+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 15. kedd, 08:59
Nem csak a drogokkal, hanem a gyógyszerekkel is egyre többször adagolják túl magukat az emberek.

Az Egyesült Államokban már többen halnak meg valamiféle ópiátos termék túladagolásában, mint autóbalesetben – írja a CNN.

 

A hírt a Nemzetbiztonsági Tanács jelentéséből készítették, amely 2017-es statisztikákat elemez.

 

A tanács szerint ebben az évben annak, hogy egy amerikai állampolgár meghal túladagolásban, nagyobb esélye volt, mint annak, hogy elüssék, elessen, megfulladjon, vagy tűzeset áldozatává váljon.

 

És akkor most jöjjenek nagyon durva számok: az Egyesült Államokban egy a kilencvenhathoz az esélye annak, hogy valaki az élete során túladagolja magát valami ópiátot tartalmazó szerrel (ide nem csak a klasszikus drog számít bele, hanem orvosok által felírt gyógyszerek is). Második helyen a valamilyen járművel történő balesetek vannak, egy a százháromhoz az esély, hogy valaki ilyenbe haljon bele. Továbbá – és talán ez a legszomorúbb adat – egy a nyolcvannyolchoz az esélye annak, hogy valaki önkezével vessen véget az életének.

 

„Túl sokan  hiszik, hogy az ópiátkrízis távoli, és őket nem befolyásolja, sokan nem látják, hogy rájuk, és a családjukra is fenyegetést jelent” – nyilatkozta Maureen Vogel, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.  

 

Nyilván az adott számok a teljes lakosságra számolt statisztikai arányok, és nem azt jelentik, hogy minden egyes személynek ekkora az esélye a fenti módokon meghalni. A femérésnek az volt a célja, hogy a megelőzhető haláleseteket feltérképezze, és ezáltal lehetőséget adjon az elkerülésre.


 

Főleg abban a kontextusban fontos ez, hogy 2016-hoz képest 2017-ben 11 százalékos növekedést mutatott a mérgezéses halálok (beleértve az ópiátos szerek általi túladagolást is) száma, 5 százalékkal pedig az esés következtében bekövetkezett halálesetek száma.

 

2017-ben a túladagolás is rekordot állított be, valamint előző évhez képest majdnem négy százalékkal nőtt az öngyilkossági arány is az Egyesült Államokban.

 

FOTÓ: pxhere

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

Ha a fideszesek ellene szavaznak, máris elbukott volna von der Leyen jelölése. A német politikus végül hozta a kötelezőt.

Cseh sejtetőleg támogat,
Dobrev az elnökségre bízza, Szájer kiáll mellette, Ujhelyi pedig elvi okokból Ursula von der Leyen ellen szavaz.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás