Megvédené a globalizációtól az embereket a CSU új elnöke

Szerző: Illés Gergő
2019.01.19. 18:39

Lezárult a Seehofer-korszak a bajor Keresztényszociális Unió történetében: a német belügyminiszter kénytelen volt átadni a stafétabotot Markus Söder tartományi miniszterelnöknek.

Megvédené a globalizációtól az embereket a CSU új elnöke

Egy korszak zárult le szombaton a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) történetében: több mint tíz éves elnöksége után Horst Seehofer német belügyminiszter visszalépett a párt éléről, utódjául pedig a tartományi miniszterelnököt, Markus Södert választották meg – írja a Deutsche Welle.

Újrapozicionálja magát a Söder-féle CSU?

Söder a párt szombati, Münchenben tartott konferenciáján

ellenjelölt nélkül vágott neki a megmérettetésnek, ahol végül a voksok 87,4 százalékával választották elnökké.

A Bajorországból a szövetségi belügyminiszteri posztra „száműzött” Seehofer és az őt leváltani kívánó Markus Söder között már régóta éleződött a konfliktus a párton belül: előbbin egyre nagyobb volt a nyomás, hogy a párt a várakozásokat alulmúló 2017-es Bundestag- , majd tavaly októberi tartományi választási eredményeit követően a pártelnöki tisztséget is átadja Södernek. Seehofer bár ezzel elvesztette pozícióját a CSU élén, szövetségi belügyminiszteri munkáját ezt követően is folytatja.

„Nehéz időkön mentünk keresztül, de több, mint elégedett vagyok azzal a támogatással, amellyel most felruháztak” – fogalmazott Söder a pártelnöki választás után.  Hozzátette: pártját szeretné a globalizáció bizonytalan idejében „az emberek védelmezőjévé” tenni, és megerősíteni azt.

A globalizációkritikus irányvonal új a CSU eszköztárában, ugyanakkor nem meglepő:

a 2018-es tartományi választáson (részletes, előzetes elemzésünket lásd itt) Bajorországban a Zöldek váltak a második legerősebb párttá, miközben a CSU szavazóinak jelentős részét elvesztette (bár még így is a legerősebb párt maradt). Ehhez igazodva Markus Söder már újévi beszédében is hirtelen zöldpolitikussá vált, és nagyon elkezdett aggódni a klímaváltozás miatt is.

A tavaly őszi bajor választásokon nemcsak a Zöldek tudtak sok szavazót elrabolni a CSU-tól, hanem a bevándorlásellenes AfD-is. És bár még az is felmerült, hogy a a II. világháború óta először Bajorországban CSU-nélküli kormány állhat föl, a keresztényszociálisok végül a liberális-konzervatív Szabad Választók pártjával (FW) kötött koalíciójukkal szűk többséget tudtak szerezni a bajor Landtagban.

ÚJ ARCOK A NÉMET POLITIKÁBAN: BALRA ANNEGRET KRAMP-KARRENBAUER ÚJ CDU-ELNÖK, KÖZÉPEN MANFRED WEBER, AZ EURÓPAI NÉPPÁRT CSÚCSJELÖLTJE, JOBBRA MARKUS SÖDER.

Protestáns elnök egy bajor párt élén?

A tavalyi választás ugyanakkor jelezte: a pártnak változtatnia kell eddig képviselt politikáján. A változást azt is jelzi, hogy Söder pártelnökké választása után megígérte, a keresztény-konzervatív pártot a bevándorlók hátterű szavazók előtt is vonzóbbá teszi. „Valaki nemcsak születés alapján lehet bajor, de hozzáállás és meggyőződés által is” – fogalmazott szombaton.

Nemcsak a migrációval kapcsolatos álláspontjában változott a párt, de

ez az első alkalom, hogy az eddig katolikus gyökerű CSU-nak az egyébként nürnbergi, tehát frankföldi Söder személyében protestáns elnöke legyen.

És mi lesz a Söder-elnökség alatt a CDU-CSU-együttműködéssel? Sokszor felmerülő kérdés ez, mert a migrációs válsággal kiújultak a törésvonalak a bevándorlásellenesebb CSU és az elfogadóbb, merkeli irányvonalat képviselő CDU között. Söder beszédében minderről elmondta, szeretne „új fejezetet nyitni” a két testvérpárt együttműködésében.

A konferencián szintén megszólaló, decemberben megválasztott CDU-elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer a képviselőknek elmondta: a CDU és a CSU „most is, eddig is és ezután is politikai család marad”.

BORÍTÓKÉP: Markus Söder / Facebook

A bajor tartományi választásokról egyébként van egy csomó helyszíni videónk, az alábbit például a CSU kampányzáróján készítettük:

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek