+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. január 25. péntek, 09:48
Ha zavarnak a zacskók és a szívószálak, itt az ideje, hogy zavarjanak a cigarettaszűrők is. Ugyanis évente körülbelül hat billió (!) cigaretta készül a világon, ezek több mint 90 százaléka tartalmaz műanyagból készült szűrőt.

Ha a műanyagok okozta környezetszennyezésről beszélünk, sokaknak elsőként a szívószálak és a zacskók ugranak be. Ám akad ezek mellett egy legalább akkora gondot jelentő szennyező is: a cigarettaszűrő – írja a CNN. A szűrők nagy része ugyanis cellulúz-acetátból készül, amelynek a lebomlása akár egy évtizedig is tarthat.

 

Évente körülbelül hat billió (!) cigaretta készül a világon, ezek több mint 90 százaléka tartalmaz műanyag szűrőt, ami több mint egy millió tonnányi műanyagot jelent. Ráadásul a WHO szerint a legelfogadottabb módja a szemetelésnek a cigarettacsikkek eldobálása, holott azok könnyen a folyókban, óceánokban köthetnek ki. Utóbbira jó példa, hogy egy washingtoni, az óceánok megőrzését célzó szervezet – az Ocean Conservatory – szerint tavaly több mint 2,4 millió csikket szedett össze a tengerpartokon, ezzel a cigaretta lett a gyakrabban előforduló szemét a strandokon.

 

Egyébként az unió egy olyan szabályozást készül bevezetni a műanyag használat visszaszorításának részeként, ami arra kényszeríti a dohánygyárakat, hogy finanszírozzák a cigarettacsikkek eltakarítását. Ami pedig a hazai szabályozást illeti, nagy port kavart tavaly ősszel, mikor Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosként bedobta: be kéne tiltani a dohányzást a 2020 után születetteknek. Lázár azt mondta a javaslatról az Azonnalinak, hogy „a javaslat nem a dohányosok ellen irányul, (...) mi nem törünk pálcát senki felett”. Ugyanakkor az ötlet nem nyerte el sem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, sem pedig Orbán Viktor miniszterelnök tetszését.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszer már napirendre is vették a dolgot, az előadó alkotmánybíró pedig a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke.

Az AUR pártelnöke szerint Romániára is nyomás nehezedik, hogy csatlakozzon a pedofíliát a melegekkel összemosó törvényt elítélők táborához, pedig Orbán Viktor álláspontja a helyes.

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Twitter megosztás Google+ megosztás