+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 30. szerda, 07:48
Az erős dollár kedvezőtlen helyzetbe hozza az Apple-t a feltörekvő piacokon. Emellett a kínai gazdaság belassulásával is meg kell birkóznia a cégnek.

A múlt év utolsó piaci negyedévben 15 százalékot estek az Apple iPhone eladásokból származó bevételei, ami elég nagy problémát jelent a vállalatnak. Az okostelefonok hozzák a legtöbb profitot az Applenek, így a visszaesés a vállalat összteljesítményére is számottevő kihatással volt. A bevételek 5 százalékkal csökkentek, ami önmagában ugyan nem tűnik soknak, de milliárd dolláros tételekről beszélünk. A helyzet elég érzékenyen érintette a cég részvényeinek árfolyamát.

 

A tavaly októberi eleji 237 dolláros (65 ezer forint) féléves csúcshoz képest, tegnap már csak 154 dollárért (42 ezer forint) árulták az Apple értékpapírjait a new yorki tőzsdén.

 

Piaci elemzők szerint a vállalat vártnál gyengébb teljesítménye mögött a kínai gazdaság belassulása áll. Az Apple negyedéves bevételei a nagy-kínai régióban – melyhez Hong Kongot és Tajvant is hozzászámolják – 25 százalékkal esett. Európában szintén csökkentek a bevételek, 3 százalékkal, míg az amerikai piacon 5 százalékos növekedés tapasztaltak.

 

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ugyanakkor jelentős problémának látja azt is, hogy a vásárlóik túlságosan magasnak tartják az áraikat. Az amerikai dollár erős árfolyama miatt drágább lett az iPhone a feltörekvő piacokon, ami meglátszik az eladásokon is.

 

Cook bejelentette, hogy

 

januártól kezdve újraárazzák több terméküket is, hogy a vásárlóikat megvédjék az árfolyam-ingadozás okozta kellemetlenségektől.

 

Ezzel kapcsolatban bővebb részleteket nem árult el a z Apple vezetője, így azt nem tudni, hogy a döntés érinti-e Magyarországot, vagy a kelet-európai régiót.

 

A forint-dollár árfolyam tavaly április végén szabadult, akkor 250 forintot kértek egy dollárért. Az utóbbi félévben az év eleji árhoz képest nagyjából 15 százalékkal növekedett az árfolyam, így 270-280 forint között kereskedtek az amerikai valuta egy egységéért.

 

Te vennél iPhonet-t ha olcsóbb lenne?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás