+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 23. szerda, 07:37
Miért nem szerepel olyan jól Budapesten a Jobbik, mint vidéken? Beáll-e a Jobbik Puzsér Róbert mögé? Hány kerületet nyernek az őszi önkormányzati választáson? Az Azonnali Bencsik Jánost, a Jobbik új fővárosi elnökét kérdezte.

A Jobbik fővárosi választmánya hétfőn jelentős többséggel két évre budapesti elnöknek választotta Bencsik János leendő országgyűlési képviselőt, aki Szávay István helyét foglalja majd el a parlamentben. Az Azonnalinak küldött jobbikos sajtóközleményéből kiderül: beszédében az új elnök erőt és egységet ígért, valamint mozgalmi alapokon nyugvó valódi ellenállásra és látványos utcai megmozdulásokra buzdított. Ahogy az is, hogy Bencsik János a szakterületéhez tartozó nemzetpolitika mellett Budapest hangsúlyos parlamenti képviseletét vállalta fel a küldöttek előtt. Az Azonnali villáminterjúja a politikussal.

 

A Jobbik eddig nem volt túl sikeres párt a fővárosban: budapesti eredményei rendre elmaradtak a vidékiektől. Mi volt ennek az oka?

 

Az urbanizált választók mindig előnyben részesíti a magukat baloldalinak, liberálisnak meghatározó pártokat, míg a jobboldali, konzervatív gyökerű mozgalmak elsősorban vidéken erősek. Ez egy általános választói magatartás az egész világon, és ez alól Budapest sem kivétel. A Jobbik egyébként a listára leadott szavazatokat tekintve 2014-hez képest kis mértékben, de növelni tudta a budapesti szavazatai számát.

 

Ez sajnos egyéni eredményekben nem mutatkozott meg, mert míg vidéken az emberek jelentős része jobbikos jelöltekre szavazott át, itt, a fővárosban ugyanez történt ellenkező előjellel, több kerületben a balos jelöltek szívták fel az ellenzéki szavazatokat. Ahhoz, hogy tartósan jobb eredményt tudjunk elérni, sokkal többet és sokkal látványosabban kell dolgoznunk, elnökjelölti programomban erre tettem vállalást.

 

Kiket akar a párt megszólítani Budapesten: a főleg Budán élő polgári középosztályt, vagy inkább az egykori munkásnegyedekben, lakótelepeken élőket?

 

Nem hiszem, hogy ez választás kérdése lenne: jelenleg Budán élek, de életemnek meghatározó részét töltöttem Pesten, így mind a két közegben otthonosan mozgok. Vannak olyan ügyek, amelyek városrész-specifikusak, de a problémák és kihívások többsége, mint például a rohamosan romló közút- és közműhálózat, a lerohadó kórházak, az egekbe szökő lakásárak vagy az erős légszennyezés mindenkit érint, még ha nem is egyenlő mértékben.

 

Lesz-e saját főpolgármester-jelöltje a Jobbiknak, vagy beállnak az LMP által már támogatott Puzsér Róbert mögé?

 

Térjünk vissza erre a kérdésre a májusi EP-választás után, ahol tisztázódni fognak az erőviszonyok, és látni fogjuk, mely pártnak mekkora a valós támogatottsága.

 

Az eddigi főpolgármester-jelöltek programjai között van-e olyan, amiben vannak a Jobbik számára szimpatikus elemek?

 

Ha már Puzsér Róbert szóba került, a Sétáló Budapest koncepciót egy olyan innovatív ötletnek tartom, amely vitára érdemes.

 

Több nyugat-európai nagyvárosban is jártam már, ahol hasonló fejlesztések élhetőbbé tették a várost, és nem csak a turisták számára. Az ördög persze mindig a részletekben rejlik: az ilyen horderejű változásokat normális esetben széles körű egyeztetések és hatástanulmányok előzik meg, nem beszélve a fokozatosság elvéről és az érintettek felkészítéséről.

 

Melyik kerületet nyeri meg a Jobbik az őszi önkormányzati választáson?

 

Meglehetősen becsvágyó kijelentés lenne ez most tőlem, egy nappal a megválasztásom után...

 

El tud-e képzelni a Jobbik együttműködést a Budapesten szintén erős Kétfarkú Kutyapárttal?

 

Hogyne, az örök élet - ingyen sör kombó meglehetősen szimpatikus elképzelések! Komolyra fordítva, legjobb tudomásom szerint ők nem nagyon akarnak közösködni más pártokkal. Ami a Jobbikot illeti, mi adott ügyek és programok mentén eddig is mindenkivel együttműködtünk, és nem azt néztük, ki az ötletgazda, hanem hogy az érintettek javát szolgálja-e a javaslat.

 

El tudok képzelni olyan helyzetet, amikor mindenki, aki nem tagozódott be a NER-be, rákényszerül, hogy komolyan vegye magát, és elkezdjen hagyományos értelemben vett politikát csinálni.

 

Mindenesetre messze vagyunk még az izlandi példától, ahol a viccpárt jelöltjét főpolgármesterré választották, és a képviselő-testületben többséget szerezve hirtelen arra ébredtek rá, hogy a hatalom felelősséggel is jár.

 

Betiltaná-e a Jobbik az Ubert és az Airbnb-t?

 

A tiltások helyett én a rendezett viszonyok és az arányos közteherviselés híve vagyok.

 

Az Uber betiltását annak idején rosszul éltem meg,

 

mert modern és költséghatékony alternatívája volt a taxizásnak, én is többször utaztam vele. Az adóelkerülés megakadályozása egy jogos érv, de látni kell, hogy itt nem egy-egy startupról beszélünk, hanem egy teljesen új, közösségi elven működő gazdasági modellről, amely jelenleg a szürke zónában mozog. Az esetek többségében a jogalkotó nem tud vagy nem mer semmit mondani, az én sejtésem szerint azért, mert amiből a NER oligarchái nem tudnak lopni, azzal nem is foglalkoznak érdemben.

 

Én megértem, hogy sokakat zavar, hogy az adóoptimalizálással ezek a cégek versenyelőnybe kerülnek a hagyományos konkurenciával szemben,

 

de ilyen alapon a milliárdos profitokat az országból kiszivattyúzó multik többsége ellen is szabadságharcot hirdethetne az állam.

 

Ehelyett most stratégia megállapodást kötnek velük. Ez egy merőben 21. századi probléma, ami nem kopog, hanem két kézzel dörömböl az ajtónkon. Jó lenne, ha megpróbálnánk értelmes, arányos és méltányos jogi környezetet teremteni, ahogy arra például Észtországban jó példák vannak.

 

Visszavinné-e Nagy Imre szobrát a Vértanúk terére a Jobbik?

 

A szóban forgó tér eredetileg az 1919-es vörösterror alatt legyilkolt áldozatoknak állított emléket. Ez volt a Nemzeti Vértanúk Emlékműve. A százéves évforduló alkalmából ezt szeretnék visszaállítani.

 

Ön Szávay István helyére ül be a parlamentbe. Kiről várható még a Jobbikban terhelőnek gondolt lejárató videó vagy hangfelvétel az önkormányzati választásokig?

 

Reményeim szerint senkiről, bár

 

ismerve a Fidesz bolsevik módszereit, ennek esélyét soha nem lehet kizárni.

 

Kiépülőben van egy új állampárt, amely titkosszolgálata, fizetett ügynökei és médiája segítségével bárkit képes lekaraktergyilkolni egy hét leforgása alatt. Sokszor még csak okot sem kell adni rá, a közmédia helyét álhírgyárak vették át, amelyek kormányzati megrendelésre ontják magukból a valósággal sokszor köszönőviszonyba nem lévő anyagokat. Aki politikusnak áll, fel kell készülnie lelkiekben, hogy bármikor a célkeresztbe kerülhet, ha rálép a hatalom tyúkszemére.

 

FOTÓ: Bencsik János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Rasmussen ugyanakkor kitalálta az ellenszert is: minden párt vállalja fel, hogy nyilvánosságra hozza a támogatóit!

Az ellenzék utcára hívta híveit, akik majdnem betörtek a miniszterelnöki hivatal épületébe is.

Ördögvillával csápoló zombikat láthatunk a norvég youtuber, Leo Moracchioli legújabb klipjében, aki Michael Jackson ikonikus számát, a Thrillert dolgozta fel metál stílusban.

Ha nem teljesül a kérésük, akkor a kisebbségi kormány komoly bajba juthat.

Vajon mit akar a bizottsági alelnök a 18 éves diáklánytól?

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Vienna meets Ungarisch. Gergely's Raise Four, február 16.

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Szerzők, fordítók, műhelyek, beszélgetések és nagy találkozások Budapesten, február 17. vasárnapig!

Hogy végzi a munkáját a Magyar Filmalap? A Revizor folyóirat kivesézi február 18-án.

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás