Sírva vágta földhöz a horvát védelmi miniszter egy ellenzéki képviselő „ajándékát”

Szerző: Techet Péter
2019.01.16. 19:30

A horvát védelmi minisztériumot sokan bírálják, mert meghiúsult a tervezett izraeli katonai gépek vásárlása. Amikor egy szocdem ellenzéki képviselő az illetékes miniszternek egy játékrepülögépet akart ajándékozni, eltörött a mécses nála.

Sírva vágta földhöz a horvát védelmi miniszter egy ellenzéki képviselő „ajándékát”

A horvát hadsereg Izraeltől akart régi F-16-os amerikai katonai repülőgépeket vásárolni – már ezt sokan feleslegesnek vagy problémásnak találták. Donald Trump amerikai elnök december végén bejelentette: blokkolni fogja a horvát-izraeli megállapodást, szerinte Izrael nem adhatja el az amerikai gépeket az USA jóváhagyása nélkül. Ezt Jeruzsálem nem ismerte ugyan be, de nem is tagadta.

Januárra tehát kiderült: dugába dőlt az üzlet, az izraeliek mégsem tudják az ígért gépeket leszállítani. Ez Andrej Plenković konzervatív kormányfő számára, aki ragaszkodott ideológiai okokból a Benjamin Netanjahuval lebeszélt ügylethez, óriási arcveszteség.

Ezen gúnyolódva a zágrábi parlament szerdai ülésén egy szociáldemokrata képviselő – mintegy „vigaszként” a valódi gépek helyett – egy játékrepülőgép makettjét akarta átadni Damir Krstičević védelmi miniszternek.

A konzervatív politikus meglepően reagált: azonnal földhöz vágta az játékrepülőt, és elcsukló hangon ordibálni kezdett.

A kormányfő Plenkovićnak kellett nyugtatgatnia – a hátára téve a kezét – a miniszterét. Gordan Jandroković, a parlament elnöke – aki szintén a HDZ-ből, vagyis a kormánypártból van – kissé dühösen szólt oda párttársához: „Kormányfő-helyettes úr, nyugodjon le!”

A sajtónak később Krstičević miniszter

könnyeivel küszködve elmondta: ő egy katona, és ezért különösen érzékenyen érintette, hogy egy katonai repülőgéppel gúnyolódott az ellenzéki képviselő rajta.

Szerinte a horvát kormány nem követett el hibát, nem rajtuk múlott, hogy végül mégsem érkeztek meg az izraeli gépek.

Itt meg lehet nézni a történteket:

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek