Olcsóbban adnák az iPhone-t, csak növekedjenek az eladások

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.30. 07:48

Az erős dollár kedvezőtlen helyzetbe hozza az Apple-t a feltörekvő piacokon. Emellett a kínai gazdaság belassulásával is meg kell birkóznia a cégnek.

Olcsóbban adnák az iPhone-t, csak növekedjenek az eladások

A múlt év utolsó piaci negyedévben 15 százalékot estek az Apple iPhone eladásokból származó bevételei, ami elég nagy problémát jelent a vállalatnak. Az okostelefonok hozzák a legtöbb profitot az Applenek, így a visszaesés a vállalat összteljesítményére is számottevő kihatással volt. A bevételek 5 százalékkal csökkentek, ami önmagában ugyan nem tűnik soknak, de milliárd dolláros tételekről beszélünk. A helyzet elég érzékenyen érintette a cég részvényeinek árfolyamát.

A tavaly októberi eleji 237 dolláros (65 ezer forint) féléves csúcshoz képest, tegnap már csak 154 dollárért (42 ezer forint) árulták az Apple értékpapírjait a new yorki tőzsdén.

Piaci elemzők szerint a vállalat vártnál gyengébb teljesítménye mögött a kínai gazdaság belassulása áll. Az Apple negyedéves bevételei a nagy-kínai régióban – melyhez Hong Kongot és Tajvant is hozzászámolják – 25 százalékkal esett. Európában szintén csökkentek a bevételek, 3 százalékkal, míg az amerikai piacon 5 százalékos növekedés tapasztaltak.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ugyanakkor jelentős problémának látja azt is, hogy a vásárlóik túlságosan magasnak tartják az áraikat. Az amerikai dollár erős árfolyama miatt drágább lett az iPhone a feltörekvő piacokon, ami meglátszik az eladásokon is.

Cook bejelentette, hogy

januártól kezdve újraárazzák több terméküket is, hogy a vásárlóikat megvédjék az árfolyam-ingadozás okozta kellemetlenségektől.

Ezzel kapcsolatban bővebb részleteket nem árult el a z Apple vezetője, így azt nem tudni, hogy a döntés érinti-e Magyarországot, vagy a kelet-európai régiót.

A forint-dollár árfolyam tavaly április végén szabadult, akkor 250 forintot kértek egy dollárért. Az utóbbi félévben az év eleji árhoz képest nagyjából 15 százalékkal növekedett az árfolyam, így 270-280 forint között kereskedtek az amerikai valuta egy egységéért.

Te vennél iPhonet-t ha olcsóbb lenne?

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek