+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. január 26. szombat, 09:33
Egy olyan teljesen elfajzott New York-i abortusztörvénytől kéne rettegni, ami természetesen soha nem is létezett.

A magyar internet továbbra is szereti bemutatni, mennyire hanyatlik a hitetlen nyugat, és mivel a magyar internetezők komoly része nem áldoz túl sok időt az életéből forrásellenőrzésre meg ilyen baromságokra, általában sikerül is: most például

 

épp az szántja fel a Facebookot, hogy New Yorkban egy új törvény szerint egészen születésig lesz legális az abortusz.

 

A hírt nyilván főleg az abortuszellenes csoportok kapták fel, akik ijesztgethetik vele a hitetlen ismerőseiket, hiszen ki ne hinne a Családhálónak és hasonló oldalaknak, de a lényeg, hogy természetesen

 

a terjedő hír egyszerűen nem igaz. 

 

Ahogy az lenni szokott persze, a hír egy része igaz: New York államban valóban módosítottak az abortusztörvényen. Mégpedig úgy, hogy abban az esetben a 24. hét után is engedélyezik, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét, vagy ha kiderül, hogy életképtelen a magzat. 

 

A hazugság persze nyilván sokkal hangzatosabb.

 

Érdemes egyébként összehasonlítani mindezt a magyar helyzettel:

 

New Yorkban ugyanis most olyasmit kodifikáltak, aminek egy része a magyar szabályozásban már rég jelen van: a magzat életképtelensége esetén ugyanis nálunk is időkorlátra tekintet nélkül, bármikor megszakítható a terhesség,

 

meg az anya életének veszélyeztetése esetén is (ami azért szigorúbb, mint pusztán az egészségének a veszélyeztetése). Viszont a főszabály szerinti általános határidők szigorúbbak nálunk: alapból 12 hét, genetikai ártalom valószínűsége esetén 20-24 hét.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás