+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 23. szerda, 07:37
Miért nem szerepel olyan jól Budapesten a Jobbik, mint vidéken? Beáll-e a Jobbik Puzsér Róbert mögé? Hány kerületet nyernek az őszi önkormányzati választáson? Az Azonnali Bencsik Jánost, a Jobbik új fővárosi elnökét kérdezte.

A Jobbik fővárosi választmánya hétfőn jelentős többséggel két évre budapesti elnöknek választotta Bencsik János leendő országgyűlési képviselőt, aki Szávay István helyét foglalja majd el a parlamentben. Az Azonnalinak küldött jobbikos sajtóközleményéből kiderül: beszédében az új elnök erőt és egységet ígért, valamint mozgalmi alapokon nyugvó valódi ellenállásra és látványos utcai megmozdulásokra buzdított. Ahogy az is, hogy Bencsik János a szakterületéhez tartozó nemzetpolitika mellett Budapest hangsúlyos parlamenti képviseletét vállalta fel a küldöttek előtt. Az Azonnali villáminterjúja a politikussal.

 

A Jobbik eddig nem volt túl sikeres párt a fővárosban: budapesti eredményei rendre elmaradtak a vidékiektől. Mi volt ennek az oka?

 

Az urbanizált választók mindig előnyben részesíti a magukat baloldalinak, liberálisnak meghatározó pártokat, míg a jobboldali, konzervatív gyökerű mozgalmak elsősorban vidéken erősek. Ez egy általános választói magatartás az egész világon, és ez alól Budapest sem kivétel. A Jobbik egyébként a listára leadott szavazatokat tekintve 2014-hez képest kis mértékben, de növelni tudta a budapesti szavazatai számát.

 

Ez sajnos egyéni eredményekben nem mutatkozott meg, mert míg vidéken az emberek jelentős része jobbikos jelöltekre szavazott át, itt, a fővárosban ugyanez történt ellenkező előjellel, több kerületben a balos jelöltek szívták fel az ellenzéki szavazatokat. Ahhoz, hogy tartósan jobb eredményt tudjunk elérni, sokkal többet és sokkal látványosabban kell dolgoznunk, elnökjelölti programomban erre tettem vállalást.

 

Kiket akar a párt megszólítani Budapesten: a főleg Budán élő polgári középosztályt, vagy inkább az egykori munkásnegyedekben, lakótelepeken élőket?

 

Nem hiszem, hogy ez választás kérdése lenne: jelenleg Budán élek, de életemnek meghatározó részét töltöttem Pesten, így mind a két közegben otthonosan mozgok. Vannak olyan ügyek, amelyek városrész-specifikusak, de a problémák és kihívások többsége, mint például a rohamosan romló közút- és közműhálózat, a lerohadó kórházak, az egekbe szökő lakásárak vagy az erős légszennyezés mindenkit érint, még ha nem is egyenlő mértékben.

 

Lesz-e saját főpolgármester-jelöltje a Jobbiknak, vagy beállnak az LMP által már támogatott Puzsér Róbert mögé?

 

Térjünk vissza erre a kérdésre a májusi EP-választás után, ahol tisztázódni fognak az erőviszonyok, és látni fogjuk, mely pártnak mekkora a valós támogatottsága.

 

Az eddigi főpolgármester-jelöltek programjai között van-e olyan, amiben vannak a Jobbik számára szimpatikus elemek?

 

Ha már Puzsér Róbert szóba került, a Sétáló Budapest koncepciót egy olyan innovatív ötletnek tartom, amely vitára érdemes.

 

Több nyugat-európai nagyvárosban is jártam már, ahol hasonló fejlesztések élhetőbbé tették a várost, és nem csak a turisták számára. Az ördög persze mindig a részletekben rejlik: az ilyen horderejű változásokat normális esetben széles körű egyeztetések és hatástanulmányok előzik meg, nem beszélve a fokozatosság elvéről és az érintettek felkészítéséről.

 

Melyik kerületet nyeri meg a Jobbik az őszi önkormányzati választáson?

 

Meglehetősen becsvágyó kijelentés lenne ez most tőlem, egy nappal a megválasztásom után...

 

El tud-e képzelni a Jobbik együttműködést a Budapesten szintén erős Kétfarkú Kutyapárttal?

 

Hogyne, az örök élet - ingyen sör kombó meglehetősen szimpatikus elképzelések! Komolyra fordítva, legjobb tudomásom szerint ők nem nagyon akarnak közösködni más pártokkal. Ami a Jobbikot illeti, mi adott ügyek és programok mentén eddig is mindenkivel együttműködtünk, és nem azt néztük, ki az ötletgazda, hanem hogy az érintettek javát szolgálja-e a javaslat.

 

El tudok képzelni olyan helyzetet, amikor mindenki, aki nem tagozódott be a NER-be, rákényszerül, hogy komolyan vegye magát, és elkezdjen hagyományos értelemben vett politikát csinálni.

 

Mindenesetre messze vagyunk még az izlandi példától, ahol a viccpárt jelöltjét főpolgármesterré választották, és a képviselő-testületben többséget szerezve hirtelen arra ébredtek rá, hogy a hatalom felelősséggel is jár.

 

Betiltaná-e a Jobbik az Ubert és az Airbnb-t?

 

A tiltások helyett én a rendezett viszonyok és az arányos közteherviselés híve vagyok.

 

Az Uber betiltását annak idején rosszul éltem meg,

 

mert modern és költséghatékony alternatívája volt a taxizásnak, én is többször utaztam vele. Az adóelkerülés megakadályozása egy jogos érv, de látni kell, hogy itt nem egy-egy startupról beszélünk, hanem egy teljesen új, közösségi elven működő gazdasági modellről, amely jelenleg a szürke zónában mozog. Az esetek többségében a jogalkotó nem tud vagy nem mer semmit mondani, az én sejtésem szerint azért, mert amiből a NER oligarchái nem tudnak lopni, azzal nem is foglalkoznak érdemben.

 

Én megértem, hogy sokakat zavar, hogy az adóoptimalizálással ezek a cégek versenyelőnybe kerülnek a hagyományos konkurenciával szemben,

 

de ilyen alapon a milliárdos profitokat az országból kiszivattyúzó multik többsége ellen is szabadságharcot hirdethetne az állam.

 

Ehelyett most stratégia megállapodást kötnek velük. Ez egy merőben 21. századi probléma, ami nem kopog, hanem két kézzel dörömböl az ajtónkon. Jó lenne, ha megpróbálnánk értelmes, arányos és méltányos jogi környezetet teremteni, ahogy arra például Észtországban jó példák vannak.

 

Visszavinné-e Nagy Imre szobrát a Vértanúk terére a Jobbik?

 

A szóban forgó tér eredetileg az 1919-es vörösterror alatt legyilkolt áldozatoknak állított emléket. Ez volt a Nemzeti Vértanúk Emlékműve. A százéves évforduló alkalmából ezt szeretnék visszaállítani.

 

Ön Szávay István helyére ül be a parlamentbe. Kiről várható még a Jobbikban terhelőnek gondolt lejárató videó vagy hangfelvétel az önkormányzati választásokig?

 

Reményeim szerint senkiről, bár

 

ismerve a Fidesz bolsevik módszereit, ennek esélyét soha nem lehet kizárni.

 

Kiépülőben van egy új állampárt, amely titkosszolgálata, fizetett ügynökei és médiája segítségével bárkit képes lekaraktergyilkolni egy hét leforgása alatt. Sokszor még csak okot sem kell adni rá, a közmédia helyét álhírgyárak vették át, amelyek kormányzati megrendelésre ontják magukból a valósággal sokszor köszönőviszonyba nem lévő anyagokat. Aki politikusnak áll, fel kell készülnie lelkiekben, hogy bármikor a célkeresztbe kerülhet, ha rálép a hatalom tyúkszemére.

 

FOTÓ: Bencsik János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az újonnan megválasztott ukrán elnöknek adták ki magukat, ezzel pedig a francia elnököt húzhatta csőbe egy orosz telefonbetyár-páros.

Mutatjuk 2019 Budapestjének valószínűleg legígéretesebb gyakornokságát: a miénket.

Dobrev Klárát több mint háromszor annyian ismerik itthon, mint Németországban a kereszténydemokrata
CSU csúcsjelöltjét.

Az ötvenet se éri el azok száma, akik éltek a január 1-je óta nyitva álló lehetőséggel.

Nem küldtek el időben egy beszámolót, így ezért Hódmezővásárhely később kapja meg az állami támogatását, de pénzt nem fognak veszíteni, állítja Márki-Zay Péter.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás