Az Orosz Tudományos Akadémia tiszteletbeli professzora lett Kirill pátriárka

Szerző: Illés Gergő
2019.01.19. 09:41

Pedig az ortodox egyházfő pár hete még arról beszélt, az okostelefonok szolgaságba döntik felhasználóikat, és elhozhatják az Antikrisztust.

Az Orosz Tudományos Akadémia tiszteletbeli professzora lett Kirill pátriárka

Az Orosz Tudományos Akadémia pénteken tiszteletbeli professzorává nevezte ki Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház fejét – írja az Interfax orosz hírügynökség.

Okostelefonok = Antikrisztus

Szvetlana Popova, az akadémia szóvivője úgy nyilatkozott, a pátriárka „a tudomány népszerűsítője”. Hozzátette, Kirill régi barátja volt Szergej Petrovics Kapica orosz fizikusnak (Pjotr Kapica Nobel-díjas szovjet fizikus fiának), valamint Jurij Szergejevics Oszipovnak, az akadémia 1991 és 2013 között regnáló elnökének.

„Einstein szerint a relativitáselmélet a Teremtő géniuszáról árulkodik, és ebben az értelemben nincs is ellentmondás” – magyarázta Popova a pátriárka beválasztását a testületbe.

A pátriárka kinevezése azután történt, miután az orosz állami tévének adott interjújában arra figyelmeztetett, a modern technológiától való függőség könnyen az Antikrisztus eljöveteléhez vezethet. Hozzátette, bár

nem ellenzi teljesen ezen eszközöket, az okostelefonok képesek arra, hogy „szolgaságba taszítsák” a felhasználókat.

Átpolitizált lett az orosz tudományos szféra

Az egyházfő egyébként már 2010 óta a moszkvai központú Nemzeti Nukleáris Kutatási Egyetem (MEPhl) tiszteletbeli professzora.

Azt, hogy a politika mennyire betette a lábát az orosz tudományos világba, nemcsak a Vlagyimir Putyinnal jó viszonyt ápoló pátriárka tiszteletbeli professzorrá választása szemlélteti: 

pénteken ugyanis vele együtt ugyanilyen tisztséget kapott az orosz felsőház elnöke, Valentyina Matvijenko is.

Vlagyimir Putyin 2013-ban kezdte meg a Tudományos Akadémia reformját, azóta több tudós is a szervezet szakmai színvonalának csökkenésére, valamint annak átpolitizálódásának veszélyeire hívta fel a figyelmet. Többen az államilag kinevezett tisztségviselők befolyására panaszkodnak, öt éve például négy neves fizikus is otthagyta az egyik, a törvény által érintett, nagy presztízsű kutatóintézetet.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek