+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 29. kedd, 19:16
Csalódott a román kormánypártban a kirúgott miniszterelnök, úgyhogy átáll egy másik exminiszterelnök pártjába.

Mihai Tudose egykori román miniszterelnök bejelentette, hogy kilép a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a közeljövőben bejelentkezik a Victor Ponta vezette Pro Románia pártba – írja a Transindex.

 

Az egykori miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be a döntését, ahol többek között kifejtette, hogy véleménye szerint

 

igent kell mondani a valódi igazságszolgáltatásra, arra az igazságszolgáltatásra, amely minden emberé és nem csak „egyes embereké”, és csalódottságát fejezte ki a PSD-n belül az elmúlt egy évben megfogalmazott prioritások miatt.

 

Tudose, aki 27 éve tagja a PSD-nek, azt is leírta, hogy az elmúlt hónapokban rengetegszer találkozott a PSD tagjaival és arra a következtetésre jutott, hogy „ez így nem mehet tovább”. Közölte, hogy ő továbbra is a politikai élet részese kíván lenni, képviselve a valódi baloldali, demokratikus értékeket.

 

Tudose Magyarországon azzal híresült el, hogy tett egy kijelentést,

 

miszerint a zászlajaik mellé akasztaná a székelyeket,

 

ekkor minden magyar parlamenti párt bocsánatkérésre szólította fel, amit később meg is tett ímmel-ámmal, de csak miután lemondott a miniszterelnöki tisztségéről. Ő volt a jelenlegi parlamenti ciklus második miniszterelnöke, akit eltávolított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, mivel túlságosan önjáró volt, Dragnea pedig szereti kézben tartani az irányítást.

 

A Pro Romaniát Victor Ponta (aki 2012-2015 között szintén miniszterelnök volt, ráadásul szintén a PSD színeiben) 2017-ben hozta össze, tavaly ősszel pedig már annyi volt PSD-s parlamenti képviselőt maga köré gyűjtött, hogy parlamenti frakciót is tudott alakítani velük, és még az alsóházi kormánypárti többséget is elolvasztotta ezzel.

 

Pontáék simán bekerülnének a parlamentbe

 

A Ponta-párt annyira sikeres, hogy egy friss, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megrendelt közvélemény-kutatásban az látszik, hogy ha most lennének a választások, akkor megugranák a parlamenti küszöböt is, 5,5 százalékon állnak. Eszerint a szociáldemokraták vezetnek 30,2 százalékkal, őket követi a 27,8 százalékon álló PNL, majd a kormánykoalíció másik tagja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 11,5 százalékkal. A Mentsétek Meg Romániát (USR) folytatja a sort 10,2 százalékkal.

 

A mostani felmérés szerint a Dacian Cioloș volt technokrata miniszterelnök által alapított Igazság, Egység és Szolidaritás Pártja, a PLUS is bejutna 5 százalékkal a bukaresti parlamentbe, ahogyan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is, nekik 5,1-et mértek.

 

FOTÓ: 4cdn.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az újonnan megválasztott ukrán elnöknek adták ki magukat, ezzel pedig a francia elnököt húzhatta csőbe egy orosz telefonbetyár-páros.

Mutatjuk 2019 Budapestjének valószínűleg legígéretesebb gyakornokságát: a miénket.

Dobrev Klárát több mint háromszor annyian ismerik itthon, mint Németországban a kereszténydemokrata
CSU csúcsjelöltjét.

Az ötvenet se éri el azok száma, akik éltek a január 1-je óta nyitva álló lehetőséggel.

Nem küldtek el időben egy beszámolót, így ezért Hódmezővásárhely később kapja meg az állami támogatását, de pénzt nem fognak veszíteni, állítja Márki-Zay Péter.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás