2038-ra minden szénerőművét bezárja Németország

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.27. 10:40

Teljesíteni akarják a klímacélokat. Tíz éven belül 65 százalék lenne a megújuló energiák aránya az országban.

2038-ra minden szénerőművét bezárja Németország
A németországi áramtermelés közel 40 százaléka szénerőművekből származik. Ennek akar most lassú véget vetni a német kormány.

A német kormány szénügyekkel foglalkozó bizottsága ugyanis megegyezett: 2038-ra kivezetik a szénenergiát, azaz addigra le kell kapcsolni az utolsó német szénerőművet is. A 28 fős grémium – amelyben gazdasági szereplők, környezetvédő szervezetek, tudósok és szakszervezetek is helyet foglalnak – a Die Welt tudósítása szerint azon is gondolkodott, hogy a céldátum 2035 legyen-e inkább, ám az erről való döntést elnapolták 2032-re. Egy biztos: a következő négy évben már megszűnik pár, 12 gigawatt fölötti teljesítményű erőmű.

Mindez nem lesz olcsó. A bizottság jelentése szerint nagyjából minden érintettnek jelentős kártérítést fizetnek majd: mind a szénerőművek üzemeltetőinek; mind az áramfogyasztóknak az áramár drágulásának ellensúlyozására; mind azon régióknak, amelyek a barnakőszén kitermeléséből élnek. Főleg a keleti Szászország, Szász-Anhalt és Brandenburg, valamint a nyugati Észak-Rajna-Vesztfália tartományok érintettek. A bizottság javaslata alapján ezek a tartományok összesen 40 milliárd euró (12 800 milliárd forint) értékben kaphatnak kárpótlást a szövetségi államtól.

A németországi szénerőművek bezárására azért van szükség, mert különben Németország nem teljesíti az előirányzott széndioxid-kibocsátási értékeket. 2050-re a németországi kibocsátás mértéke az 1990-es szint alatt kell, hogy legyen.

A szenet Németország megújuló energiával váltaná ki: 2030-ra a német áramtermelés 65 százaléka megújulókból kellene, hogy származzon a tervek szerint. (A szomszédos Ausztriában pedig egyenesen 100 százalékos megújuló-arányt terveznek.) 

MELYIK NÉMET TARTOMÁNYBAN MILYEN ENERGIÁT ÁLLÍTOTTAK ELŐ 2016-BAN? AZ ELSŐ KÖRDIAGRAMBAN A PINK AZ ATOMENERGIÁT, A BARNA A BARNAKŐSZENET, A SZÜRKE A FEKETEKŐSZENET, AZ OKKERSÁRGA A FÖLDGÁZT, A ZÖLD A MEGÚJULÓ ENERGIÁT JELZI. A MÁSODIK KÖRDIAGRAM A MEGÚJULÓKAT RÉSZLETEZI. FOTÓ: UMWELTBUNDESAMT

Nem a szén az első, aminek búcsút mond Németország: az atomenergia leállításának céldátuma 2022. Még 2011-ben, a fukusimai automerőmű-katasztrófát követően nagyra nőtt atomenergia-ellenes közhangulatban döntött arról Angela Merkel kormánya, hogy felpörgeti a németországi atomerőművek már 2000-ben, Gerhard Schröder kormánya által eltervezett leállítását. Ezt akkor a németek 80 százaléka helyesnek tartotta, és csak 8 százalék volt ellene. Jelenleg még hét németországi atomerőmű üzemel.

2017-ben a teljes német áramtermelés 37 százaléka szénerőművekből, 33,1 százaléka megújuló energiából, 13,1 százaléka földgázból, 11,6 százaléka pedig nukleáris energiából származott.

CÍMLAPFOTÓ: Az eschweileri barnakőszén-erőmű. Frankherz / Wikipedia

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek