Több száz dzsihádistát vihetnek haza a franciák Szíriából

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.30. 15:12

Eddig börtönökben voltak, de most, hogy elmennek az amerikaiak, a franciák hazaviszik őket.

Több száz dzsihádistát vihetnek haza a franciák Szíriából

A francia hatóságok azt mondják, a Szíriából hazatérő, és ott az Iszlám Állam oldalán harcoló dzsihádistákat egytől egyig le fogják tartóztatni és bíróság elé fogják állítani.

Márpedig úgy tűnik, hogy akár több százan is visszatérhetnek most, hogy az amerikai hadsereg éppen elhagyja az országot.

Chrisophe Castaner belügyminiszter azt mondja, sokan vannak börtönben jelenleg a közel-keleti országban, de ez várhatóan változni fog, amikor az Egyesült Államok elhagyja a területet. Egy francia TV-csatorna azt állítja, hogy 130 embert hoznak haza a hatóságok, hogy megtartsák a tárgyalásukat. Ezt az információt a miniszter nem erősítette meg.

Mindeközben a France24 interjút készített egy 24 éves dzsihádista nővel, ő azt mondja, hogy a harcosok választhatnak:

vagy hazatérnek, és akkor börtönbe kerülnek, vagy maradnak, és meghalnak.

A 24 éves Mathilde a hazatérést választotta, a férje maradni fog. Az ISIS harcosainak többségét a kurdok által vezetett Szíriai Demokratikus Erők (SDF) tartják fogva, akiknek egyre nagyobb terhet jelentenek, úgyhogy kérik azokat az országokat, ahonnan a terroristák érkeztek, hogy vigyék haza őket.

Erre egyébként a legtöbb ország nem hajlandó, mondván, hogy rábízza a helyi hatóságokra és igazságszolgáltatásra az állampolgárait, egyelőre csak az Egyesült Államok, Oroszország, Libanon, Szudán és Indonézia teljesíti a kurdok kérését.

A franciák sem akarták hazavinni a saját terroristáikat, de az Egyesült Államok csapatkivonásainak következtében meggondolták magukat. A fent említett Mathilde – aki azt mondja, Szíriában nem az lett, amit ígértek neki a dzsihádisták, és már hamarabb is szeretett volna hazatérni – tíz év börtönbüntetést kap, mivel távollétében már elítélte őt a bíróság.  

FOTÓ: U.S. Air Force Central Commande Media

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek