Hét jelentéktelen dolog, amit a Fidesz tett fontossá

Szerző: Fekő Ádám
2019.01.31. 17:26

Visszatér az Azonnali-lista! Összeszedtünk négy embert, egy országot, egy egyetemet és egy szervezetet, amiről csak a Fidesz-propaganda miatt gondolja bárki is, hogy olyan baromi fontos tényezők.

Hét jelentéktelen dolog, amit a Fidesz tett fontossá

Bár Soros Györgyről sem igazán tudták 2015 előtt túl sokan Magyarországon, hogy mit csinál – azon kívül, hogy gazdag és magyar származású –, de a magyar kormány nem csak a csúcsellenségét tette ismertté.

Soroson kívül is behúzott pár olyan országot, embert vagy tárgyat a köztudatba a Fidesz, amikhez amúgy semmi, de legalábbis túl jelentős dolog nem kapcsolódott addig a köztudatban,

de egy mostanra teljesen eljelentéktelenedett egykori miniszterelnök is kábé csak a kormánypropagandának köszönheti a látszólagos fontosságát. Felsorolunk hét olyan dolgot, amiket az elmúlt években a semmiből sikerült felépíteni az emberek fejében valami különösen fontos és nagyhatású dologként.

7. Daniel Cohn-Bendit

Bár ő volt az egyik vezetője az 1968-as francia diáklázadásoknak, Cohn-Bendit már nagyon régen nem érdekel különösebben senkit. Nem csak nemzetközileg, már annyira Franciaországban vagy Németországban sem. Azért Magyarországon belőle is sikerült megcsinálni a háttérhatalom egyik fontos emberét azért, mert baloldali, és már a 2011-es médiatörvények miatt beszólt Orbán Viktornak az Európai Parlamentben a zöldfrakció vezetőjeként.

Cohn-Bendit volt az első semmiből felépített ellenség: többször (nem minden alap nélkül) lepedofilozta a kormánypárti sajtó, az aktuális MTVA-vezérigazgató Papp Dániel például az ő egyik interjúját vágta össze úgy, hogy az még a bíróság szerint is hírhamisítás volt. Cohn-Bendit helyett végül talált a Fidesz aktívabb és azért valamivel nagyobb erőt képviselő ellenségeket is, ezért mostanra már megint fogalma sincs a magyaroknak, ki ő.

6. Norvégia

Mit tudott egy egészséges gyerekkorral rendelkező ember Norvégiáról? Oslo a fővárosa, általában hideg van, a norvég halászok annyira menők, hogy saját cukorkájuk is van, szépek a tájak, és minden drága. A beavatottabbak talán még azt is tudják, mennyire fellendült az ország, amikor kiderült, van olajkészletük.

Mit tudunk azóta? Norvégia belepofázik a többi ország dolgába, civil szervezeteket támogatnak azért, hogy megbuktassák Minden Idők Legsikeresebb Pártszövetségét,

ráadásul rá akarják kényszeríteni a sok bevándorlót a többi országra, hogy másoknak is rossz legyen, ha már náluk háborús helyzet áll fenn. 

5. Guy Verhofstadt

Valószínűleg

a világon nincs még egy ország, ahol a 2010-es években Guy Verhofstadt képe még óriásplakátokon is fent van.

Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője Orbán Viktor egyik leghangosabb kritikusa Brüsszelben, ami épp alkalmassá teszi a halálos ellenség szerepre. Azt például nem is szokás tudni, hogy Verhofstadt 1999 és 2008 között Belgium miniszterelnöke volt, de hát nem is véletlenül, hiszen amúgy ki foglalkozik azzal nálunk, ki Belgium miniszterelnöke? 

4. Judith Sargentini

Róla talán elég annyit mondani, hogy

még a holland köztévé vonatkozó műsorában is el kellett magyarázni a tévézőknek, ki ő és miért fontos.

Valószínűleg egy országban sem ismernék fel annyian az utcán, mint nálunk, ahol viszont az országról írt jelentése és az azt követő, Magyarország elleni 7-es cikkelyes eljárás megindítása miatt elég sokat utálják. Sargentini saját bevallása szerint már nem is mer Magyarországra jönni, pedig szereti a magyar borokat.  

3. CEU

Az ugye megvan, hogy az épp elüldözött úgynevezett Soros-egyetemnek az ország jelentős része a létezéséről sem tudott egészen addig, ameddig miniszterelnök úr és barátai fel nem hívták rá a figyelmet? Nem véletlen, hiszen nagyjából 1600, zömében amúgy is külföldi diák jár/járt oda, tehát az oktatási tevékenységben érintettek száma félig tudta volna megtölteni a felcsúti stadiont. 

2. A Helsinki Bizottság

A Magyar Helsinki Bizottság egy civil embergjogi szervezet. Ennyit a világon bárhol elég lenne tudni, az emberek nagyrészének pedig igazából a szervezet létezésvel sem kéne feltételnül találkoznia. De Magyarország nem a világon bárhol, ezért nálunk ez a bizottság valamiféle sátáni szervezet lett, akik természetesen Soros György pénzén akarják aláásni a magyar kormány sikereit.

2014-ben még Orbán Viktort sem zavarta a tisztességes eljárásokért, a diszkrimináció áldozatainak védelméért, a rendőri tevékenység ellenőrzéséért és úgy általában a jogállamért küzdő Helsinki Bizottság, aminek az elnökének még levélben is gratulált, 2006-ban pedig ki is tüntette volna őket a TASZ-szal együtt, de amióta kifejezetten zavarja a Fideszt ezt a jogállamosdi, őket is úgy kezelik, mintha valami ellenzéki pártról lenne szó.

1. Gyurcsány Ferenc

Ő most is különleges eset: 2006 és 2010 között tényleg aktívan létezett a mostanában már csak néha felvillanó Gyurcsány-démon, de a kormány ijesztetésével szemben az a helyzet, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke nem foglalkoztatja különösebben az embereket. Aktuális céljairól maximum annyit lehet mondani, hogy szeretné majd leváltani a Fideszt, illetve elvenné azoknak az állampolgároknak szavazójogát, akik soha nem éltek Magyarországon. Bár a DK főleg Gyurcsány jó helyezkedésének köszönhetően bejutott a parlamentbe, az MSZP egykori miniszterelnökének tulajdonképpen csak a Fidesz ad már súlyt évek óta, és még az összellenzéki összefogás résztvevőiről is úgy tűnik, inkább próbálnak nem tudomást venni róla, mint kezet fogni vele.

Nem volt elég? Itt van akkor még több Azonnali-lista!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek