+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. január 20. vasárnap, 20:17
Öregednek a Stradivari által készített hegedűk, meg akarják menteni a hangjukat az utókor számára. Ehhez azonban csendre van szükség.

Elég nagyszabású projektbe fogtak az olaszországi Cremona városában, a Museo del Violinóban: digitalizálni szeretnék három híres cremonai hangszerkészítő mester, Antonio Stradivari, Amati, Guarneri del Gesù világhírű, antik hangszereinek hangját – számol be a New York Times. Fausto Cacciatori, a múzeum kurátora szerint

 

hiába vigyáznak rájuk, hiába restaurálják őket, a hangszerek öregednek, egy idő után majd egyszerűen nem lehet majd rajtuk játszani, így szükség van rá, hogy eredeti hangjukat megőrizzék az utókornak.

 

Az így életre hívott projektben olyan adatbázist hoznak létre, ami minden olyan lehetséges hangot tartalmaz, amit a hangszereken el lehet játszani. Ehhez négy zenész egész januárban játszani fog két hegedűn, egy brácsán és egy csellón többféle technikával, heti hat nap és napi nyolc órában, mindezt pedig harminckét nagyon érzékeny mikrofon fogja rögzíteni. Annyira érzékenyek, hogy

 

az egész projekt csak úgy lehetséges, hogy a múzeum körüli utcákat lezárták, az embereket pedig megkérték, hogy lehetőleg minél csendesebbek legyenek.

 

Annyira nem vicc ez a dolog, hogy a New York Times cikke felidézi, hogy a legelső felvétel alatt egy közeli kávézóban a barista összetört egy poharat, ami behallatszott a felvételbe.

 

Az elkészült hangadatbázis hangjaiból aztán később majd digitálisan is elő lehet állítani felvételeket.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

Ha a fideszesek ellene szavaznak, máris elbukott volna von der Leyen jelölése. A német politikus végül hozta a kötelezőt.

Cseh sejtetőleg támogat,
Dobrev az elnökségre bízza, Szájer kiáll mellette, Ujhelyi pedig elvi okokból Ursula von der Leyen ellen szavaz.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás