Szalóki Ági Szél Bernadettnek: A túlóra nem jó, a vasárnapi nyitvatartás jó?

Szerző: Bakó Bea
2019.01.17. 15:35

Mit szólnak az „irányított betelepítéshez”, hogyan passzol a túlóratörvény elleni tiltakozás a korábbi, vasárnapi boltzár elleni tiltakozáshoz, és miért kamerázzák a felvételüket sérelmező biztonságiakat? Ezekről is érdeklődik Szalóki Ági énekesnő Szél Bernadett MTVA-székházból közvetített élő videója alatt, az Azonnalinak pedig elmondja: a közmédia szerinte ugyanúgy működik most is, mint Gyurcsány alatt, a különbség csak az, hogy ma többen interneteznek, és más szempontok szerint szerkesztik a híreket.

Szalóki Ági Szél Bernadettnek: A túlóra nem jó, a vasárnapi nyitvatartás jó?

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők visszatértek az MTVA-székházba, és ismét rendszeres Facebook-élőkben jelentkeznek be onnan. Papp Dániel igazgatóval találkozniuk ugyan sikerült, érdemben beszélni nem, Hadházy Ákos pedig később írásban készített egy már-már szürreális interjút a közmédia megbízott igazgatójával.

Csütörtök reggel Szél Bernadett Valódi hírek a közmédiából címmel posztolt egy videót a Facebook-oldalán, amelyben például kormánypárti politikusok korrupciógyanús ügyeiről számol be. A videó alatti kommentszekcióban pedig feltűnt Szalóki Ági énekes is, azt kérve, hogy Szél és Hadházy a nyilvánosság előtt válaszoljon négy közérdekű kérdésére.

Négy kérdés kommentben

Az első háromban az énekesnő Szélék bevándorlással kapcsolatos álláspontjáról érdeklődik. Felidézi, hogy Magyarországon most is tömegével élnek szegény és szakképesítés nélküli emberek, az EP-választások következtében pedig szerinte 5-10 éven belül szegény, szakképesítés nélküli, és még a latin abc-t sem ismerő emberek érkezhetnek tízezrével Magyarországra. Ennek fényében pedig azt kérdezi, hogy Hadházy és Szél szerint jó-e Magyarországnak „a kívülről irányított bevándorlás”?

Azt is felveti, hogy Nyugat-Európában nagyon költséges a bevándorlók integrációja, és vajon honnan lesz erre pénze a magyar államnak, nem beszélve a szükséges humánerőforrásról.

„Honnan lesznek hirtelenjében nagy számban az integrációhoz nélkülözhetetlen ápolóink, orvosaink, pedagógusaink; felvilágosult, a rasszizmust elutasító, romák és afrikaiak integrálására alkalmas szakembereink?”

Végezetül a túlóratörvénnyel kapcsolatban azt kérdezi, hogy hogyan akarják Szélék a dolgozók érdekeit őszintén képviselni, mikor azokkal (a szocialistákkal) szövetkeznek, akik „alig 2 és fél éve a vasárnapi boltzár feloldásáért népszavazást akartak kezdeményezni azt hangsúlyozva, hogy a vasárnapi munkavégzés lehetőségével a dolgozók több bevételhez juthatnak.”

Azt is felrója Szélnek és Hadházynak Szalóki Ági, hogy csak a pozícióban lévőt, az igazgatót hallgatják meg, hiszen a biztonsági őrre nem figyelnek oda, hiába jelezte egyikük nekik, hogy nem járul hozzá a felvételen való szerepléshez, mégis folyamatosan kamerázták.

De mi ez az egész?

A felvetéseivel kapcsolatban megkérdeztük Szalóki Ágit, arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan érti pontosan az EP-választás nyomán az „irányított bevándorlástól” való aggályait, és hogy ő hogyan látja a közmédia működését, kiegyensúlyozottnak tartja-e azt? Jó ötlet-e szerinte, hogy az ellenzéki képviselők az MTVA működése ellen tiltakoznak?

Az énekesnő azt kérte, hogy válaszát változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük. Íme:

„Nem azért kérdeztem Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, hogy én válaszoljak a saját kérdésemre.

Azért kérdeztem őket, mert parlamenti képviselők válaszaira vagyok kíváncsi. Én egy mezei állampolgár vagyok, zenész, aki érdeklődik történelmi összefüggések és folyamatok iránt, és mellesleg szereti a hazáját.

Mivel a politikusok közül sokan vannak jelen a Facebookon és kommunikálnak a nézőkkel, gondoltam, kérdezek valamit. Nem kaptam még választ.


Ami a közmédia működését illeti: Orbán alatt pontosan ugyanúgy működik, mint ahogy működött Gyurcsány alatt. A különbség csupán az, hogy az Orbán-kormányok időszaka alatt már többen használják az internetet. Nagy tábora van például az Indexnek, a HVG-nek, a 444-nek, nagyobb, mint a legtöbb jobboldali internetes portálnak összesen.


A közmédia sokszínű, és komoly feladatot lát el, de vannak, akik ezt nem látják, ilyen például Sebestyén Balázs is, aki kifinomult, mindennap jelentkező műsorával az RTL-en igen magasra tette a lécet magyar állampolgárok millióinál.

Van ott tehát vallási műsor, kisebbségi műsor, dokumentumfilm, nézhet ott az ember Bergmant vagy Hitchcockot is, meg Gulyás Márton édesapjának filmjeit is. Van benne népzene, pop, jazz és klasszikus, irodalmi és ifjúsági műsor és gyerekműsor. A rádiókban úgyszintén.

A híreket a mindenkori kormányok szájíze szerint alakítja a közmédia.


Szeretném tudni, hogy igaz-e, hogy a Magyar Televízió többször is beszélt az LMP sajtósával, és igaz-e, hogy Hadházy Ákos soha nem tudta elfogadni a meghívást. Komolyan érdekelne. Ízlésem szerint lehetne objektívebb a közmédia híradása (fontos, hogy mikor közmédiáról beszélünk, a közmédiáról mostanában csakis a híradó jut eszébe az ellenzéknek, holott az csak egy kis szelete az egész intézménynek), de

tekintve a mai médiafogyasztási szokásokat, összességében kiegyensúlyozottnak tartom a tájékoztatást.

S ezt azért merem mondani, mert olvasom és olykor értékelem is az Index, a HVG, a 444, a Mérce írásait, hallgatom a Klubrádiót is, nézem az ATV-t is. A legritkábban a Magyar Időkre nézek rá, de olykor megnézek beszélgetéseket a Hír TV-ből is.

Szerintem jól teszik, ha tiltakoznak, csak a tiltakozási stratégiájukból és technikájukból hiányolom a korrektséget, a következetességet, a méltóságot,

az alaposságot és az agressziómentességet, egyébként mindent szuperül csinálnak. Ha megfizetnek, szívesen elmondom, mit kellene csinálniuk, de nem hiszem, hogy igényt tartanának a tanácsaimra.”

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek