Annegret Kramp-Karrenbauer már népszerűbb, mint Merkel

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.25. 15:21

Előtte az utódja.

Annegret Kramp-Karrenbauer már népszerűbb, mint Merkel

Per pillanat a CDU új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer Németország legnépszerűbb politikusa, legalábbis a Focus hetilap friss politikusi népszerűségi listájából ez derül ki. (Ez úgy készül, hogy az Insa közvélemény-kutató cég rendszeresen végigkérdez egy reprezentatív mintán 2044 18 év fölötti németet, hogy válaszolja meg, szerinte melyik politikus mennyire képviseli az ő érdekeit.) Ez azért is érdekes fejlemény, mert a listát eddig Angela Merkel kancellár vezette, méghozzá stabilan – a szintén CDU-s politikus a második helyre szorult.

Merkel érezhetően törődik Kramp-Karrenbauerrel, aki német sajtóbéli pletykák szerint belátható időn belül a kancellárságot is megörökölné tőle.

A pénteken véget érő idei davosi világgazdasági fórumra a kancellár magával vitte a tőle picivel jobbrább álló CDU-elnököt is, aki ott a Bloombergnek arról nyilatkozott, hogy Németország fejlődési irányait tekintve osztja a merkeli álláspontot. A berlini balliberális Tagesspiegel napilap szerint ezzel elkezdődött Kramp-Karrenbauer meg- és elismertetése a külpolitikában.

A népszerűségi lista harmadik helyén Robert Habeck, a Zöldek társelnöke áll (interjúnk vele itt olvasható), a negyediken Sahra Wagenknecht, a baloldali Die Linke parlamenti frakcióvezetője. Az ötödik hely a szociáldemokrata alkancellár-pénzügyminiszter Olaf Scholzé – aki nemrég bejelentette, kacérkodik azzal, hogy 2021-ben induljon a kancellári pozícióért –, és a szintén szocdem igazságügyminiszteré, Katarina Barley-é. A top tizes listába befért még a polgári-liberális FDP elnöke, Christian Lindner, a szintén FDP-s Wolfgang Kubicki, a zöld Annalena Baerbock, illetve Katrin Göring-Eckhardt.

Az AfD politikusai a lista végén kullognak csak. Jörg Meuthen, a bevándorlásellenes párt EP-képviselője és társelnöke a 19. legnépszerűbb német politikus, Alice Weidel frakcióvezető a huszodik, míg Alexander Gauland, a párt másik társelnöke a huszonegyedik.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek