Már hárman is bejelentkeztek az LMP EP-listavezetői helyéért

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.29. 07:58

Ki a „celeb” az LMP-ben? Az EP-lista első helyére pályázó Kendernay János szerint miért nem lenne veszteség, ha ő eltűnne a magyar közéletből? Mit gondol Vágó Gábor, mely párttársaival lesz a legszorosabb a verseny az EP-lista első helyéért? Az Azonnali körbekérdezett.

Már hárman is bejelentkeztek az LMP EP-listavezetői helyéért

Még szerdáig gyűjthetik a párttagok ajánlásait azok az LMP-sek, akik szeretnének szerepelni a párt EP-listáján – a végső döntést a február végi kongresszus hozza majd meg. Az EP-listavezetői helyért az indulhat, aki legalább a párttagok tíz százalékától kap erre ajánlást, míg a lista többi helyéhez ennél alacsonyabb arányú támogatás is elég. Az első helyre vágyó jelöltek között forrásaink három politikust tartanak esélyesnek:

+ Demeter Mártát, az LMP egyik társelnökét,

+ Kendernay Jánost, a párt országos elnökségének tagját,

+ illetve Vágó Gábort, aki most a párt antikorrupciós szóvivője.

Az Azonnali megkérdezte a politikusokat, ki miért tartja alkalmasnak magát a posztra.

KENDERNAY JÁNOS (JOBBRA) A BAJOR ZÖLDEK TAVALYI EREDMÉNYVÁRÓJÁN

Ismertség? Nem fontos!

„Nem vagyok CELEB”

– többek közt ezzel kampányolt maga mellett Kendernay János Facebook-oldalán, akivel kapcsolatban korábban az is felmerült, hogy a német zöldek listáján jutna be az Európai Parlamentbe. Hogy ez pontosan mit jelent és akkor ki a „CELEB” az LMP-ben, arra Kendernay az Azonnali kérdésére úgy válaszolt, lehet, a politikában nem a legjobb ennek a szónak a használata, inkább a „politikai ismertség” lenne a megfelelő, politikailag korrekt megközelítés. „Ki akartam fejezni, hogy a mai LMP sokkal gazdagabb annál, mint amit a társadalom és a média látnak.”

Egyébként Kendernay egyáltalán nem tartja saját magát ismertnek, pláne nem ismert politikusnak,

miután az eddigi civil pályája miatt nem sokat szerepelt a hazai nyilvánosság előtt. Ugyanakkor úgy vélte, az ismertség egy listaállításnál nem kell, hogy kritérium legyen. Szerinte egy kis párt esetén az ismert arcokra inkább a magyar belpolitikában lenne szükség, mert más pártok esetén is azt látni, hogy nem feltétlenül a legismertebb neveket küldenék az Európai Parlamentbe.

„Azért lehetnék jó többek között, mert nem lennék akkora veszteség a párt számára, ha kvázi eltűnnék a magyar politikai közéletből”

– vagyis szerinte ha ő lenne az LMP EP-képviselője, azzal lényegében lenne egy új hangja is a pártnak, akire már csak pozíciója miatt is oda kell figyelni.

Kendernaynak egyébként már összegyűlt a kongresszusi megmérettetéshez szükséges ajánlások száma, akár csak Vágó Gábornak.

„Világos vízióm van, és újraértelmezném az EP-képviselői munkát ahhoz képest, amit az LMP jelenlegi brüsszeli képviselője, Meszerics Tamás csinált. Ez azt jelenti, hogy jóval többet vennék részt a hazai közéletben” – indokolta Vágó, miért tartja magát alkalmasnak a listavezetői pozícióra. Víziója fő eleme az lenne, hogy új narratívát adna a korábbiakhoz képest, az ellenzék eddig ugyanis csak az Orbán Viktor által felvázolt narratíva ellenpontjába állt bele.

Az új narratíva lényege pedig az lenne, hogy a „nagyvállalatok Európája” helyett „a közösségek Európáját” teremtse meg az Európai Unióban.

VÁGÓ GÁBOR TAVALY TÉLEN TÉRT VISSZA A POLITIKÁBA

Ki a legnagyobb rivális a párton belül?

Arra, hogy kit tart a legnagyobb riválisának az EP-listavezetői pozícióért folytatott versenyben, Kendernay János úgy reagált: nem tudja, ki mindenki szeretne az első helyért versenyezni.

„Szerintem mindenki mindenkinek riválisa, mindenki mindenkinek partnere”

– mondta. Hozzátette, hogy az LMP-kongresszus bölcsessége fogja eldönteni, kinek melyik kvalitását akarja kidomborítani és jutalmazni. Vágó Gábor pedig arról beszélt az Azonnalinak: nem ellenfeleket lát, hanem partnereket, akikkel közös kampányt lehet csinálni.

Vágó egyébként arra számít, hogy Kendernay Jánossal és az LMP-társelnök Demeter Mártával lesz a legszorosabb a verseny az első helyért.

Beleférne-e a közös lista?

Kendernay Jánost megkérdeztük arról is, hogy vállalaná-e a jelöltséget abban az esetben is, ha – felmerültek ilyen ötletek is – a Jobbikal indulnának közös EP-listán. Ő erre azt válaszolta, hogy ezek lényegtelen kérdések. Hangsúlyozta: ő az LMP tagja és zöld politikus, ha pedig a kongresszus választ egy olyan megoldást, amellyel ezek az értékek a leginkább képvielhetőek, akkor ő azt fogja követni. Egyébként Kendernay is arról beszélt, mint Vágó, miszerint sok mindent másképp próbálna csinálni, mint Meszerics Tamás, így ő is több szerepet vállalna a magyar politikai vitákban. 

Vágó Gábor szigorúbban fogalmazott: szerinte a közös listának nincsen racionalitása.

„A nagykoalíciónak csak akkor van értelme, ha vannak közös célok. Ez már a Jobbiknál is nehezen megfogalmazható, de egy még szélesebb körű együttműködésnél még nagyobb közös munkára lenne szükség” – mondta az Azonnalinak.

Kerestük az LMP női társelnökét, az EP-listavezetésre szintén bejelentkező Demeter Mártát is az ügyben. Ő annyit közölt velünk írásban, hogy pályázata a tagság számára készült, arról, valamint az EP-képviselőjelöltekről az LMP kongresszusa fog dönteni. Amint ez megtörténik, tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg, mint azt már a hvg.hu észre is vette.

FOTÓ: Kendernay János / Facebook, Azonnali, Demeter Márta / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek