A román Gyurcsány mellé állt át a székelyek akasztásával fenyegetőző exminiszterelnök

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.29. 19:16

Csalódott a román kormánypártban a kirúgott miniszterelnök, úgyhogy átáll egy másik exminiszterelnök pártjába.

A román Gyurcsány mellé állt át a székelyek akasztásával fenyegetőző exminiszterelnök

Mihai Tudose egykori román miniszterelnök bejelentette, hogy kilép a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a közeljövőben bejelentkezik a Victor Ponta vezette Pro Románia pártba – írja a Transindex.

Az egykori miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be a döntését, ahol többek között kifejtette, hogy véleménye szerint

igent kell mondani a valódi igazságszolgáltatásra, arra az igazságszolgáltatásra, amely minden emberé és nem csak „egyes embereké”, és csalódottságát fejezte ki a PSD-n belül az elmúlt egy évben megfogalmazott prioritások miatt.

Tudose, aki 27 éve tagja a PSD-nek, azt is leírta, hogy az elmúlt hónapokban rengetegszer találkozott a PSD tagjaival és arra a következtetésre jutott, hogy „ez így nem mehet tovább”. Közölte, hogy ő továbbra is a politikai élet részese kíván lenni, képviselve a valódi baloldali, demokratikus értékeket.

Tudose Magyarországon azzal híresült el, hogy tett egy kijelentést,

miszerint a zászlajaik mellé akasztaná a székelyeket,

ekkor minden magyar parlamenti párt bocsánatkérésre szólította fel, amit később meg is tett ímmel-ámmal, de csak miután lemondott a miniszterelnöki tisztségéről. Ő volt a jelenlegi parlamenti ciklus második miniszterelnöke, akit eltávolított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, mivel túlságosan önjáró volt, Dragnea pedig szereti kézben tartani az irányítást.

A Pro Romaniát Victor Ponta (aki 2012-2015 között szintén miniszterelnök volt, ráadásul szintén a PSD színeiben) 2017-ben hozta össze, tavaly ősszel pedig már annyi volt PSD-s parlamenti képviselőt maga köré gyűjtött, hogy parlamenti frakciót is tudott alakítani velük, és még az alsóházi kormánypárti többséget is elolvasztotta ezzel.

Pontáék simán bekerülnének a parlamentbe

A Ponta-párt annyira sikeres, hogy egy friss, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megrendelt közvélemény-kutatásban az látszik, hogy ha most lennének a választások, akkor megugranák a parlamenti küszöböt is, 5,5 százalékon állnak. Eszerint a szociáldemokraták vezetnek 30,2 százalékkal, őket követi a 27,8 százalékon álló PNL, majd a kormánykoalíció másik tagja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 11,5 százalékkal. A Mentsétek Meg Romániát (USR) folytatja a sort 10,2 százalékkal.

A mostani felmérés szerint a Dacian Cioloș volt technokrata miniszterelnök által alapított Igazság, Egység és Szolidaritás Pártja, a PLUS is bejutna 5 százalékkal a bukaresti parlamentbe, ahogyan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is, nekik 5,1-et mértek.

FOTÓ: 4cdn.hu

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek