Mostantól minden bécsi metrón tilos lesz enni

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.15. 09:27

Se péksüteményt, se kebabot, se virslit. Büntetni nem fognak, de szólni érte igen.

Mostantól minden bécsi metrón tilos lesz enni

Aki eddig valamelyik bécsi metrón fogyasztotta el a reggelijét, január 15-től új reggelizőhely után kell nézzen.

Az eddig csak a várost átszelő, az északkeleti Floridsdorfot (XXI. kerület) a délnyugati Liesinggel (XXIII. kerület) összekötő bécsi U6-os metrón tesztelt étkezési tilalmat keddtől ugyanis az osztrák főváros összes metróvonalára kiterjesztik. A város közlekedési cége, a Wiener Linien rendszeresen ellenőrizni fogja, betartják-e az utasok az új szabályt, igaz, büntetni senkit nem fognak emiatt, csak rászólnak, hogy hagyja abba, magyarázta a Die Pressének Alexandra Reinagl, a vállalat ügyvezetője. A tilalmat egy tájékoztató plakátkampánnyal kötik össze. Az egyiken például egy diós-nugátos croissant látható azzal a szöveggel, hogy a szagmentes ételeknek is van nyoma.

A szociáldemokrata SPÖ egyik bécsi tanácsosa, Ulli Sima által bejelentett étkezési tilalom intenzív vitát váltott ki a szomszédban.

Eredetileg csak az erős szagú ételekre vonatkozott volna, vagyis ázsiai ételekre vagy fűszeres gyorskajákra, de aztán úgy döntöttek, az egyszerűség kedvéért kiterjesztik mindenre, így még egy almába se lehet beleharapni.

Kivéve, ha kisgyerek teszi azt: de nekik is legfeljebb egy kekszet vagy csokit néznek el. Inni viszont lehet vizet, gyümölcslevet, teát, kávét, üdítőket, energiaitalt. Alkoholt mondjuk nem – hiába borvidék maga Bécs városa is, nem beszélve az itt gyártott Ottakringer sörről.

A Wiener Linien ügyvezetője szerint a tilalom U6 vonalán folytatott tesztüzeme kiváló eredményeket hozott. Mint a Die Pressének elmondta, az utasok viszonylag gyorsan megértették a lényeget, és alkalmazkodtak az új szabályokhoz. „Én magam is gyakran közlekedem az U6-tal, és azért csak feltűnik, hogy azóta jelentősen kellemesebb a szaga, és tisztábbnak is néz ki.” A tesztütem szeptemberi kezdete óta az U6-on mindössze 88 embert kellett figyelmeztetnie a közlekedési vállalat munkatársainak az étkezési tilalom betartására. A bécsiek nem tervezik, hogy az étkezési tilalmet kiterjesszék a buszokra és a villamosokra is. A metrón evés tiltására azért van szükség, mert azt a legnehezebb takarítani napközben a járatok telítettsége miatt.

Budapesten a BKK üzletszabályzata szerint a metrókon, a fogaskerekűn és a HÉV-eken tilos enni, inni és fagylaltozni is, mi több, csomagolatlan vagy nem visszazárható csomagolású étellel (vagyis mondjuk egy frissen kikért girosszal vagy egy pár csabai kolbásszal) utazni.

Az U6-on bevezetett evéstilalom előtt az osztrák közszolgálati FM4 munkatársa azért még elfogyasztott egy ebédet:

Most pedig szavazz!
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek