Miért lehet veszélyes naponta aszpirint szedni?

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.23. 20:27

Nagyobb kockázata lehet az aszpirin szedése miatt kialakuló belső vérzésnek, mint amekkora eséllyel megelőzi a szívinfarktust vagy a stroke-ot – állítja egy új tanulmány.

Miért lehet veszélyes naponta aszpirint szedni?

Egy új tanulmány szerint nagyobb lehet az aszpirinszedés kockázata, mint előnye – írja a Guardian. Egy amerikai orvosi szaklap friss publikációja tizenhárom korábbi, aszprinnel kapcsolatos kutatást nézett át, amelyekben összesen közel 165 ezren vettek részt.

Ezek alapján arra jutottak,

hogy az aszpirin szedésével legalább akkora – sőt, néha még magasabb kockázata van a belső vérzés kialakulásának, mint amekkora eséllyel megakadályozza a szívrohamot vagy a stroke-ot.

Ez főleg azokra volt igaz, akiknek korábban nem volt kardiovaszkuláris megbetegedésük, náluk ugyanis nőtt a vérzés rizikója.

Dr. Sean Zheng, a King’s College London brit felsőktatási intézmény munkatársa azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy

egészséges emberek számára nem javasolt naponta aszpirint szedni, de azoknak segíthet, akiknél nagyobb a szívinfarktus vagy stroke veszélye.

Vagyis az a fontos, hogy a páciensek minden esetben egyeztessenek háziorvosukkal a gyógyszer használatáról.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek