Most akkor kik, hol és hogyan fognak tüntetni szombaton? Összefoglaltuk!

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.16. 18:56

Nem látod át, hogy pontosan mi is lesz most szombaton? Tüntetés, sztrájk, vagy útlezárás? Netán mindegyik? Elmondjuk, jelen állás szerint hogyan alakul a hétvégi demonstráció!

Most akkor kik, hol és hogyan fognak tüntetni szombaton? Összefoglaltuk!

A cikket a budapesti tüntetések megváltozott programja miatt pénteken, január 18-án frissítettük. Ha van új bejövő infó, ismét fogjuk.

Szombaton folytatódik a rabszolgatörvényként elhíresült törvénymódosítás miatt kezdődött tüntéshullám. Az ezzel kapcsolatos demonstrációk decemberben indultak, ezúttal pedig a tizenkilenc megyeszékhely mellett is több más vidéki településen szerveznek megmozdulásokat a szakszervezetek kezdeményezésre. Vagyis 

a hangsúly most a főváros helyett a vidéken lesz.

És hogy melyik városban mi várható? Íme néhány, folyamatosan frissülő helyszín: például Szegeden forgalomlassító, „sétálós" demonstrációra készülnek, Salgótarjánban lesz autós felvonulás és sávlezárás, de Szekszárdon és Győrben is félpályás útlezárással terveznek tiltakozni. Miskolcon „erőszakmentes”, de „dühös” véleménynyilvánításra számítanak, Pécsett lesz nagygyűlés, és nem maradnak tüntetés nélkül például a szombathelyiek, a debreceniek, a békéscsabaiak, a szolnokiak vagy tatabányaiak sem.

Azt, hogy egy-egy megmozduláson felszólalnak-e politikusok, a helyi szervezők hatásköre volt eldönteni. Például a tatabányai demonstráción a szakszervezeti vezetők és civilek mellett felszólalnak parlamenti képviselők is. Beszédet mond az LMP-s Demeter Márta, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, a párbeszédes Szabó Tímea, a független Szél Bernadett, a DK-s Vadai Ágnes, illetve a jobbikos Varga-Damm Andrea is. A salgótarjáni megmozdulás eseményleírásából az derül ki, a csatlakozók közt van nemcsak jónéhány szakszervezet, de a pártok is, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az Európai Baloldal. A szegedi tüntetés kapcsán viszont csak a csatlakozó szakszervezeteket, illetve civil szervezeteket tüntették fel, a pártokat nem. A legtöbb városban egyébként csak annyit látni, az országos tiltakozás kezdeményezője a szakszervezetek Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsága.

Ettől függetlenül a budapestiek is tüntethetnek, ha akarnak, ugyanis két, a tervek szerint időben összehangolt, egymást követő megmozdulás is lesz.

Az első, „Budapest Blokád” elnevezésű kezdeményezés célja, hogy megbénítsa a fővárost. Ennek érdekében négy különböző csomóponton fognak gyülekezni a tiltakozók – a Blaha Lujza téren, az Oktogonon, a Hősök terén és a Szabadság híd északi hídpillérénél, az M4-es metrólejárónál –, hogy aztán vonulásukkal reményeik szerint megbénítsák a várost. Bár eredetileg arról volt szó, hogy a vonulók a Kossuth téren találkoznak össze, végül ehelyett a Clark Ádám tér lesz a cél, vagyis a blokádot követő tüntetés helyszíne. A kezdeményezésben történt változásról a noÁr néven zenélő Molnár Áron színész is beszámolt közösségi oldalán.

A Clark Ádám téren – felszólalásokat követően – LED-kivetítőn fogják élőben közvetíteni, hogyan demonstrálnak vidéken, vagyis a tüntetők nézhetik, hogyan tüntetnek mások: kérdés, hogy ez mekkora tömeget fog csábítani a részvételre. 

 A Clark Ádám téren egyébként a szakszervezetek, illetve a pártok is sátrakat fognak állítani, ahol várják az érdeklődőket.

Ha valaki külföldön él, de demonstrálni szeretne, az is megteheti, ugyanis több külföldi nagyvárosban is lesznek tüntetések.

A Hazajöttünk túlórázni nevű Facebook-csoport gyűjtése szerint lesz tüntetés Oslóban, StockholmbanBernben, Amszterdamban, Hágában, LondonbanSwanseaben, Stuttgartban, Dublinban, Münchenben, Bécsben, Hamburgban és Berlinben.

Szeretsz metrózni vagy csak elfoglalnád a Váci utat? Eljött a te időd!

Már a szombati demonstrációk előtt is kinyilváníthatják véleményüket a budapestiek, ugyanis január 18-ára egy földalatti mozgalom is szerveződik. Ez – a nem szakszervezeti kezdeményezés – azzal bénítaná meg a főváros közlekedését, hogy nagyon sok embert buzdítana arra, hogy utazzanak egyszerre a kettes metrón.

„Lassan feltöltődik velünk a metró, és más közlekedő nem fér hozzá. A rendőrök sem tudnak tenni ellene semmit! Fázni sem fogunk. És a metróban agitálni is lehet....” – írták.

Szintén péntekre szerveződik a Váci út blokádja a Westend mellett. A – nem szakszervezeti – szervezők azt szeretnék, ha délután négytől este tízig foglalnák el a tiltakozók az útszakaszt. „Várunk minden szakszervezetet, pártot! Várunk személygépkocsikat, kamionokat, kerékpárokat, motorokat, és persze a sárga mellényed se hagyd otthon!”

Lesz-e sztrájk?

Most szombaton sztrájk nem lesz, ugyanakkor több szakszervezet már megkezdte ennek előkészítését. Például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkbizottságot alakított, míg a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete csütörtökön jelentette be, hogy országos sztrájkot hirdetnek a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével.

NYITÓMONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek