Verhofstadt szerint akár az egész brexit megakadályozható

2019.01.26. 18:11

A belga interjúban mondta el, hogy a brit pártok egyelőre inkább a saját érdekeiket néznik az ország érdekei helyett, de ezeken túl kellene lépni.

Verhofstadt szerint akár az egész brexit megakadályozható

Hosszú interjút adott a belga L’Echo et De Tijdnek az itthon Orbán Viktor egyik főellenségeként ismert, amúgy liberális belga politikus, aki az Európai Parlament képviselője a brexit-tárgyalásokon. Verhofstadt szerint jól látható igény alakult ki arra, hogy a brexittel kapcsolatban a brit képviselőt túllépjenek pártjaik hagyományos álláspontjain, és egy pártok közötti egyezségre van szükség:

„Theresa May megegyezésének teljes elutasítása azt mutatja, a briteg többsége szorosabb kapcsolatot szeretne Európával.”

Verhofstadt szerint az még mindig nem egyértelmű, le tudják-e küzdeni a britek a saját nézeteltéréseiket azért, hogy megelőzzék a hard brexitet, vagy akár az egész brexitet, de egyelőre úgy tűnik, az egyéni érdekeik fontosabban az ország érdekeinél. A képviselő kiemelte, hogy az EU kész szorosabb viszonyban maradni Nagy-Britanniával, de az EU-ban maradt állampolgárok nem fizethetik meg a britek döntését. 

A dolgok mostani állása szerint Nagy-Britannia megegyezés nélkül lép ki az EU-ból, ami több okból sem jó egyik félnek sem. Miután a miniszterelnök Theresa Maynek az elmúlt másfél évben csak egy olyan alkut sikerült összehoznia, amit rekorddal szavazott le a brit parlament, egyelőre elég valószínűtlennek tűnik, hogy két hónap alatt sikerült jobbat kitalálni. A helyzetet itt már elemeztük, ha pedig az egész brexit mocskosabb háttere is érdekel, ezt a filmet javasoljuk megtekintésre.

via Politico

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek