+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. január 16. szerda, 16:34
Emberfeletti túrákat kell megtenni Oroszországban annak, aki mindenhol szeretné megnézni a kedvenc csapatát. Különösen, ha kalinyingrádi az ember.

Ahhoz képest, hogy a magyar foci másodosztálya évekig keleti és nyugati csoportokra volt osztva, az oroszok ebben a műfajban is zordabbak: a világ legnagyobb országában még a Premijer-Liga alatt sem osztják divíziókra a bajnokságukat, így néha olyan távok jöhetnek össze a csapatukat amúgy általában lelkesen kísérő szurkolók számára, ami simán a túllép a józan ész határain. 

 

2018 legnagyobb túrája az FK Baltika Kalinyingrád szurkolóié lett, akik a Lengyelország és Litvánia közé beékelődött orosz exklávéból 10 300 kilométert utaztak Vlagyivosztokba, a Keleti-tenger/Japán-tenger partjához, hogy a vendégszektorban ugrálhassák végig a Lucs-Energija Vlagyivosztok elleni rangadójukat. A meccs ráadásul 0-0 lett, ami azért általában nem a közönségbarát játékra utal. 

 

A Google szerint ez az út autóval 133 órás lenne, ráadásul nem is csak orosz területeken: Kalinyingrád Oroszország exklávéja, tehát alaphangon át kell gurulni hozzá Litvánián is, hogy tényleg bejuthassanak Oroszországba.

 

Bár autóval csak egy-két mindenre kapható fanatikus vállalkozott erre a történelem során, de amúgy a repülő sem könnyít: Kalinyingrád és Vlagyivosztok közt nincs közvetlen repülőjárat sem, ezért moszkvai átszállással is minimum 12 óra a két város közti út.

 

De nem is a táv a legdurvább, hanem az időzónaváltozás: Kalinyingrádban laza nyolc órát siet az óra Vlagyivosztokhoz képest, ezért még a játékosok is többször panaszkodtak már arról, hogy jetlaggel kell focizniuk. 

 

A VLAGYIVOSZTOKI STADION / FOTÓ: WIKIPÉDIA

 

A Vlagyivosztok esetleges sikeres hazai szereplése egyébként három évig nyomasztotta az európai csúcsfoci képviselőit is: akkor az első osztályban fociztak, és az első tervek szerint szerettek volna az élbolyba kerülni. Ez azzal járt volna, hogy bejutnak egy Európa-liga vagy akár Bajnokok Ligája csoportkörbe, és európai csoportmeccset kellett volna rendezni a Távol-Keleten. „Szerencsére” három szezon után kiestek, és azóta a másodosztály második felében tanyáznak, úgyhogy egy darabig nem kell izgulni BL-meccs miatt pár kilométerre Észak-Koreától. 

 

via Reddit

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Rasmussen ugyanakkor kitalálta az ellenszert is: minden párt vállalja fel, hogy nyilvánosságra hozza a támogatóit!

Az ellenzék utcára hívta híveit, akik majdnem betörtek a miniszterelnöki hivatal épületébe is.

Ördögvillával csápoló zombikat láthatunk a norvég youtuber, Leo Moracchioli legújabb klipjében, aki Michael Jackson ikonikus számát, a Thrillert dolgozta fel metál stílusban.

Ha nem teljesül a kérésük, akkor a kisebbségi kormány komoly bajba juthat.

Vajon mit akar a bizottsági alelnök a 18 éves diáklánytól?

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Vienna meets Ungarisch. Gergely's Raise Four, február 16.

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Szerzők, fordítók, műhelyek, beszélgetések és nagy találkozások Budapesten, február 17. vasárnapig!

Hogy végzi a munkáját a Magyar Filmalap? A Revizor folyóirat kivesézi február 18-án.

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás