Miért lobbizik a német liberálisok főtitkára Orbán mellett?

Szerző: Techet Péter
2019.01.24. 13:52

A német Szabaddemokrata Párt (FDP) főtitkára, Nicola Beer tavaly ősszel férjhez ment egy Orbán-barát német ügyvédhez, előzőleg pedig arról próbálta győzködni pártja EP-képviselőit: ne szavazzák meg a Sargentini-jelentést Magyarország ellen. Pedig az FDP látványosan Macron mellett és Orbán ellen kampányol az EP-választás előtt, ráadásul egyelőre úgy tűnik, épp Beer fogja vezetni az EP-listájukat.

Miért lobbizik a német liberálisok főtitkára Orbán mellett?

Noha a német FDP az Orbán-kritikus ALDE tagpártja, a párt főtitkára, aki egyben az európai parlamenti választásokon fogja a német liberális listát vezetni, a Der Spiegel információi szerint Orbán Viktor mellett lobbizik. Hogy az FDP-s politikus motivációját megértsük,

ezúttal nem a nőt, hanem a férfit érdemes keresni a háttérben.

Balog Zoltán, a keresztapa

A Budapester Zeitung tavaly szeptemberben egy Hold utcai esküvőről számolt be kedélyes cikkben. Egy idősebb német úr kötött a német nyelvű református gyülekezet pesti templomában házasságot egy fiatalabb német nővel. A mellékelt fotón a pár mellett Balog Zoltán református lelkész mosolyog. Ezen a tavalyi meleg hétvégi napon ugyanis

az egykori emberminiszter adta össze a német liberális FDP főtitkárát és nála jóval idősebb új férjét, Jürgen Illing német ügyvédet.

BALOG ZOLTÁN ÉS A FRISS HÁZASOK / FOTÓ: LAURENCE CHAPERON, BUDAPESTER ZEITUNG

Illing úr egykoron Budapesten a Magyar-Német Iparkamarát vezette, jelenleg ügyvédként segíti a magyar-német gazdasági kapcsolatokat. Orbán Viktornak és Balog Zoltánnak jó barátja – és feleségét is bevezette a fideszes körökbe. Balog Zoltán részvétele a tavaly őszi esküvőn, amit a Hold utcai református templomban tartottak, ennek egyik jele. Maga Illing nyilatkozta az esküvő után a Budapester Zeitungnak, hogy

„Balog Zoltán barátom, nagyon jó barátom. Ráadásul a legkisebb fiam keresztapja is ő.”

Az FDP a magyarok pártján?

Eddig persze ez csak egy kis színes hír lenne a magyar-német gazdasági kapcsolatok hátteréből. Illing azonban

azon Nicola Beerrel kötött házasságot, akinek pártja, az FDP otthon, Németországban Macron mellett és Orbán ellen kampányol.

Nicola Beer ennek az FDP-nek a főtitkára, azaz második embere, és minden bizonnyal ő fogja vezetni a szabaddemokraták európai parlamenti listáját is a májusi EP-választásokon.

Újdonsült férje szerint viszont a politika nem szól bele a magánéletükbe, ahogy magánéletük se határozza meg a politikát.

Illing azt állítja: elfogadja, hogy felesége és pártja más véleményen van Orbánról, mint ő maga. Azonban talán mégsincs olyan nagy különbség férj és neje között.

A balliberális Der Spiegel szerint ugyanis Nicola Beer szeptemberben nem csak a magánélete miatt foglalkozott Magyarországgal. Ekkor szavaztak az Európai Parlamentben az Orbán-kormány elleni 7. cikkely alkalmazásáról – mint ismert: a néppártiak egy része is átszavazott, így el tudta fogadni az EP a cikkely alkalmazását megindító Sargentini-jelentést. Az FDP, amely a Guy Verhofstadt-féle ALDE-frakcióban ül, eleve igennel szavazott a 7. cikkelyre. Nicola Beernek azonban ez nem tetszett.

Az FDP főtitkára több párttársát is arra akarta rávenni, hogy ne szavazzák meg a Sargentini-jelentést.

Nadja Hirsch, az FDP egyik EP-képviselője elmesélte a hamburgi hetilapnak, hogy Beer a szavazás előtt félrevonta, és győzködte, hogy ne szavazzon igennel. Beer azt javasolta több liberális párttársának is, hogy előzetesen kérjenek még tájékoztatást a berlini magyar nagykövetségtől.

Beer férje, Illing úr is küldött egy körüzenetet a szavazás előtt az FDP európai parlamenti képviselőinek: részletes írásban próbálta cáfolni a Sargentini-jelentés állításait.

Beer nem tagadta a Der Spiegel állításait, de azt mondta, hogy a magyar kormányfő továbbra is „lényegileg idegen” tőle.

A Sargentini-jelentés kapcsán azonban azért voltak a liberális politikusnak fenntartásai, mert „nem Orbánnal, hanem a magyarokkal” szimpatizál.

Ez amúgy éppen annak ellentéte, amit Manfred Weber, az Európai Néppárt CSU-s Spitzenkandidatja mondott: Weber ugyanis azért szavazta meg a Sargentini-jelentést, mert ő éppen nem Orbán, hanem Magyarország ellen van.

Nicola Beerrel az Azonnali is készített interjút még 2017 nyarán, a német szövetségi parlamenti választás előtt. Az FDP-főtitkár Orbánnal kapcsolatban már akkor is diplomatikusan nyilatkozott. Azt mondta: „Orbán bajnoka annak, hogy hogyan lehet úgy feszegetni a határokat tabudöntögetés közben, hogy az így keltett felháborodás babérjait ő arassa le. Ezzel együtt látnunk kell, hogy más csatornákon és ellenkező előjellel ugyan, de ugyanezt a játékot űzik Orbán politikai ellenfelei is például az Európai Parlamentben.”

Beer, úgy tűnik, nem mossa le, hogy férje révén a kelleténél közelebb került Orbánhoz.

Ez különösen kínos az FDP-nek és Christian Lindner pártelnöknek, aki – bár a botrány ellenére is támogatásáról biztosította Beert, Macron uszályában – nyíltan is Orbán ellen akar kampányolni.

Lindner pár hete azt posztolta a Facebookon, hogy büszke rá, hogy az EP-választási kampányban Macron és a liberálisok oldalán állnak, és nem a CDU-én és Orbán Viktorén. Meg is kérdeztük akkor erről az FDP-t: meg akartuk tudni, hogy Orbán valóban olyan fontos politikai szereplő-e, hogy érdemes ellene kampányolni a német választóknak, és hogy a CDU-nak tényleg az Orbánnal való szövetkezés-e a legfőbb hibája. Azonban a párt sajtósztálya ismételt érdeklődésünkre sem válaszolt. 

Egy ponton bizonyosan célba is értek Beer Orbán-párti (pardon, magyar-párti) erőfeszítései:

Az FDP például nem tart igényt a kampányban Guy Verhofstadt Orbán-ellenes plakátokkal teli teherautójára.

Az ALDE a teherautóval Berlinben is szeretetett volna furikázni, de a Momentum németországi testvérpártja, az FDP eltanácsolta ettől saját pártcsaládját. Az indoklás szerint nem Orbán védelme, hanem a negatív kampány elkerülése miatt.

Hogy Nicola Beernek a mostani botrány árt vagy használ, majd kiderül most vasárnap, amikor Berlinben az FDP Európa-kongresszusán véglegesítik a listát. A jelenlegi állás szerint marad a szeptemberi döntés: Beer vezeti az FDP európai parlamenti listáját. A jelenlegi felmérések szerint az FDP-nek hét-nyolc százalékra van esélye.

Gazdagok pártja

A neoliberális, szegényellenes és a második világháború után sok helyütt náci párttagokból alakult FDP és a Fidesz közti párhuzam igazából nem is lenne meglepő. A német liberalizmus ugyanis mást jelent, mint amit Magyarországon szoktak ezalatt érteni:

az FDP egy alapvetően nemzeti liberális, polgári erő, amely főleg a jómódú felső középosztályt képviseli – nem véletlenül szokták a pártot viccből „az ügyvédek, szállodatulajdonosok és fogorvosok pártjának” hívni,

mert tényleg körülbelül ők adják a bázist.

Noha társadalompolitikai kérdésekben liberálisok (tehát támogatták mondjuk a melegházasságot vagy oldanák az állam keresztény jellegét), a lényegi elem a pártnál eleve a gazdaságpolitika, ott pedig kizárólag a német tőkés érdekeket veszik figyelembe.

Orbán Viktor kormánya pedig – amint a rabszolgatörvény is mutatja – a német tőkés érdekeket messzemenőkig kiszolgálja, így természetes, ha az FDP köreiben megértésre, szimpátiára talál.

Ráadásul 2000-ig az FDP volt a Fidesz testvérpártja, Orbán Viktort az európai és a német politikába elsősorban a szabaddemokraták doyenje, Otto Lambsdorff gróf vezette be. A tíz éve elhunyt politikus, akinek ma a fia ül FDP-s színekben az Európai Parlamentben, később persze a Fidesz kritikusává lett.

A Fidesz és az FDP gazdaságpolitikája (szegényellenesség, neoliberalizmus, a felső középosztály támogatása) azonban a mai napig nagyon is hasonlít egymásra. 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek