Propaganda helyett itt az ideje csinálni egy uniós szintű közmédiát!

Buzinkay György

Szerző:
Buzinkay György

2019.01.25. 08:03

Mivel a nacionalista propagandagépek uniós kihívást jelentenek, így uniós megoldásra van szükség. Ezért kell létrehozni egy, az Európai Unió által működtetett köztévét.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Mindent meg fog tenni azért, hogy létrehozzon egy olyan médiát, ami feltétel nélkül támogatja őt, mondta a Direkt 36 tényfeltáró cikke szerint Orbán Viktor pár héttel azelőtt, hogy elindult az új „állami” „hírcsatorna” az M1, a Fidesz legdrágább propagandagépe. Ma már látjuk, hogy a miniszterelnök terve sikerrel járt: a fideszes propagandagép tévéiben, újságjaiban és rádióin önálló vélemény elvétve sem jelenik meg, hanem csak a Rogán-minisztériumban gyártott panelek folynak belőlük. Sőt, a propagandagépezet részei közé tartoznak a „független szakértőként” megszólaltatott Fidesz-propagandisták is, ahogy ez nemrég egy Lomnici-„interjúból” kiderült.

Érdemes felidézni, hogy 2015. július 1-jétől azt is törvényben rögzítette a Fidesz, hogy a tévés műsorterjesztőknek kötelező az első csatornák helyére az MTVA propagandaadóit tenni. Ezzel próbálják azt garantálni, hogy az idősebb nézők, akik megszokásból mindig az 1-esnél kapcsolják be a tévé, tuti találkozzanak a propagandagép legfrissebb hazugságaival.

És a kormány erre költ a pénzünkből 2015 óta 400 milliárd forintot, és erre fogunk költeni idén is több mint 90 milliárdot.

Ha azt hinnénk, hogy az Európai Unióban csak nálunk a – Macron szóhasználatával – nacionalista lepra hordozója és az orosz propagandagép rabszolgája a nemzeti közmédia, akkor érdemes megnézni más tagországokban is a helyzetet. Lengyelországban – ahol Orbán egyik legfontosabb szövetségese, Jarosław Kaczyński uralkodik – szintén a kormány propagandagépe a közmédia. Olaszországban pedig a Putyin propagandistájaként és összeesküvés-hívőként számon tartott Marcello Foa-t nevezték ki a RAI élére.

A közmédia átszerelése propagandagéppé tehát nem csak magyar, hanem európai probléma is. És nem csak azért veszélyes, mert a propaganda kimossa az emberek agyát: az orosz propaganda terjesztése biztonsági kockázatot is jelent 

a kontinens polgáraira nézve.

Putyin célja ugyanis egyértelműen az EU integrációjának, ezzel pedig gazdaságának a gyengítése, valamint az EU területén a terrorfenyegetettség fenntartása. Így elterelheti a figyelmet a Krím és Kelet-Ukrajna orosz megszállásáról. Ehhez pedig hatékony szövetségesre lel a nacionalista kormányok propagandagépezetében.

Mivel a nacionalista propagandagépek uniós kihívást jelentenek, így uniós megoldásra van szükség. Ezért a Momentum kezdeményezné egy az Európai Unió által működtetett köztévé létrehozását.

Ez minden tagországban – legalább feliratok szintjén – nemzeti nyelven közvetítene részben helyi, részben összeurópai tartalmat. Méghozzá minden műsorszolgáltatónál kötelezően az 1-es csatornára helyezve, legyen az földfelszíni, kábel, vagy műholdas sugárzás.

Európának meg kell védenie magát az orosz fenyegetéstől, valamint a Putyint kiszolgáló EU-s tagállamok kormányaitól. Ezért nem engedhetjük meg, hogy orosz propagandát, vagy EU-ellenes álhíreket közvetítsenek az uniós állampolgároknak.

Az ötlet nem újkeletű: Jakob von Weizsäcker német EP-képviselő is felvetette már az ötletet,  hogy hozzon létre az EU egy saját csatornát, hogy „ellensúlyozzák a hazugságokat” és „megvédjék a demokráciát”. De tekinthetjük előképnek a Szabad Európa Rádiót, illetve a BBC World Service-t is – egyiknek sincs már magyar adása.

Egy egységes európai média megteremtésére is történt már kísérlet. Az Euronews egy jó kezdeményezés volt, azonban jelenleg már többségében egy egyiptomi üzletember tulajdonában van, amely pont ezért ki van téve a tulajdonos kénye-kedvének.

Az uniós közmédia akkor válthatja be a hozzá fűzött reményeket, ha teljes egészében a közösség tulajdonában van,

az elnökét pedig az az intézmény kellene, hogy megválassza, amelynek a legközvetlenebb felhatalmazása van az európai polgárok által a közös ügyek meghatározására, vagyis az Európai Parlament. Költségvetését közvetlenül az uniótól kell kapnia, ennek előteremtésére vagy már meglévő forrásokat kell átcsoportosítani, vagy – ahogy Jakob von Weizsäcker is felveti – az EU területén működő médiaóriások bevételeinek pár százalékát kell elvonni.

A Momentum képviselői az egyik legfontosabb feladatuknak fogják tartani az EP-ben is, hogy küzdjenek a „nacionalista lepra” és az orosz propagandagépezet ellen. Ehhez pedig propaganda helyett uniós közmédiára van szükség!

A szerző a Momentum elnökségi tagja. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek