+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 29. kedd, 19:16
Csalódott a román kormánypártban a kirúgott miniszterelnök, úgyhogy átáll egy másik exminiszterelnök pártjába.

Mihai Tudose egykori román miniszterelnök bejelentette, hogy kilép a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a közeljövőben bejelentkezik a Victor Ponta vezette Pro Románia pártba – írja a Transindex.

 

Az egykori miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be a döntését, ahol többek között kifejtette, hogy véleménye szerint

 

igent kell mondani a valódi igazságszolgáltatásra, arra az igazságszolgáltatásra, amely minden emberé és nem csak „egyes embereké”, és csalódottságát fejezte ki a PSD-n belül az elmúlt egy évben megfogalmazott prioritások miatt.

 

Tudose, aki 27 éve tagja a PSD-nek, azt is leírta, hogy az elmúlt hónapokban rengetegszer találkozott a PSD tagjaival és arra a következtetésre jutott, hogy „ez így nem mehet tovább”. Közölte, hogy ő továbbra is a politikai élet részese kíván lenni, képviselve a valódi baloldali, demokratikus értékeket.

 

Tudose Magyarországon azzal híresült el, hogy tett egy kijelentést,

 

miszerint a zászlajaik mellé akasztaná a székelyeket,

 

ekkor minden magyar parlamenti párt bocsánatkérésre szólította fel, amit később meg is tett ímmel-ámmal, de csak miután lemondott a miniszterelnöki tisztségéről. Ő volt a jelenlegi parlamenti ciklus második miniszterelnöke, akit eltávolított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, mivel túlságosan önjáró volt, Dragnea pedig szereti kézben tartani az irányítást.

 

A Pro Romaniát Victor Ponta (aki 2012-2015 között szintén miniszterelnök volt, ráadásul szintén a PSD színeiben) 2017-ben hozta össze, tavaly ősszel pedig már annyi volt PSD-s parlamenti képviselőt maga köré gyűjtött, hogy parlamenti frakciót is tudott alakítani velük, és még az alsóházi kormánypárti többséget is elolvasztotta ezzel.

 

Pontáék simán bekerülnének a parlamentbe

 

A Ponta-párt annyira sikeres, hogy egy friss, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megrendelt közvélemény-kutatásban az látszik, hogy ha most lennének a választások, akkor megugranák a parlamenti küszöböt is, 5,5 százalékon állnak. Eszerint a szociáldemokraták vezetnek 30,2 százalékkal, őket követi a 27,8 százalékon álló PNL, majd a kormánykoalíció másik tagja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 11,5 százalékkal. A Mentsétek Meg Romániát (USR) folytatja a sort 10,2 százalékkal.

 

A mostani felmérés szerint a Dacian Cioloș volt technokrata miniszterelnök által alapított Igazság, Egység és Szolidaritás Pártja, a PLUS is bejutna 5 százalékkal a bukaresti parlamentbe, ahogyan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is, nekik 5,1-et mértek.

 

FOTÓ: 4cdn.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

Ha a fideszesek ellene szavaznak, máris elbukott volna von der Leyen jelölése. A német politikus végül hozta a kötelezőt.

Cseh sejtetőleg támogat,
Dobrev az elnökségre bízza, Szájer kiáll mellette, Ujhelyi pedig elvi okokból Ursula von der Leyen ellen szavaz.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás