Ronald McDonald keresztre feszítése nagyon kiverte a biztosítékot egy izraeli városban

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.17. 20:48

Tüntetések, összecsapások voltak, hogy a múzeum szedje le a szobrot. Most béke van, maximum a finn művész bojkottálja Izraelt.

Ronald McDonald keresztre feszítése nagyon kiverte a biztosítékot egy izraeli városban

Egy izraeli múzeum beadja a derekát a tiltakozók előtt, leveszi McJézust a keresztről - írja a Reuters.

A szobor Ronald McDonald keresztre feszítését ábrázolja, az alkotó a fogyasztói attitűdök és a vallás közötti összefüggésekre utalt vele.

Volt egyéb munkája is kiállítva: Szűz Máriát és Jézust Ken és Barbie alakjával mutatta be.

Sokan annyira felháborodtak ezeken, hogy tüntetni kezdtek, aztán múlt pénteken kicsit el is durvultak a tüntetések, a rendőrség két személyt vett őrizetbe, akik bombát hajítottak a Haifiai Művészeti Múzeum homlokzata felé.

A tüntetők összecsaptak a múzeum előtt felsorakozott rendőrökkel, három rendőr meg is sebesült, amikor megállították a demonstrálók ostromát. A tüntetők betörték a múzeum üvegbejáratát, aztán szombaton is visszamentek az épület elé.

Haifa polgármestere elmondta, hogy a szobrot le fogják venni és visszaadják az alkotójának. Elinat Kalisch Rotam Twitterre írta ki ezt, mondván, sajnálja, ha a keresztények sértve érzik magukat, illetve sajnálja az erőszakot is, ami kitört az eset kapcsán. A polgármester azt nem mondta, mikor szedik le a szobrot, eredetileg a hónap végén kellett volna visszaadják egy finn múzeumnak, ahonnan kölcsön kapták.

Izraelben 2 százalékot tesz ki az a népesség,amely keresztény vallású, de arab nemzetiségű állampolgárokból áll. Őket most megtámogatta Miri Regev kulturális miniszter.

Regev arról híres, hogy általában cenzúrát vet ki azokra a művészeti termékekre, amelyekben palesztin-párti gondolatokat lehet felfedezni, ugyanezzel a lendülettel viszont az állam teret ad a nacionalista vagy szélsőjobboldali művészetnek. Regev most azzal fenyegette meg a haifai múzeumot, hogy megvonják tőlük az állami támogatásokat, mondván, sérti egy csoport vallási meggyőződését a kiállítás, és ez büntetőjogi eljárást vonhat maga után.

Az igazságügyi miniszter aztán gyorsan leszögezte, hogy a hatóságok nem rendelkeznek a fellépéshez szükséges jogkörökkel.

A McJesus szerzője a finn Jani Leinonen. A botrány hatására ő is megszólalt, és kérte, hogy vegyék le a szobrát. Cserébe viszont ezentúl

bojkottálni fogja Izraelt a palesztinokkal való szolidaritása jegyében.

A kedélyek megnyugodtak Haifában, és úgy tűnik, egyeskeet a konfliktus még össze is kovácsolt: Wadie Abu Nassa, a helyi vallási vezetők egyike azt nyilatkozta ugyanis:

„A szobor levétele azt a vágyunkat mutatja meg, hogy békében éljünk egymás mellett a városban”.

FOTÓ: Joynews

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek