+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 29. kedd, 19:16
Csalódott a román kormánypártban a kirúgott miniszterelnök, úgyhogy átáll egy másik exminiszterelnök pártjába.

Mihai Tudose egykori román miniszterelnök bejelentette, hogy kilép a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a közeljövőben bejelentkezik a Victor Ponta vezette Pro Románia pártba – írja a Transindex.

 

Az egykori miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be a döntését, ahol többek között kifejtette, hogy véleménye szerint

 

igent kell mondani a valódi igazságszolgáltatásra, arra az igazságszolgáltatásra, amely minden emberé és nem csak „egyes embereké”, és csalódottságát fejezte ki a PSD-n belül az elmúlt egy évben megfogalmazott prioritások miatt.

 

Tudose, aki 27 éve tagja a PSD-nek, azt is leírta, hogy az elmúlt hónapokban rengetegszer találkozott a PSD tagjaival és arra a következtetésre jutott, hogy „ez így nem mehet tovább”. Közölte, hogy ő továbbra is a politikai élet részese kíván lenni, képviselve a valódi baloldali, demokratikus értékeket.

 

Tudose Magyarországon azzal híresült el, hogy tett egy kijelentést,

 

miszerint a zászlajaik mellé akasztaná a székelyeket,

 

ekkor minden magyar parlamenti párt bocsánatkérésre szólította fel, amit később meg is tett ímmel-ámmal, de csak miután lemondott a miniszterelnöki tisztségéről. Ő volt a jelenlegi parlamenti ciklus második miniszterelnöke, akit eltávolított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, mivel túlságosan önjáró volt, Dragnea pedig szereti kézben tartani az irányítást.

 

A Pro Romaniát Victor Ponta (aki 2012-2015 között szintén miniszterelnök volt, ráadásul szintén a PSD színeiben) 2017-ben hozta össze, tavaly ősszel pedig már annyi volt PSD-s parlamenti képviselőt maga köré gyűjtött, hogy parlamenti frakciót is tudott alakítani velük, és még az alsóházi kormánypárti többséget is elolvasztotta ezzel.

 

Pontáék simán bekerülnének a parlamentbe

 

A Ponta-párt annyira sikeres, hogy egy friss, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megrendelt közvélemény-kutatásban az látszik, hogy ha most lennének a választások, akkor megugranák a parlamenti küszöböt is, 5,5 százalékon állnak. Eszerint a szociáldemokraták vezetnek 30,2 százalékkal, őket követi a 27,8 százalékon álló PNL, majd a kormánykoalíció másik tagja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 11,5 százalékkal. A Mentsétek Meg Romániát (USR) folytatja a sort 10,2 százalékkal.

 

A mostani felmérés szerint a Dacian Cioloș volt technokrata miniszterelnök által alapított Igazság, Egység és Szolidaritás Pártja, a PLUS is bejutna 5 százalékkal a bukaresti parlamentbe, ahogyan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is, nekik 5,1-et mértek.

 

FOTÓ: 4cdn.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Rasmussen ugyanakkor kitalálta az ellenszert is: minden párt vállalja fel, hogy nyilvánosságra hozza a támogatóit!

Az ellenzék utcára hívta híveit, akik majdnem betörtek a miniszterelnöki hivatal épületébe is.

Ördögvillával csápoló zombikat láthatunk a norvég youtuber, Leo Moracchioli legújabb klipjében, aki Michael Jackson ikonikus számát, a Thrillert dolgozta fel metál stílusban.

Ha nem teljesül a kérésük, akkor a kisebbségi kormány komoly bajba juthat.

Vajon mit akar a bizottsági alelnök a 18 éves diáklánytól?

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Vienna meets Ungarisch. Gergely's Raise Four, február 16.

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Szerzők, fordítók, műhelyek, beszélgetések és nagy találkozások Budapesten, február 17. vasárnapig!

Hogy végzi a munkáját a Magyar Filmalap? A Revizor folyóirat kivesézi február 18-án.

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás