Mi lesz most a brexittel?

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.16. 07:37

Nem elég, hogy az egyetlen valódi, nem csak a fejekben létező alkut dobta rekordtöbbséggel kukába a brit parlament alsóháza tegnap este, de a képviselők ezzel összehoztak egy kormányválságot is, ami végképp boríthat mindent.

Mi lesz most a brexittel?

Theresa May brit miniszterelnök igencsak nehéz helyzetbe került, miután a londoni parlament alsóháza igencsak határozott többséggel szavazta le kedd este az Európai Unióból történő kilépési megállapodás tervét.

Másfél évnyi kínkeserves tárgyalás eredménye ment így füstbe.

Ez már önmagában is súlyos kérdéseket vet fel az Egyesült Királyság március 29-én esedékes távozásával kapcsolatban, de előtte még döntést kell hoznia a parlamentnek, hogy May egyáltalán folytathatja-e a kormányzást.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője ugyanis bizalmatlansági indítványt jutott be a plénum elé a kormányfő ellen, amiről már ma szavazni fognak a képviselők.

Milyen kimenetelei lehetnek ennek a szavazásnak?

+ Ha a parlament bizalmat szavaz a Theresa May-nek, akkor a mostani vezetésnek kell kitalálnia, hogy mi legyen a brexit további menetrendje. Bizonyos szempontból ez egy kézenfekvő megoldás lenne, hiszen a jelenlegi kabinet van a leginkább tisztában az ország valós lehetőségeivel a kilépés kapcsán.

+ Ha a parlament nem szavaz bizalmat Theresa May-nek, akkor – mivel egy új összetételű potenciális kormányerő még nem körvonalazódott – alapvetően két lehetőség áll fenn:

  • Háttértárgyalások során a parlamenti pártok megegyeznek egy új összetételű kabinetben, és felhatalmazást adnak a kormányzásra. Erre legfeljebb 14 napjuk van.
  • Amennyiben ennyi idő alatt sem sikerül megegyezni, ki kell írni az előrehozott választásokat.

Oké, de mi lesz a brexittel?

Ez nagyban függ majd attól, hogy a parlament milyen döntést hoz a May-kormány sorsáról. Itt alapvetően négy forgatókönyv elképzelhető jelenleg.

+ No-deal brexit

Az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból. Ez óriási bizonytalanságot gerjesztene a piacon, és magában hordozza egy jelentős gazdasági visszaesés lehetőségét is. A képviselők többsége ezt mindenképp el akarja kerülni.

Újratárgyalás

A bit kormány megpróbálja tető alá hozni egy új megállapodást az Európai Unióval, persze ehhez az is kell, hogy a brexit újratárgyalására hajlandóság mutatkozzék Brüsszel részéről. Jelenleg erre nem sok esély van.

Új népszavazás

Az idő már eljárt ahhoz, hogy a kilépésről szóló március 29-i határidő előtt új népszavazást lehessen tartani, ezért ez a lehetőség csak akkor jöhet számításba, ha a parlament először kitolja a kilépést határidejét. Hogy mi lehetne a kérdés az új brexit-referendumon, az a parlamenten múlik.

A kilépési nyilatkozat visszavonása

Az Európai Unió Bírósága decemberben közzétett egy állásfoglalást, miszerint az Egyesült Királyság jogszerűen visszavonhatja az EU-ból történő kilépési nyilatkozatot egyoldalúan, a többi tagállam beleszólása nélkül.

Lehetetlen megmondani, hogy a sok lehetőség közül melyik fog majd ténylegesen megvalósulni. Csekély az esélye, de teljesen nem kizárható, hogy egy senki által nem várt forgatókönyv lépne életbe. Egy dolog biztos, az egyre frusztrálóbb brexit-dráma még korántsem ért véget!

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek