Gulyás Gergely szerint nem biztonsági kockázat a Huawei

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.24. 14:57

A Miniszterelnökség minisztere olyan előterjesztésről sem tud, ami a kémügy miatt botrányba keveredő kínai mobilcéget kizárná a hazai 5G-fejlesztésekből.

Gulyás Gergely szerint nem biztonsági kockázat a Huawei

Nem lát biztonsági kockázatot a Huaweiben a magyar kormány – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére. Az Azonnali a csütörtöki kormányinfón kérdezte a politikust annak apropóján, hogy a kínai óriáscég újabb botrányba keveredett nemrég: egy munkatársukat kémkedés vádjával vették őrizetbe Lengyelországban, ami miatt az ország még azt is megfontolja, ne tiltsa-e ki a Huawei-termékeket a közszférából.

Felvetésünkre, hogy ha egy V4-es országban történik ilyen esemény, akkor nem tartanák-e időszerűnek megvizsgálni a kérdést, Gulyás azt mondta: a magyar hatóságoknak az a feladata, hogy ha hasonló gyanú van, lépjenek fel, és ha valaki bűncselekményt követ el, tartóztassák le.

A kérdésre pedig, hogy azt elképzelhetőnek tartja-e, hogy más országokhoz hasonlóan Magyarországon is kizárják a céget az 5G-hálózat fejlesztéséből, úgy reagált:

amíg nincs döntés, addig minden elképzelhető, de nem tud ilyen előterjesztésről.

Az Azonnali kérdésére Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke elmondta: ők fognak tájékoztatást kérni a Huawei ügyével kapcsolatban a bizottság ülésén.

Azzal kapcsolatban, hogy mik ezek a sorozatos botrányok a Huawei körül és hogy kell-e tartania a kínai cégtől felhasználóknak, itt írtunk részletesebben. Arról pedig, hogy mit akar Kína tőlünk, illetve miért áll a Budapest-Belgrád vasútprojekt, itt és itt olvashatjátok a Salát Gergely Kína-szakértővel készült interjúinkat. 

Pályázzanak a fiatalok, ha nem Ujhelyinél kell

Az Azonnali arról is kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy a magyar kormány miért nem segítette a „Discover EU” elnevezésű program népszerűsítését, mely pályázat keretében a t18 éves magyar fiatalok ingyen utazhatnak Európa-szerte. A szocialisták EP-képviselője, Ujhelyi István szerint ugyanis a magyar kormány nem volt hajlandó segíteni az ingyenes InterRail-bérlet lehetőségének szélesebb körű megismertetését.

A miniszter a kérdésünkre nem válaszolt, ugyanakkor elmondta: biztatná a fiatalokat a program megpályázására, már ha nem Ujhelyinél kell pályázni. „Utazni kell, fontos világot látni” – tette hozzá Gulyás.

Aki egyébként szívesen pályázna a programra, az legközelebb nyáron jelentkezhet rá. 

FOTÓ: Máthé Zoltán / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek