Annyira félnek Erdoğantól a török boltosok, hogy inkább leveszik a drága zöldségeket a polcaikról

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.30. 15:32

30 százalékkal drágultak a zöldségek Törökországban, Erdoğan emiatt még felelősségre vonást is emlegetett. Az áruházak jobbnak láttak, ha inkább kivonják az adott terményeket a kínálatukból.

Annyira félnek Erdoğantól a török boltosok, hogy inkább leveszik a drága zöldségeket a polcaikról

Az utóbbi hetekben elszabadultak a zöldségárak Törökországban, amiért sokan a kiskereskedelmi áruházláncokat teszik felelőssé – számolt be a Hürriyet Daily News. A helyzet olyan súlyos, hogy másfél héttel ezelőtt a török államfő is felszólalt az ügyben. Recep Tayyip Erdoğan kijelentette, hogy harcolni fog a szupermarketek túlzott árai ellen, a felelősöket pedig el fogja számoltatni.

Az elnök élesen kritizálta, hogy túl nagy az eltérés a termények nagybani és kiskereskedelmi ára között.

Egyesek a piaci helyzetre hivatkozva próbálnak nyerészkedni

– fakadt ki Erdoğan.

A legfrissebb statisztikák szerint az élelmiszerek ára 5,87 százalékkal emelkedett csak a múlt hónapban Törökországban, éves szinten pedig 30 százalék feletti az árnövekedés. Ez elsősorban a rendkívül magas – 15 százalék feletti – törökországi inflációnak tudható be, de a jelenségben komoly szerepet játszanak a török agrárium strukturális problémái is. Közel két évtized alatt kétmillióval csökkent a szektorban dolgozók száma, akik az ország teljes munkaerejének már kevesebb mint ötödét teszik ki. Ezzel szemben 2000-ben még minden harmadik török munkás a mezőgazdaságban dolgozott.

A kistermelőknek a növekvő költségek miatt egyre kevésbé érte meg a növénytermesztés és az állattenyésztés, az elöregedő generációk helyét nem vették át a fiatalok. A nagyvárosok környékén található üresen maradt földeket pedig rendre ingatlanbefektetők vásárolták meg. Emiatt Törökország az elmúlt években nettó élelmiszerimportőrré vált, tehát a helyi fizetőeszköz, a török líra mélyrepülése duplán sújtja az országot.

A török elnök arról is beszélt korábban, hogy

ez nem az az időszak, amikor a profitemelésre kell használni az áringadozást, hanem az országot és a nemzetet támogatva le kell mondani a profitról, ha szükséges.

Hangsúlyozta, hogy meg kell hallgatniuk az emberek áremelés miatti panaszait.

A kormányzati kirohanások hatására egyes szupermarketek úgy döntöttek, hogy inkább leveszik a polcaikról a megdrágult zöldségfajtákat. Így

olyan, a török konyhában meghatározó alapanyagokat is kikerültek a kínálatból, mint a paprika vagy a padlizsán.

Az áruházláncok nem akarnak konfliktusba kerülni sem a vásárlókkal, sem az illetékes minisztériumokkal, mondta a török hírportálnak az egyik zöldség-gyümölcs nagyker képviselője. Kiemelte, hogy a paprika és padlizsán kilója 9-10 líráért (470-530 forint) megy mostanában a nagybani piacon, ha a szupermarketekben akarják eladni, akkor 20 líra (1050 forint) körüli összegre áraznák be kilónként.

Kockázatot senki sem akar vállalni,

tette hozzá a kereskedő. 

Ha kevesebbért adnák a terményeket – a szállítási, tárolási, a természetes veszteséggel járó és egyéb költségeket is beleszámolva –, akkor vélhetően már nem igazán érné meg a vállalatoknak. A Hürriyet Daily News által megszólaltatott áruházi menedzserek szerint ők a cégük központi utasítása alapján jártak el, amikor beszüntették a megdrágult termények árusítását. Azt nem tudták megmondani az újságíróknak, hogy meddig fog tartani ez a gyakorlat, és hogy kiterjed-e majd más árukra is.

A török kiskereskedelmi szövetség (TPF) elnöke fontosnak tartotta leszögezni, hogy a döntés csak az alacsonyabb jövedelmű vásárlók által látogatott üzleteket érinti. Ahol megtudják fizetni, ott továbbra is kínálatban fogják tartani az érintett terményeket. A TPF 361 tagot képvisel, 3900 üzlettel országszerte.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek