+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 30. szerda, 15:32
30 százalékkal drágultak a zöldségek Törökországban, Erdoğan emiatt még felelősségre vonást is emlegetett. Az áruházak jobbnak láttak, ha inkább kivonják az adott terményeket a kínálatukból.

Az utóbbi hetekben elszabadultak a zöldségárak Törökországban, amiért sokan a kiskereskedelmi áruházláncokat teszik felelőssé – számolt be a Hürriyet Daily News. A helyzet olyan súlyos, hogy másfél héttel ezelőtt a török államfő is felszólalt az ügyben. Recep Tayyip Erdoğan kijelentette, hogy harcolni fog a szupermarketek túlzott árai ellen, a felelősöket pedig el fogja számoltatni.

 

Az elnök élesen kritizálta, hogy túl nagy az eltérés a termények nagybani és kiskereskedelmi ára között.

 

Egyesek a piaci helyzetre hivatkozva próbálnak nyerészkedni

 

– fakadt ki Erdoğan.

 

A legfrissebb statisztikák szerint az élelmiszerek ára 5,87 százalékkal emelkedett csak a múlt hónapban Törökországban, éves szinten pedig 30 százalék feletti az árnövekedés. Ez elsősorban a rendkívül magas – 15 százalék feletti – törökországi inflációnak tudható be, de a jelenségben komoly szerepet játszanak a török agrárium strukturális problémái is. Közel két évtized alatt kétmillióval csökkent a szektorban dolgozók száma, akik az ország teljes munkaerejének már kevesebb mint ötödét teszik ki. Ezzel szemben 2000-ben még minden harmadik török munkás a mezőgazdaságban dolgozott.

 

A kistermelőknek a növekvő költségek miatt egyre kevésbé érte meg a növénytermesztés és az állattenyésztés, az elöregedő generációk helyét nem vették át a fiatalok. A nagyvárosok környékén található üresen maradt földeket pedig rendre ingatlanbefektetők vásárolták meg. Emiatt Törökország az elmúlt években nettó élelmiszerimportőrré vált, tehát a helyi fizetőeszköz, a török líra mélyrepülése duplán sújtja az országot.

 

A török elnök arról is beszélt korábban, hogy

 

ez nem az az időszak, amikor a profitemelésre kell használni az áringadozást, hanem az országot és a nemzetet támogatva le kell mondani a profitról, ha szükséges.

 

Hangsúlyozta, hogy meg kell hallgatniuk az emberek áremelés miatti panaszait.

 

A kormányzati kirohanások hatására egyes szupermarketek úgy döntöttek, hogy inkább leveszik a polcaikról a megdrágult zöldségfajtákat. Így

 

olyan, a török konyhában meghatározó alapanyagokat is kikerültek a kínálatból, mint a paprika vagy a padlizsán.

 

Az áruházláncok nem akarnak konfliktusba kerülni sem a vásárlókkal, sem az illetékes minisztériumokkal, mondta a török hírportálnak az egyik zöldség-gyümölcs nagyker képviselője. Kiemelte, hogy a paprika és padlizsán kilója 9-10 líráért (470-530 forint) megy mostanában a nagybani piacon, ha a szupermarketekben akarják eladni, akkor 20 líra (1050 forint) körüli összegre áraznák be kilónként.

 

Kockázatot senki sem akar vállalni,

 

tette hozzá a kereskedő. 

 

Ha kevesebbért adnák a terményeket – a szállítási, tárolási, a természetes veszteséggel járó és egyéb költségeket is beleszámolva –, akkor vélhetően már nem igazán érné meg a vállalatoknak. A Hürriyet Daily News által megszólaltatott áruházi menedzserek szerint ők a cégük központi utasítása alapján jártak el, amikor beszüntették a megdrágult termények árusítását. Azt nem tudták megmondani az újságíróknak, hogy meddig fog tartani ez a gyakorlat, és hogy kiterjed-e majd más árukra is.

 

A török kiskereskedelmi szövetség (TPF) elnöke fontosnak tartotta leszögezni, hogy a döntés csak az alacsonyabb jövedelmű vásárlók által látogatott üzleteket érinti. Ahol megtudják fizetni, ott továbbra is kínálatban fogják tartani az érintett terményeket. A TPF 361 tagot képvisel, 3900 üzlettel országszerte.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás