+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 30. szerda, 15:32
30 százalékkal drágultak a zöldségek Törökországban, Erdoğan emiatt még felelősségre vonást is emlegetett. Az áruházak jobbnak láttak, ha inkább kivonják az adott terményeket a kínálatukból.

Az utóbbi hetekben elszabadultak a zöldségárak Törökországban, amiért sokan a kiskereskedelmi áruházláncokat teszik felelőssé – számolt be a Hürriyet Daily News. A helyzet olyan súlyos, hogy másfél héttel ezelőtt a török államfő is felszólalt az ügyben. Recep Tayyip Erdoğan kijelentette, hogy harcolni fog a szupermarketek túlzott árai ellen, a felelősöket pedig el fogja számoltatni.

 

Az elnök élesen kritizálta, hogy túl nagy az eltérés a termények nagybani és kiskereskedelmi ára között.

 

Egyesek a piaci helyzetre hivatkozva próbálnak nyerészkedni

 

– fakadt ki Erdoğan.

 

A legfrissebb statisztikák szerint az élelmiszerek ára 5,87 százalékkal emelkedett csak a múlt hónapban Törökországban, éves szinten pedig 30 százalék feletti az árnövekedés. Ez elsősorban a rendkívül magas – 15 százalék feletti – törökországi inflációnak tudható be, de a jelenségben komoly szerepet játszanak a török agrárium strukturális problémái is. Közel két évtized alatt kétmillióval csökkent a szektorban dolgozók száma, akik az ország teljes munkaerejének már kevesebb mint ötödét teszik ki. Ezzel szemben 2000-ben még minden harmadik török munkás a mezőgazdaságban dolgozott.

 

A kistermelőknek a növekvő költségek miatt egyre kevésbé érte meg a növénytermesztés és az állattenyésztés, az elöregedő generációk helyét nem vették át a fiatalok. A nagyvárosok környékén található üresen maradt földeket pedig rendre ingatlanbefektetők vásárolták meg. Emiatt Törökország az elmúlt években nettó élelmiszerimportőrré vált, tehát a helyi fizetőeszköz, a török líra mélyrepülése duplán sújtja az országot.

 

A török elnök arról is beszélt korábban, hogy

 

ez nem az az időszak, amikor a profitemelésre kell használni az áringadozást, hanem az országot és a nemzetet támogatva le kell mondani a profitról, ha szükséges.

 

Hangsúlyozta, hogy meg kell hallgatniuk az emberek áremelés miatti panaszait.

 

A kormányzati kirohanások hatására egyes szupermarketek úgy döntöttek, hogy inkább leveszik a polcaikról a megdrágult zöldségfajtákat. Így

 

olyan, a török konyhában meghatározó alapanyagokat is kikerültek a kínálatból, mint a paprika vagy a padlizsán.

 

Az áruházláncok nem akarnak konfliktusba kerülni sem a vásárlókkal, sem az illetékes minisztériumokkal, mondta a török hírportálnak az egyik zöldség-gyümölcs nagyker képviselője. Kiemelte, hogy a paprika és padlizsán kilója 9-10 líráért (470-530 forint) megy mostanában a nagybani piacon, ha a szupermarketekben akarják eladni, akkor 20 líra (1050 forint) körüli összegre áraznák be kilónként.

 

Kockázatot senki sem akar vállalni,

 

tette hozzá a kereskedő. 

 

Ha kevesebbért adnák a terményeket – a szállítási, tárolási, a természetes veszteséggel járó és egyéb költségeket is beleszámolva –, akkor vélhetően már nem igazán érné meg a vállalatoknak. A Hürriyet Daily News által megszólaltatott áruházi menedzserek szerint ők a cégük központi utasítása alapján jártak el, amikor beszüntették a megdrágult termények árusítását. Azt nem tudták megmondani az újságíróknak, hogy meddig fog tartani ez a gyakorlat, és hogy kiterjed-e majd más árukra is.

 

A török kiskereskedelmi szövetség (TPF) elnöke fontosnak tartotta leszögezni, hogy a döntés csak az alacsonyabb jövedelmű vásárlók által látogatott üzleteket érinti. Ahol megtudják fizetni, ott továbbra is kínálatban fogják tartani az érintett terményeket. A TPF 361 tagot képvisel, 3900 üzlettel országszerte.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás