kísérletet” – mondta Gyöngyösi. Kérdésünkre, hogy valóban megszűnhet-e a Jobbik, úgy válaszolt: 

„Ha most ezt egyben be kell fizetni, azt a párt nem fogja tudni megtenni, ami az inkasszót vonja maga után és a megszűnést.

Hangsúlyozom: ezt politikai indíttatású döntésnek, egy önkényuralmi lépésnek tartom, ami nem az ÁSZ-nál születik meg, hanem Orbán Viktor hivatalában” – mondta a Jobbik elnökhelyettese az Azonnalinak.

Miután az ÁSZ döntései ellen nem lehet fellebbezni, a párt annyit tehet, hogy részletfizetést kér, illetve mivel a korábbi bírság miatt már a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak, a mostani ügy miatt is megtehetik ezt, és az új keresetet hozzávehetik a korábbihoz. 

Azzal kapcsolatban, hogy közösségi gyűjtéssel megpróbálkoznak-e megint, Gyöngyösi nem tudott nyilatkozni. 

„Már most látjuk, hogy ha túl is éljük ezt, az EP- és az önkormányzati választás kampányára egyszerűen nem marad pénz”.

Azt viszont hangsúlyozta: feltétlenül szándékukban áll elindulni a választásokon.

Felvetésünkre, hogy az ÁSZ-bírság közelebb terelheti-e a Jobbikot egy nagy közös ellenzéki EP-listához vagy csak az LMP-vel közös listához, úgy reagált: „Nem hiszem, hogy ez egy pénzügyi nehézségek szülte döntés lenne, ez alapvetően politikai döntést igényel.” Hozzátette: ő továbbra sem látna sem logikusnak, sem indokolhatónak egy közös EP-listát.

És hogy milyen most a közhangulat a Jobbikban? Bár

várható volt, hogy a Fidesz nem hagyja annyiben az ügyet, de „ez így már egy kicsit sok”

– summázta a frakcióvezető.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek