Elítélték a cseh nyugdíjast, aki fákat vágott a vasúti sínekre, majd a migránsokra fogta

Szerző: Illés Gergő
2019.01.14. 20:34

Jaromír Balda „Allahu Akbar” feliratú cetliket hagyott a tett színhelyén, remélve, hogy majd mindenki a bevándorlókat sejti az eset mögött.

Elítélték a cseh nyugdíjast, aki fákat vágott a vasúti sínekre, majd a migránsokra fogta

Terrorizmus vádjával bűnösnek találták, és 4 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt a 71 éves cseh nyugdíjast, aki két csehországi vonatbalesetet is megszervezett, majd a muszlim migránsokra akarta kenni mindezt – írja a Radio.cz.

Vágj ki egy-két fát, majd fogd a migránsokra

Jaromír Balda ugyanis 2017 nyarán a kelet-csehországi régióban két esetben is

fákat vágott ki a vasúti pályára, ezzel balesetet előidézve. Ezután a nyugdíjas férfi „Allahu Akbar” feliratú cetliket hagyott a tett színhelyén,

azt remélve, hogy a közvélemény muszlim migránsokra fog gyanakodni a szerencsétlenségeknél. Szerencsére egyik esetben sem sérült meg senki, de a férfi még a tárgyalásán is „horrorként” hivatkozott a bevándorlókra.

Később Balda a radikálisan bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) pártja egy helyi képviselőjének telefonon arról beszélt, „utána fog menni a migránsoknak”, akiket patkányokhoz hasonlított, és úgy vélte, nem lehetséges a velük való együttélés, mert „vagy mi, vagy ők” maradunk fenn.

A politikusok és a média is felelősek

Hétfőn a fenti esetek miatt Jaromír Baldát négy év – pszichiátriai ellátás mellett – letöltendő börtönbüntetésre ítélte a prágai kerületi bíróság. Terrorizmusért Csehországban 5 és 15 év közti szabadságvesztés jár, ugyanakkor korára és egészségi állapotára való tekintettel ezt mérsékelték.

Andor Šándor, a Cseh Katonai Hírszerzés korábbi vezetője a Radio.cz-nek elmondta, a felelősség nemcsak Balda vállán nyugszik: „ez egy nyugdíjas személyes tragédiája, akit a politikusok és a média összezavart” – mondta.

„Minél kevesebb migránsunk van – különösképp a muszlim országokból –, annál agresszívabbá válunk velük szemben. Már-már nulla ember érkezik az országunkba, de a nemzet egy bizonyos része zsigeri gyűlöletet táplál velük szemben”

– fogalmazott a volt titkosszolgálati vezető. Hozzátette, bár semmi kétség afelől, hogy Balda bűnt követett el, mégse hívná terroristának.

Csehországban rendkívül ritka, hogy valaki terrorizmus miatt kerüljön börtönbe, jelenleg ketten vannak ebben a helyzetben: egy férfi fenyegető e-maileket küldözgetett egy politikusnak, egy másik pedig Szíriában próbált meg csatlakozni az Iszlám Állam terrorszervezethez. Šándor szerint ugyanakkor a cseh esetek egészen másra utalnak, mint amit általában terrorizmus alatt értünk, ezek nem összehasonlíthatók azzal, ami Franciaországban, vagy Németországban történt.

(BORÍTÓKÉP: Cseh Televízió)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek