Mi mindent nem tudnak friss rajongói a rasztahajú svéd miniszternőről?

Szerző: Labanino Rafael
2019.01.24. 15:34

Bezzeg a haladó Nyugaton fiatal rasztahajú nő a miniszter, nekünk meg csak Kásler jutott – ebben a narratívában járta be a svéd zöldpárti Amanda Lind képe a magyar sajtót és a Facebookot. Pedig Lind azzal kezdte a miniszteri pályafutását, hogy egy botrányok közepette lemondani kényszerült korábbi minisztert méltatott, ráadásul bármelyik, akár nő, akár férfi kollégája is méltó ellenpontja lehetne Káslernak.

Mi mindent nem tudnak friss rajongói a rasztahajú svéd miniszternőről?

Futótűzként kezdett el tegnap terjedni Amanda Lind, az új svéd szociáldemokrata-zöld kormány kulturális és demokrácia miniszterének fényképe a facebookon. A 38 éves, rasztahajú nő képét sokan azzal osztották meg, hogy szeretnének egy olyan országban élni, ahol ilyenek a miniszterek.

A hamar virális mémmé változott verzió azonban Lind fényképét Kásler Miklós EMMI miniszteré mellé helyezve hangsúlyozta a két ország közötti különbséget. Az üzenet világos:

a folyamatosan retrográd, borzalmas dolgokat mondó, áltudományos sületlenségeket képviselő (és ezekre súlyos pénzeket költő) Kásler az egyik, a fiatal, raszta, progresszív, szabad Lind a másik oldalon.

Estére már az Indexen is megjelent Lind képe a Mindeközben-rovatban, ahol szintén Káslerrel állították szembe. A kormánymédiában is megjelent Lind, csak ott a drogos, hanyatló Nyugat jelképeként.

Ezzel az egésszel kapcsolatban több kifogás is felmerült bennem tegnap. Egyrészt

a mémet elindítók és megosztók nyilvánvalóan semmit sem tudnak Svédországról és Lindről.

Róla egyébként a svédek sem tudnak sokat, mert egy viszonylag ismeretlen politikus, aki egy kisvárosi, önkormányzati politikusból 2016-ban lett a Zöldek párttitkára (ez inkább egy adminisztratív, de fontos tisztség). Lind eddig annyira nem volt a svéd közélet frontvonalában, hogy az egyik legnagyobb, országos bulvárlap, az Expressen egy egész hosszú cikket szentelt bemutatásának.

De Lind rögtön tett arról, hogy minél többen megismerjék. A hétfőn kinevezett miniszter ugyanis azonnal egy kisebb botrány főszereplője lett.

Lind egy Facebook-bejegyzésben felsorolta a 2014-2018 közötti ciklus összes zöldpárti miniszterét, akiket mind hősöknek és úttörőknek nevezett. Ezzel csak az a probléma, hogy nem hagyta ki a felsorolásból azt a Mehmet Kaplant sem, aki 2016 áprilisában botrányos körülmények között kényszerült lemondani a lakhatási miniszteri posztról. Kibukott, hogy részt vett egy olyan vacsorán, amin a szélsőségesen nacionalista, Erdoğan-hívő török Szürke Farkasok egy képviselője is jelen volt. 

A svéd közszolgálati tévé ráadásul azt is kiderítette, hogy Kaplan szoros kapcsolatban állt egy, a török rezsimnek dolgozó személlyel, akivel három év alatt legalább tizenhétszer találkozott, és akivel több külföldi úton is együtt képviselték Svédországot. Egy olyan felvétel is előkerült Mehmet Kaplanról, ahol Izraelt a náci Németországhoz hasonlította.

Őt is hősnek és úttörőnek nevezte tehát Lind. A kulturális- és demokráciaminiszter, miután a bejegyzését egyöntetűen elítélte a svéd sajtó, úgy reagált, hogy nem helyesli Kaplan viselkedését, de mint miniszter, jó munkát végzett, és ő minden korábbi zöld miniszter munkáját kívánta csak megköszönni. (Azért nevezhette őket egyébként úttörőknek, mert a svéd Zöldek az előző ciklusban voltak történetük során először kormánypárt.)

Lindet támadják azért is, mert nincsen tapasztalata a svéd kulturális életben.

Különösen a kulturális szférából megszólalók csalódottak. De persze jó kérdés, hogy egy miniszternek mennyire is kell a felelősségi körébe tartozó területekbe beágyazottnak lennie. Ahogy egy vezető svéd elemző gúnyosan megjegyezte, érdekes módon a vád, hogy az adott miniszter nem kellően beágyazott abba a közegbe, aminek a pénzt osztja csak a kulturális területen merül fel mindig.

A másik kifogásom Lind mémesítésével szemben, hogy szexistának tartom. A héten felállt svéd kormányban van még 11 nő (pont a kormány fele), köztük van Linddel szinte egyidős és olyan is, aki az anyja lehetne. Van még a kormányban Iránból 11 évesen menekültként Svédországba érkezett, Lindnél mindössze két évvel idősebb férfi is (de vigyázat, neki voltak korábban a magyarnál némileg szigorúbb svéd mérce szerint korrupció-gyanús ügyei).

Politikai hitvallását, értékeit, politikai döntéseit tekintve a svéd kormány bármely tagja Kásler poláris ellentéte lehetne. Lind magyar mémmé válását kizárólag négy tulajdonságának köszönheti: hogy fiatal, rasztahajú, széparcú, és nő.

Ezek egyikének sincs semmi köze ahhoz a politikához, amit képvisel, a teljesítményéhez vagy a személyiségéhez.

Volt, aki azzal védte Lind mémesítését, hogy ennek a rasztahajú, fiatal nőnek, mint kulturális- és demokráciaminiszternek a képe tökéletesen mutatja be a svéd és a magyar társadalom közötti kontrasztot. Megmutatja, hogy másképp is lehet. Abban egyetértek ezzel, hogy Lind mémmé válása elsősorban rólunk szól, hiszen Svédországról Magyarországon nem tudnak sokat, a még hazájában is ismeretlen Lindről meg semmit sem.

És mivel nem tudunk róla semmit, ezért azt képzelünk bele, amit akarunk.

Jobb is, ha nem zavar ebbe bele a svéd valóság vagy Lind személye. De jobb lenne, ha nem személyüktől és társadalmi valóságuktól megfosztott, egy kis szexizmussal fűszerezett mémekben nyilvánulna meg a kritikánk a magyar állapotokkal szemben. Legyen ez az első lépés, kezdjük innen!

Labanino Rafael
Labanino Rafael Vendégszerző

Vendégszerző.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek