Éjszakai polgármestert választottak Prágában

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.22. 09:43

A feladata az lesz, hogy összehangolja a szórakozóhelyek üzemeltetői és a lakók érdekeit.

Éjszakai polgármestert választottak Prágában

Prága városi tanácsosai megválasztották a város első éjszakai polgármesterét Jan Štern személyében. Nem kis feladata van: neki kell közvetítenie lakók és szórakozóhelyek között, hogy mindenkinek jó legyen.

Prágában ugyanis igencsak pezsgő az éjszakai élet, olyannyira, hogy a lakóknak helyenként már elegük is van belőle.

Šternnek az lesz a feladata, hogy változtasson azon a képen, hogy Prága az olcsó alkohol és az éjszakai klubok városa lenne, úgy, hogy közben azért ne csökkenjen a turistaforgalom, mert az nagyon is jól jön a városnak.

A példa egyébként nem egyedi, New Yorkban és Párizsban is alkalmazzák már, sőt, Budapesten is létrejött egy kezdeményezés, úgy volt, hogy tavalyra már lesz is éjszakai polgármester, de egyelőre nem lett.

A hazai Night Mayor Bud célja mindenesetre az, hogy mérsékelje és megoldja a város növekvő turisztikai vonzereje és éjszakai élete által okozott problémákat külföldön már bevált, jó gyakorlatok meghonosításával.

Másrészt azt is célul tűzte ki, hogy fejlessze Budapest éjszakai közösségi, kulturális és gazdasági életét a nemzetközi NightMayor hálózat tagjaként. Ennek része lenne egy vendéglátóipari „minőségbiztosítási és önszabályozási rendszer" kialakítása és működtetése. A projekt keretében szeretnék tehermentesíteni és szakmailag támogatni a helyi önkormányzatok és hatóságok munkáját is.

Az alapvető különbség, hogy míg itthon éttermek, szórakozóhelyek és kocsmák tulajdonosai, Prágában az önkormányzat áll a kezdeményezés mögött.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek