Utaznál 133 órát egy gól nélküli focimeccsért?

Szerző: Fekő Ádám
2019.01.16. 16:34

Emberfeletti túrákat kell megtenni Oroszországban annak, aki mindenhol szeretné megnézni a kedvenc csapatát. Különösen, ha kalinyingrádi az ember.

Utaznál 133 órát egy gól nélküli focimeccsért?

Ahhoz képest, hogy a magyar foci másodosztálya évekig keleti és nyugati csoportokra volt osztva, az oroszok ebben a műfajban is zordabbak: a világ legnagyobb országában még a Premijer-Liga alatt sem osztják divíziókra a bajnokságukat, így néha olyan távok jöhetnek össze a csapatukat amúgy általában lelkesen kísérő szurkolók számára, ami simán a túllép a józan ész határain. 

2018 legnagyobb túrája az FK Baltika Kalinyingrád szurkolóié lett, akik a Lengyelország és Litvánia közé beékelődött orosz exklávéból 10 300 kilométert utaztak Vlagyivosztokba, a Keleti-tenger/Japán-tenger partjához, hogy a vendégszektorban ugrálhassák végig a Lucs-Energija Vlagyivosztok elleni rangadójukat. A meccs ráadásul 0-0 lett, ami azért általában nem a közönségbarát játékra utal. 

A Google szerint ez az út autóval 133 órás lenne, ráadásul nem is csak orosz területeken: Kalinyingrád Oroszország exklávéja, tehát alaphangon át kell gurulni hozzá Litvánián is, hogy tényleg bejuthassanak Oroszországba.

Bár autóval csak egy-két mindenre kapható fanatikus vállalkozott erre a történelem során, de amúgy a repülő sem könnyít: Kalinyingrád és Vlagyivosztok közt nincs közvetlen repülőjárat sem, ezért moszkvai átszállással is minimum 12 óra a két város közti út.

De nem is a táv a legdurvább, hanem az időzónaváltozás: Kalinyingrádban laza nyolc órát siet az óra Vlagyivosztokhoz képest, ezért még a játékosok is többször panaszkodtak már arról, hogy jetlaggel kell focizniuk. 

A VLAGYIVOSZTOKI STADION / FOTÓ: WIKIPÉDIA

A Vlagyivosztok esetleges sikeres hazai szereplése egyébként három évig nyomasztotta az európai csúcsfoci képviselőit is: akkor az első osztályban fociztak, és az első tervek szerint szerettek volna az élbolyba kerülni. Ez azzal járt volna, hogy bejutnak egy Európa-liga vagy akár Bajnokok Ligája csoportkörbe, és európai csoportmeccset kellett volna rendezni a Távol-Keleten. „Szerencsére” három szezon után kiestek, és azóta a másodosztály második felében tanyáznak, úgyhogy egy darabig nem kell izgulni BL-meccs miatt pár kilométerre Észak-Koreától. 

via Reddit

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek