Amerikában durván nőtt az ópiátos szerekkel túladagoltak száma

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.15. 08:59

Nem csak a drogokkal, hanem a gyógyszerekkel is egyre többször adagolják túl magukat az emberek.

Amerikában durván nőtt az ópiátos szerekkel túladagoltak száma

Az Egyesült Államokban már többen halnak meg valamiféle ópiátos termék túladagolásában, mint autóbalesetben – írja a CNN.

A hírt a Nemzetbiztonsági Tanács jelentéséből készítették, amely 2017-es statisztikákat elemez.

A tanács szerint ebben az évben annak, hogy egy amerikai állampolgár meghal túladagolásban, nagyobb esélye volt, mint annak, hogy elüssék, elessen, megfulladjon, vagy tűzeset áldozatává váljon.

És akkor most jöjjenek nagyon durva számok: az Egyesült Államokban egy a kilencvenhathoz az esélye annak, hogy valaki az élete során túladagolja magát valami ópiátot tartalmazó szerrel (ide nem csak a klasszikus drog számít bele, hanem orvosok által felírt gyógyszerek is). Második helyen a valamilyen járművel történő balesetek vannak, egy a százháromhoz az esély, hogy valaki ilyenbe haljon bele. Továbbá – és talán ez a legszomorúbb adat – egy a nyolcvannyolchoz az esélye annak, hogy valaki önkezével vessen véget az életének.

„Túl sokan  hiszik, hogy az ópiátkrízis távoli, és őket nem befolyásolja, sokan nem látják, hogy rájuk, és a családjukra is fenyegetést jelent” – nyilatkozta Maureen Vogel, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.  

Nyilván az adott számok a teljes lakosságra számolt statisztikai arányok, és nem azt jelentik, hogy minden egyes személynek ekkora az esélye a fenti módokon meghalni. A femérésnek az volt a célja, hogy a megelőzhető haláleseteket feltérképezze, és ezáltal lehetőséget adjon az elkerülésre.


 

Főleg abban a kontextusban fontos ez, hogy 2016-hoz képest 2017-ben 11 százalékos növekedést mutatott a mérgezéses halálok (beleértve az ópiátos szerek általi túladagolást is) száma, 5 százalékkal pedig az esés következtében bekövetkezett halálesetek száma.

2017-ben a túladagolás is rekordot állított be, valamint előző évhez képest majdnem négy százalékkal nőtt az öngyilkossági arány is az Egyesült Államokban.

FOTÓ: pxhere

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek