Megelégelték a kurdok a török katonai akciókat Irakban. Lángokba borítottak egy támaszpontot!

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.27. 18:15

Az összecsapásokban egy tüntető meghalt, tízen megsérültek. Ankara és Erbíl egyaránt provokációról beszél.

Megelégelték a kurdok a török katonai akciókat Irakban. Lángokba borítottak egy támaszpontot!

Dühös demonstrálók rohamoztak meg egy török katonai bázist Iraki Kurdisztán északi határvidékén, az ártatlan áldozatokat követelő török légicsapások ellen tiltakozva – számolt be a helyi sajtó.

A szokatlan hevességű megmozdulás során több járművet és épületet is felgyújtottak a tüntetők.

A török katonák tüzet nyitottak a demonstrálókra, akik közül egyet megöltek, tízet pedig megsebesítettek. A sortűz miatt fennállt a súlyosabb eszkaláció veszélye, ezért a török katonák végül elhagyták a támaszpontot. Visszavonulásukat török vadászgépek biztosították.

A török hadsereg több, mint másfél tucat támaszpontot épített ki az utóbbi években az autonóm régióban, a törökországi kurd gerillacsoport, a PKK elleni harcra hivatkozva. Ankara által hivatalosan terrorszervezetként számontatartott PKK a – különböző intenzitással – négy évtizede zajló gerillaháborúval párhuzamosan több tucat merényletet hajtott végre Törökországban, és külföldön lévő török célpontok ellen ez idő alatt.

A törökországi kurdok függetlenségéért harcoló szervezet stabil hátországot épített ki magának a török-iraki határ déli részén, kihasználva a hegyvidék nyújtotta adottságokat, és az etnikai kapcsolatokat. A török hadsereg ezt a hátországot akarja felszámolni. A javarészt légicsapásokból és kommandós akciókból álló gerillavadász műveletek számos ártatlan áldozatot követeltek ez idáig.

A mostani tüntetés is a török légierő által ezen a héten végrehajtott bombázás miatt robbant ki, melyben hatan meghaltak és tizenöten megsebesültek.

Ankara ugyanakkor civilbe öltözött PKK-gerillák akciójának minősítette az incidenst.

Az Iraki Kurdisztáni régió vezetése elhatárolódott az esettől, és annak gyors kivizsgálást ígérte. Az erbíli döntéshozók nehéz helyzetben vannak. Egyrészt szoros kapcsolatokat ápolnak a török kormánnyal, mivel az autonóm régióban kitermelt kőolajat Törökországon keresztül értékesítik, és a török kormánnyal azonos érdekük, hogy visszaszorítsák a PKK-t, mely az ő hatalmukat is korlátozza. Ugyanakkor

a civil áldozatok miatti társadalmi feszültségben óvatosan kell lavírozniuk, nehogy a helyiek úgy érezzék, hogy túlságosan Ankara pártját fogják az ügyben.

Az ügy külön pikantériája, hogy az iraki kormány viszont határozottan elítélte a török hadsereg fellépését.

Annyira komolyan veszik az ügyet, hogy be is kéretik a török nagykövetet a bagdadi külügyminisztériumba.

Az Iraki kurdisztáni autonóm régió vezetése és az iraki kormány között jelentős ellentétek feszülnek szuverenitási ügyekben, melyek csak súlyosbodtak mióta a kurdok kihirdették a függetlenségüket 2017 szeptemberében. Bagdad akkor a hadsereget bevetve akadályozta meg a régió elszakadását.

Az Azonnali tavaly novemberi magyarországi látogatása során készített interjút Szirván Barzánival, a Fekete Tigrisként is emlegetett pesmerga tábornokkal az Iraki kurdiszáni helyzetről.

FOTÓ: Twitter / Strategic News

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek